Τα μικρά διαμετρήματα

- Advertisement -

 

Αναλογιστήκαμε ποτέ, ποιος είναι ο ρόλος και ποια η χρησιμότητα των μικρών διαμετρημάτων;

Από καταβολής λειόκανων όπλων, οι κυνηγοί αναζητούσαν το σωστό διαμέτρημα για να βελτιώσουν τα ποσοστά επιτυχίας τους στο κυνήγι. Τα μεγάλα διαμετρήματα (Cal. 8,10,12) είχαν σε γενικές γραμμές καλά αποτελέσματα, όμως ήταν όπλα ογκώδη, βαριά και με μεγάλες ανακρούσεις, κάτι που δεν εξυπηρετούσε στα πολύωρα κυνήγια, ούτε στα θηράματα μικρού και μεσαίου μεγέθους. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν άρχισαν να διαδίδονται τα οπισθογεμή όπλα, οι κυνηγοί δοκίμαζαν διάφορα διαμετρήματα, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Το επικρατέστερο ήταν το Cal.12 το οποίο παραγκώνισε και εξαφάνισε τα μεγαλύτερα (8-10 κλπ). Τα μικρότερα από το 12 εξακολουθούσαν να έχουν ενδιαφέρον με το 16 να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος που στοίχιζε ζωές και περιουσίες, έπαιξε το ρόλο του στις κυνηγετικές αναζητήσεις. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η λήξη του Πολέμου βρήκε την Ευρώπη με πολλά λάφυρα και κυρίως τα γνωστά Γαλλικά Gras του 1874 που ήταν όπλα ραβδωτά με κινητό ουραίο. Τα όπλα αυτά, είχαν περιθώρια μετατροπής σε λειόκαννα και πολλοί οπλουργοί της εποχής τα μετέτρεπαν κυρίως σε διαμέτρημα 20. Κάτι ανάλογο έγινε αρκετά αργότερα με τα Αυστροουγγρικά Mannlicher του Ελληνικού στρατού, τα οποία μετέτρεπαν οι οπλουργοί σε λειόκαννα Cal.28 ή 32.

Η εύκολη απόκτηση όπλου (από τα λάφυρα) τις εποχές εκείνες λοιπόν, έβαλε τους Έλληνες κυνηγούς, στη διαδικασία να αρχίσουν να ασχολούνται με τα μικρά διαμετρήματα, τα οποία είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Βέβαια το 12 κυριαρχούσε τότε όπως και σήμερα, που εξακολουθεί να είναι πρώτο σε ζήτηση, όμως τα μικρότερα διαμετρήματα δεν είναι αμελητέα.

Η προσωπική μου εμπειρία από τα μικρά διαμετρήματα ξεκινά από τα εφηβικά χρόνια, όταν στην οικογένεια ήρθε από την Αμερική ένα μονόκαννο 36αρι Harrington & Richardson. Το όπλο αυτό ήταν περιζήτητο από τους κυνηγούς της οικογένειας, διότι με λίγα «καύσιμα» (γεμίζαμε μόνοι μας τα φυσίγγια) έδινε μπόλικα τσιχλοκότσυφα (τα περισσότερα καθιστά), ενίοτε όμως και καμιά πέρδικα ή μπεκάτσα «στο φτερό». Μικρός όγκος, χαμηλή ανάκρουση, ήταν για εμάς τους πιτσιρικάδες ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί.

Αργότερα γνωρίστηκα με έναν εξαίρετο κυνηγό στο χωριό τον αείμνηστο Τριαντάφυλλο, ο οποίος κυνηγούσε πάντοτε με 16άρι, το οποίο δεν το άλλαζε ούτε με το καλύτερο Εγγλέζικο 12άρι. Το τουφέκι αυτό με 28 γραμμάρια σκάγια «έκοβε» πιο μακριά από τα δωδεκάρια και ήταν λεπτό και ελαφρύ σαν παιχνίδι.

Με 16άρι είχα την τύχη να κυνηγήσω κι εγώ για αρκετό διάστημα στο Βαθύλακο της Θεσσαλονίκης, όταν ένας θείος μου το έδωσε να κυνηγάω ορτύκια. Όσα πυροβολούσα σε αποστάσεις κάτω από 25 μέτρα ή τα έχανα ή τα διέλυα. Καλά αποτελέσματα είχα μετά τα 30 μέτρα και μάλιστα με φυσίγγια γεμισμένα με μάλλινες τάπες, οι οποίες διευκολύνουν στις μικρές αποστάσεις.

Αργότερα, νεαρός άνδρας πλέον, γνώρισα το διαμέτρημα 20 και διαπίστωσα πως δεν υστερούσε καθόλου σε δύναμη από το 12, παρά μόνο σε εύρος κύκλου φονικότητας. Κατάλαβα ότι με το διαμέτρημα αυτό, μπορεί κάποιος να κάνει όλα τα κυνήγια, φτάνει να συνειδητοποιήσει ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αστοχίας.

Πριν από μερικά χρόνια, είχα την τύχη να ταξιδέψω στη Σκοτία προσκεκλημένος της Benelli για να δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες κυνηγίου, όλα τα όπλα που παράγει ο γνωστός Ιταλικός οίκος σε διαμέτρημα 20. Εκεί ξεπέρασα κάθε αναστολή που ενδεχομένως είχα για το διαμέτρημα αυτό. Κατάλαβα τους λόγους για τους οποίους είναι το δημοφιλέστερο διαμέτρημα μετά το 12 σε όλο τον κόσμο. Η κομψή σιλουέτα αυτών των όπλων, το μικρό τους βάρος και η εξαιρετική τους απόδοση σε μεγάλες αποστάσεις, με έκαναν να μετανιώσω που τόσα χρόνια είχα το διαμέτρημα αυτό στο περιθώριο.

Κυνηγήσαμε λαγούς στα High Lands μπεκάτσες, φασιανούς και κουνέλια σε χαμηλότερα υψόμετρα και παπιά σε μικρές λίμνες. Δεν είχα ποτέ φανταστεί, ότι το εικοσαράκι θα μπορούσε να καταβάλει τους λαγούς στα 50 μέτρα με θερμοκρασία -10, ή τις αγριόπαπιες σε ύψος που με δυσκολία τραβάει ένας συνετός κυνηγός τη σκανδάλη.

Θυμάμαι που διάβαζα ότι στην Αμερική το εικοσάρι είναι το δημοφιλέστερο όπλο για τους εφήβους ή τις γυναίκες κυνηγούς και νόμιζα ότι το 12 είναι το μόνο «αντρικό» όπλο. Διαπίστωσα στην πράξη, ότι το πραγματικό «αντρικό» όπλο είναι το εικοσάρι, διότι σε αναγκάζει να βάλεις ψηλότερα τον πήχη. Ο μόνος εχθρός σε αυτό το διαμέτρημα είναι η αστοχία. Ένας κακός σκοπευτής πράγματι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, ενώ αντίθετα ένας κυνηγός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και προσπαθεί να βελτιώσει τη σκοπευτική του ικανότητα θα ενθουσιαστεί.

Κάτι ανάλογο μου συνέβη πριν από μερικά χρόνια, όταν και πάλι η Benelli παρουσίασε ένα συμπαθητικό «καραμπινάκι» σε διαμέτρημα 28. Αυτή τη φορά η πρόσκληση ήταν στη Γερμανία στα περίχωρα της Νυρεμβέργης. Βρεθήκαμε σε ένα μικρό πλην συμπαθητικό σκοπευτήριο, όπου θα δοκιμάζαμε το νέο τότε 28άρι σε πήλινους δίσκους. Το ξεκίνημα ήταν απογοητευτικό. Όχι διότι το όπλο δεν απέδιδε, αλλά διότι δεν απέδιδε τα αναμενόμενα η σκοπευτική μας ικανότητα. Μετά από πολλές βολές, και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το 28άρι δεν διορθώνει σκοπευτικά λάθη, αρχίσαμε να σπάμε δίσκους σε μεγάλη απόσταση. Οι δίσκοι μάλιστα γινόντουσαν σκόνη σα να τους είχαμε πυροβολήσει με δωδεκάρι στα 10 μέτρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διαμέτρημα 36, το οποίο σε μερικές χώρες το συναντάμε σαν διαμέτρημα 12 χιλιοστών ή .410 που υποδηλώνει διάμετρο 410 χιλιοστών της ίντσας. Στην Αμερική είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το .410 magnum, το οποίο γεμίζεται με 20 γραμμάρια σκάγια περίπου. Η απόδοσή του σε σχέση με τη διάμετρο είναι εξαιρετική και γι αυτό το λόγο είναι το δημοφιλέστερο διαμέτρημα μετά το 12 και το 20.

Εκείνο που πρέπει όμως να έχουμε υπόψη, είναι ότι όσο στενεύει το διαμέτρημα, τόσο αυξάνουν οι παραγόμενες από το φυσίγγι πιέσεις μέσα στην κάννη. Τα μικρά διαμετρήματα δεν είναι ασφαλέστερα από τα μεγάλα (12) όπως πιστεύουν μερικοί. Αντίθετα οι γομωτές φυσιγγίων για τα διαμετρήματα αυτά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι ακόμη και μικρές υπερβάσεις, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υπερβολικής πίεσης μέσα στην κάννη.

Προσωπικά έχω δει αρκετά σπασμένα όπλα από φυσίγγια τα οποία κατασκευάζουν κάποιοι επιπόλαιοι γομωτές, οι οποίοι νομίζουν ότι οι μικρές δόσεις πυρίτιδας είναι πάντοτες ακίνδυνες.

Επιγραμματικά θα έλεγα, πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το διαμέτρημα 12 έχει επικρατήσει σε όλο τον κόσμο. Αν όμως κάποιος θέλει να ανεβάσει το επίπεδο δυσκολίας και να απολαύσει τη γοητεία του μινιμαλισμού στο κυνήγι, αξίζει να ασχοληθεί με τα μικρά διαμετρήματα και ιδιαίτερα με το διαμέτρημα 20 και το 36 που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι δημοφιλή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όπου το κυνήγι είναι κυρίως διαδικασία και δευτερευόντως κάρπωση.

Άλλωστε το θήραμα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία όταν το αποκτούμε με κόπο και δυσκολία.   

breda
35,917ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
21.4 ° C
22.4 °
18.2 °
69 %
1.8kmh
20 %
Τρ
26 °
Τε
27 °
Πε
19 °
Πα
24 °
Σα
21 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ