Τα «πολυμορφικά» έχουν… χαρακτήρα

- Advertisement -

 

Η κατηγορία των πρακτικών τουφεκιών που προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα κυνήγια, χάρις στις ευφυείς τεχνολογικές καινοτομίες που διαθέτουν.

 

Τηρώντας τους κανόνες που επιβάλει η σύγχρονη τεχνολογία αλλά και οι καταναλωτικές ανάγκες της εποχής, όλες οι βιομηχανίες όπλων έχουν αναπτύξει μία κατηγορία τουφεκιών με “πολυμορφικό” ή “πολυχρηστικό” χαρακτήρα. Πρόκειται για όπλα που θυμίζουν το “λίγο απ’ όλα”, καθώς στο ίδιο μοντέλο συνυπάρχουν τα εναλλασσόμενα τσοκάκια, το ρυθμιζόμενο κοντάκι, οι εναλλακτικές ρίγες, οι ρυθμιζόμενες ρίγες, τα εναλλασσόμενα στόχαστρα οπτικής ίνας, η ρυθμιζόμενη σκανδάλη κ.ά.

 

Πλεονεκτήματα και παγίδες

Κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές έχει τη χρησιμότητά της, όμως, τι κερδίζει ο κυνηγός, έχοντας στα χέρια του ένα πολυμορφικό όπλο; Τα εναλλασσόμενα βιδωτά τσοκάκια υπάρχουν σήμερα στο 80% των όπλων της αγοράς, ώστε να δώσουν στο ίδιο τουφέκι τη δυνατότητα να τουφεκάει από ένα κοντινό ορτύκι, μέχρι μία φάσσα… στο θεό! Τα κοντάκια που ρυθμίζονται καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση στο πάνω μέρος τους, μπορεί να αποτελέσουν μία πρώτης τάξης λύση για την εφαρμογή του στις διαστάσεις του κατόχου του όπλου.

 

Συγχρόνως, όμως, μπορεί να αποδειχθούν και μία… καταστροφική “παγίδα”!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η προέλευση αυτών των κοντακιών έρχεται κατευθείαν από τα σκοπευτικά -αγωνιστικά μοντέλα, του τραπ και του σπόρτινγκ. Ο κάθε κυνηγός έχει διαφορετικό τρόπο που επωμίζει, επομένως, το κάθε κοντάκι θα πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα του χρήστη του όπλου… Όσο ψηλότερα ανεβαίνει το κτένι, ψηλότερα τοποθετείται και το κυρίαρχο μάτι κατά την επώμιση, ενώ ψηλότερα θα πάει και η βολή (ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν το κτένι χαμηλώνει).

Σήμερα, οι περισσότερες καραμπίνες της αγοράς διαθέτουν φλάντζες αλλαγής κλίσεων του κοντακιού… Και είναι κάτι που μπορείτε να το βρείτε σε όπλα που κοστίζουν από 500 ευρώ, έως ερκετές χιλιάδες ευρώ! Το σετ φλαντζών κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο για τον κυνηγό που θέλει να ασχοληθεί ή να περνάει μέρος του χρόνου του και στο σκοπευτήριο, καθώς θα μπορείτε μόνοι σας να προσαρμόζετε το κοντάκι στις επωμίσεις σας, αποφεύγοντας τις επισκέψεις και… το κόστος των οπλουργών.

 

Δοκιμές για το κοντάκι

Όσον αφορά την κατά διεύθυνση ρύθμιση (cast-off ή cast-on) που κάποιος χρειάζεται, αναλόγως με την πλευρά που επωμίζει (δεξιά ή αριστερή), επιβεβλημένη είναι η δοκιμή του όπλου, για να δει κάποιος αν οι ρυθμίσεις που έκανε είναι οι σωστές. Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει σε ένα λευκό χαρτόνι, διαστάσεων 1Χ1, που θα τοποθετηθεί σε απόσταση 15 μέτρων…

Μαρκάρετε το κέντρο του χαρτονιού με ένα μαύρο μαρκαδόρο και, με τα μάτια εστιασμένα ακριβώς εκεί, επωμίστε και τουφεκίστε ακριβώς με τον τρόπο που θα κάνατε και στο κυνήγι.
Αν παρατηρήσετε απόκλιση του κέντρου της βολής προς τα πάνω ή κάτω, δεξιά ή αριστερά, ήρθε η ώρα να επέμβετε… Να ξέρετε ότι 2,5 εκατοστά μετατόπιση, σημαίνει διόρθωση 1,5 χιλιοστό στο κτένι (πάνω-κάτω, ή δεξιά-αριστερά).

Αφού η δοκιμή επαναληφθεί και βεβαιωθείτε ότι η διόρθωση έχει γίνει σωστά, είναι χρήσιμο να γράψετε τις ρυθμίσεις σ’ ένα χαρτί που θα το φυλάξετε, για να το έχετε πρόχειρο όταν θα το χρειαστείτε ξανά! Η ρυθμιζόμενη μπρος-πίσω σκανδάλη, έχει την χρησιμότητα να μεταβάλει κατά ένα πόντο το μήκος του κοντακίου, ανάλογα με τις εγκοπές που διαθέτει. Έτσι, στη βαρυχειμωνιά που ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να φορά πολλά και χοντρά ρούχα, μπορεί να κονταίνει το μήκος του κοντακίου, ώστε να μην του “σκαλώνει” στην επώμιση.

 

Ευκολίες για τη σκόπευση

Τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα ελαφριά και λεπτά ρούχα, μπορεί αντίστοιχα να μακραίνει το κοντάκι… Σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες ή εναλλασσόμενες ρίγες, η εφαρμογή τους είναι μόνο για το σκοπευτήριο, όχι για το κυνήγι. Αυτές που μπορούν, πράγματι, να χρησιμεύσουν και στον κυνηγότοπο, είναι οι εναλλασσόμενες ίνες που παίζουν τον ρόλο του στόχαστρου. Και αυτό γιατί ο χαμηλός φωτισμός, η ομίχλη και οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν συχνά σε βουνά και βάλτους, απαιτούν κάποιες φορές ευδιάκριτα στόχαστρα, ώστε ο κυνηγός να μπορεί να ελέγχει το άκρο της κάννης.

 

Στο πνεύμα της εποχής

Το “πολυμορφικό” όπλο απευθύνεται στους κυνηγούς που θέλουν ένα τουφέκι για όλες τις χρήσεις. Θα το αγοράσει, θα το χρησιμοποιήσει και θα το ευχαριστηθεί εκείνος ο κυνηγός, που χρησιμοποιεί το ίδιο όπλο και στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο, και στις τσίχλες και στα ορτύκια, και στην μπεκάτσα και στις πέρδικες… Όπως γίνεται κατανοητό, μάλιστα, σε αυτήν τη δύσκολη οικονομικά εποχή, αυτά τα κυνηγετικά όπλα έχουν και το πολυπληθέστερο κοινό!

breda
35,950ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,822ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.2 ° C
29.8 °
25.9 °
45 %
4.9kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
30 °
Πε
31 °
Πα
31 °
Σα
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ