Τα όπλα στου καιρού τα… γυρίσματα

- Advertisement -

 

Ένας κύκλος ολοκληρώνεται και κλείνει, ένας νέος ανοίγει και από αυτό το… νταραβέρι της ζωής δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα όπλα, καθώς επίσης και οι μόδες και οι τάσεις που συνοδεύουν την κάθε εποχή…

 

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Έχει καλά μέταλλα”, ήταν η αξιολόγηση για την απόδοση των κανών την δεκαετία του 1950 μέχρι κι αυτήν του ΄80. Εκεί απέδιδαν οι παλιοί κυνηγοί την καλή απόδοση των κανών σε κάποια όπλα. Βλέπετε, δεν υπήρχε η γνώση, ούτε οι αναλύσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών που θα βοηθούσαν τον κόσμο να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της φράσης. Μετέπειτα, και όσο τα χρόνια περνούσαν, μέσα από την έντυπη ενημέρωση -κυρίως- οι τεχνικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτέλεσαν αρχή για να αναλύονται και άλλοι παράμετροι που έχουν να κάνουν με την βλητική απόδοση.

Αυτά που “κόβουν” μακριά

Σήμερα μιλάμε για κώνους συναρμογής, διάμετρο αυλού, τσοκ και γενικότερα για την εσωτερική διαμόρφωση της κάννης. Πλέον η πληροφορία υπάρχει σε μεγάλη επάρκεια, ωστόσο ακόμα και σήμερα υπάρχει σύγχυση που οφείλεται κυρίως στην ημιμάθεια. Τα όπλα που “κόβουν” μακριά ήταν άλλη μία μόδα που διήρκεσε για περισσότερα από 30 χρόνια και έλαβε χώρα τις δεκαετίες 1950 έως 1970.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η πλειοψηφία των όπλων που πουλήθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα είχαν στενά τσοκαρίσματα (1 έως 3 άστρα) και κάννες με μήκος τουλάχιστον 71 εκατοστά.

Παράλληλα η εποχή αυτή ανέβασε στα ύψη τις πωλήσεις των φυσιγγίων διασποράς. Καλές οι μακρινές τουφεκιές, αλλά κάτι έπρεπε να γίνει και με τις κοντινές. Τα βιδωτά τσοκ ήταν αυτά που έδωσαν τη λύση. Όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα πρώτα όπλα με βιδωτά τσοκ οι κυνηγοί τα αντιμετώπισαν σαν… θαύμα που ήρθε να τους λύσει όλα τα προβλήματα για κοντινές και μακρινές βολές.

Τσοκ να ήταν και ότι να ήταν

Δεν είχε σημασία τι τσοκ ήταν, αρκεί να ήταν βιδωτά. Εσωτερικά, εξωτερικά, πολυτσόκ. Όλα καλά ήταν. Σήμερα έχει γίνει ένα σημαντικό ξεκαθάρισα στην αγορά σε ότι αφορά τους διαθέσιμους τύπους τσοκ. Τα πολυτσόκ πέρασαν στο περιθώριο γιατί μετέφεραν σημαντικό βάρος στο εμπρός μέρος του όπλου. Τα εξωτερικά τσοκ έχασαν και αυτά σημαντικό κομμάτι της αίγλης τους για τον ίδιο λόγο. Τα εσωτερικά βιδωτά είναι αυτά που δείχνουν ότι κέρδισαν τη μάχη…

Αλλά το πράγμα δεν τελείωσε εκεί. Βλέπουμε πλέον ότι όλο και μακραίνουν σε μήκος αλλά και στους τρόπους που διαμορφώνεται το εσωτερικό τους. Τα έσω -έξω κατέχουν και αυτά ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Αρκετές εταιρείες ασχολούνται με την εξέλιξη τον τσοκ και στην αγορά υπάρχει μεγάλη πρόσφορα, τέτοια που προβληματίζει σοβαρά τους αγοραστές στο τι θα επιλέξουν. Όλα αυτά έγιναν με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και μετά την αναζήτηση των κυνηγών- σκοπευτών στην αναζήτηση της καλύτερης βλητικής απόδοσης.

Προτίμηση στα αυτογεμή

Σημαντικές αλλαγές υπήρξαν και στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή τύπου λειόκανου. Τα αυτογεμή πλέον έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά. Το αντίθετο συνέβαινε παλιότερα αλλά με την διαφορά ότι δεν υπήρχαν τόσα πολλά αυτογεμή. Η αυξημένη χωρητικότητα σε φυσίγγια, η τιμή αλλά και η τεχνολογία που προσφέρουν τα αυτογεμή, αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους που τα “ανέβασαν” πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των κυνηγών. Ακόμα και σήμερα που με βάση την ελληνική νομοθεσία, η χωρητικότητα της αποθήκης τους περιορίστηκε στα 3 φυσίγγια, εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτιά σε πωλήσεις. Τα δίκαννα είναι τα παραδοσιακά λειόκανα και όσοι κατέχουν τα έχουν για πολύ συγκεκριμένα κυνήγια ή γιατί κάτι τους θυμίζουν.

Σπάνια τα πλαγιόκαννα

Τα πλαγιόκανα που μεσουρανούσαν για έναν και πλέον αιώνα (1800- 1900 και κάτι) έφτασαν σε σημείο να αποτελούν σπάνια ευρήματα στην αγορά. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, τα αλληλεπίθετα άρχισαν σταδιακά να κερδίζουν την αγορά. Τα σκοπευτικά αθλήματα είναι αυτά που συντέλεσαν ουσιαστικά στην αλλαγή αυτή. Οι αυξημένες απαιτήσεις των σκοπευτών ήταν αυτές που βασικά έδειξαν το δρόμο για την εξέλιξη των αλληλεπίθετων. Οι κυνηγοί ακολούθησαν από τη στιγμή που διαπίστωσαν, ότι οι εξελίξεις αυτές είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα στο κυνήγι. Τα αλληλεπίθετα είναι μετά τα αυγογεμή , τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χώρα μας, τα δεύτερα σε πωλήσεις λειόκανα όπλα. Οι διαφορές που παρουσιάζουν με την πάροδο του χρόνου είναι το ότι αυτά που κάποιος πλήρωνε ακριβά παλιότερα για να τα αγοράσει, όπως: βιδωτά, τσοκ, αυτόματοι εξωλκείς, ρυθμιζόμενη σκανδάλη κ.α., πλέον είναι διαθέσιμα σε όπλα μαζικής παραγωγής που η τιμή τους είναι προσιτή σχεδόν σε όλα τα βαλάντια.

Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη

Ακόμα έχουμε να δούμε πολλά σε ότι έχει να κάνει με τα όπλα. Σταδιακά θα διατίθενται στην αγορά όπλα με τεχνολογικές εξελίξεις που θα ανανεώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών. Άλλωστε, η αλήθεια είναι, ότι εκατοντάδες εξπέρ περί τα όπλα και την βλητική, εργάζονται σε καθημερινή βάση στα “στρατηγεία” των εταιριών με σκοπό να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να βελτιώσουν τις λεπτομέρειες.

breda
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28 ° C
31.6 °
25.8 °
34 %
4.5kmh
0 %
Κυ
28 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ