ΑρχικήΚυνήγιΤα γιατάκια του λαγού κοντά… στις στάνες

Τα γιατάκια του λαγού κοντά… στις στάνες

- Advertisement -

 

Τις περισσότερες φορές ο λαγός φτιάχνει το γιατάκι του κοντά στη στάνη, γύρω από το βασικό μονοπάτι που ακολουθούν τα ζώα όταν βγαίνουν για βοσκή…

 

κείμενο ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τον Γενάρη που το κυνήγι του λαγού έχει πια σταματήσει, ένα μεγάλο μέρος των κινδύνων έχει, πια, απαλειφθεί για τους “αυτιάδες”. Όχι, βέβαια, πως οι μέρες και οι νύχτες του λαγού δεν έχουν πάντα τους κινδύνους τους, αλλά τουλάχιστον ο “γκέκας” και ο κυνηγός δεν συγκαταλέγονται ανάμεσά τους, αυτήν την περίοδο…

Ότι και να λέγεται, πάντως, κανένας άνθρωπος δεν θα καταλάβει ποτέ στην ολότητά τους, τους τρόπους που έχει για να επιλέγει το γιατάκι του ένας λαγός.

Όλο και κάτι θα ξέρουμε, όλο και κάτι θα καταλαβαίνουμε ή θα μαθαίνουμε με τα χρόνια, όμως, η γνώση μας θα είναι πάντα ατελής. Γι’ αυτό και οι λαγοί θα συνεχίζουν να μας ξαφνιάζουν! Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σταθερές που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων, γιατί και ο λαγός έχει τις σταθερές συνήθειες του…

Oι “σύμμαχοι” του…

Κάποτε, ένας παλιός λαγοκυνηγός ρωτούσε επίμονα να του πουν που είναι τα γιατάκια της περιοχής, σε έναν τόπο που πήγαινε για πρώτη φορά. Και αφού δεν έπαιρνε απάντηση από τους ντόπιους, άλλαξε το ερώτημα ως εξής:

– “Αφού δεν μου λέτε που πιάνουν τώρα οι λαγοί, μήπως μπορείτε να μου πείτε που έπιαναν τα παλιά χρόνια;”

“Πονηριά” αυτή, που την ξέρει ο καθένας, όμως… Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ντόπιοι λαγοκυνηγοί ελέγχουν πάντα ποια γιατάκια “ορφάνεψαν” στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, καθώς αργά ή γρήγορα είναι πιθανό την ίδια θέση να καταλάβει ένας άλλος λαγός! Η ευφυία του λαγού να χρησιμοποιεί άλλα ζώα, ως “συμμάχους” για να κρύβει τη δική του παρουσία, είναι απαράμιλλη.

Και τα… τσοπανόσκυλα, όπως και τα γιδοπρόβατα, είναι τα πιο πρόθυμα να προσφέρουν τέτοιες “υπηρεσίες” στο λαγό, έστω και εν αγνοία τους!

Τα γιατάκια που φτιάχνονται κοντά σε στάνες και μαντριά, δεν φτιάχνονται τυχαία: από τη μία οι αλεπούδες δεν ζυγώνουν κοντά σε τσοπανόσκυλα, και από την άλλη ο λαγός μπορεί να κρύβει τα χνάρια του στην αποφορά της κοπριάς των κτηνοτροφικών ζώων.

Επίσης, ακόμα κι αν ένας σκύλος – ιχνηλάτης καταφέρει να τον ξεφωλιάσει, ο λαγός θα φροντίσει να περάσει ανάμεσα στο κοπάδι που βόσκει, για να κερδίσει χρόνο και… μέτρα στην καταδίωξη (ποιος κυνηγετικός σκύλος μπορεί να “καθαρίσει” με τα τσοπανόσκυλα, αν μπει κι αυτός μέσα στο κοπάδι που φυλάνε;).

Την περίοδο του αρμέγματος

Μην με ρωτήσετε, όμως, αν το ίδιο ισχύει και με τα κοπάδια των αγελάδων, γιατί περί αυτού υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες… Οι πιο παλιοί πιστεύουν πως τα γελάδια διώχνουν τους λαγούς, οι οποίοι και αποφεύγουν να γιατακιάζουν κοντά τους.

Μπορεί, πράγματι, έτσι να συμβαίνει, μπορεί, όμως, απλώς η ιχνηλασία να είναι πολύ πιο δύσκολη κοντά σε αγελάδες ελευθέρας βοσκής, και γι’ αυτό δεν ανακαλύπτονται οι λαγοί που φωλιάζουν εκεί κοντά. Ο μόνος τρόπος για να κυνηγηθεί ένας λαγός που γιατακιάζει κοντά σε στάνη, είναι την περίοδο του αρμέγματος που αργεί το κοπάδι να σκαρίσει για βοσκή.

Ωστόσο, και τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους του κυνηγού, ο οποίος πρέπει να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με το βοσκό, αλλά και να φροντίσει να έχει φύγει πριν τα ζώα βγουν για βοσκή…

Στο βασικό μονοπάτι βοσκής

Αν ο κυνηγός προσέχει και υπολογίζει τους ανθρώπους που έχουν στημένο το βιός τους στην ύπαιθρο, θα τον προσέξουν και αυτοί. Τις περισσότερες φορές ο λαγός φτιάχνει το γιατάκι του κοντά στη στάνη, γύρω από το βασικό μονοπάτι που ακολουθούν τα ζώα όταν βγαίνουν για βοσκή.

Συνήθως, πολύ κοντά στο μαντρί, ή λίγο πιο μακριά αν υπάρχει φράκτης που περιορίζει τη βόσκηση. Εκεί, κάπου κοντά στο φράχτη, θα υπάρχει ένα μικρό πέρασμα στο μέγεθός του, ώστε να μπορεί να φύγει από την άλλη μεριά, αφήνοντας πίσω του την αλεπού ή το λαγόσκυλο που θα τον πλησιάσει.

Ξέρει και… τα κουδούνια!

Ο λαγός της στάνης πολύ δύσκολα θα αφήσει το γιατάκι του, γιατί έχει μάθει και είναι σχετικά ανεκτικός στα ζωντανά που κυκλοφορούν τριγύρω του… Έχει καταγράψει τους ήχους του κοπαδιού, τα κουδούνια και τα σφυρίγματα του βοσκού.

Ξέρει να αφουγκράζεται τον διαφορετικό ήχο του κουδουνιού κάθε σκύλου, γνωρίζοντας αν είναι τα συνήθη τσοπανόσκυλα, ή από “γκέκικα” που βρίσκονται στον ντορό του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα ζυγίσει πολύ καλά τις πιθανότητες, όταν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τρέξει, αν θα “σούρει”, ή αν θα παραμείνει λουφαγμένος σε ακινησία και παραλλαγή…

Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα υπέρ του: κάποιοι από αυτούς τους λαγούς της στάνης, έχει τύχει να πιαστούν ζωντανοί μέσα στο γιατάκι, γιατί ξεγελιούνται από σκύλους που δεν φωνάζουν έντονα στον ντορό!

Γεννητούρια μέσα… στο μαντρί

Φίλοι μου βοσκοί στην ορεινή Ναυπακτία, βρίσκουν συχνά μέσα στη στάνη τους μικρά λαγουδάκια, πράγμα που φανερώνει πότε η λαγίνα έρχεται… πιο κοντά, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Και όταν αυτό γίνεται, σε μία πιο μεγάλη ακτίνα από τη στάνη, τυχαίνει να τριγυρνάει κάποια αλεπού!

breda
35,968ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,821ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
31.7 ° C
34.7 °
28.8 °
27 %
3.6kmh
0 %
Σα
32 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °
Τε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ