ΑρχικήΚυνήγιΤα ένστικτα που αναπτύχθηκαν μέσω του κυνηγίου

Τα ένστικτα που αναπτύχθηκαν μέσω του κυνηγίου

- Advertisement -

 

Η κατάδειξη του στόχου, η αρμονική παρακολούθησή του και η προσκόπευση είναι τα ένστικτα που ανέπτυξε ο άνθρωπος μέσα από τις δεκάδες χιλιετίες κυνηγετικής δραστηριότητας.

Από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, γίνονταν χρήση εργαλείων (όπλων) για το κυνήγι θηραμάτων που ήταν απαραίτητα για τροφή. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιετίες κυνηγετικής δραστηριότητας εμπλούτισαν το ανθρώπινο DNA με έμφυτες δεξιότητες εξειδικευμένες για αυτήν ακριβώς τη χρήση, οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται, μάλλον καταχρηστικά, ως «ένστικτα».

 

Η κατάδειξη

Το πρώτο ένστικτο το οποίο προέρχεται από το μακρινό κυνηγετικό μας παρελθόν και έχει απόλυτη σχέση και χρησιμότητα με τη σημερινή πραγματικότητα, είναι το ένστικτο της κατάδειξης. Βάσει αυτού του ενστίκτου, εάν εστιάσουμε σε ένα αντικείμενο και σηκώσουμε το δάχτυλο για να το δείξουμε, τότε το δάχτυλο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το αντικείμενο και με το ένα από τα δύο μάτια μας, δηλαδή το κυρίαρχο μάτι. Πέραν της χρησιμότητάς του ως ένα από τα τεστ εύρεσης του κυρίαρχου ματιού, το ένστικτο της κατάδειξης βοηθάει και στην κυνηγετική σκόπευση για την γρήγορη και ακριβή εισαγωγή της σκοπευτικής γραμμής του όπλου προς το στόχο. Εάν εμβαθύνουμε κι άλλο στο ένστικτο της κατάδειξης, θα ανακαλύψουμε, ότι ενώ το δάχτυλο δείχνει απευθείας έναν ακίνητο στόχο, σε έναν κινούμενο στόχο δείχνει χωρίς συνειδητή σκέψη μπροστά από αυτόν.

 

Η αρμονική παρακολούθηση του στόχου

Το δεύτερο ένστικτο, που μπορεί να θεωρηθεί και αποκληθείσα δεξιότητα, αν και θεωρώ ότι δεν διδάσκεται παρά απλά διαπιστώνουμε την ύπαρξή του, είναι το ένστικτο της αρμονικής παρακολούθησης ενός στόχου. Το ένστικτο της παρακολούθησης είναι αυτό που μας επιτρέπει να κρατήσουμε κεντραρισμένο ένα κινούμενο αντικείμενο μέσα από ένα αντικείμενο σταθερά προσαρμοσμένο στο οπτικό μας πεδίο. Εάν ακούγεται πολύπλοκο θα το απλοποιήσω. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να παρατηρούμε σταθερά έναν κινούμενο στόχο μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια ή μία βιντεοκάμερα. Οι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές ονομάζουν αυτή την τεχνική “panning” (δεν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός όρος) και είναι η τεχνική κατά την οποία το κινούμενο αντικείμενο εμφανίζεται καθαρά στην εικόνα και το φόντο θολό.

Η ουσία είναι ότι προκειμένου να μην μετακινηθούν τα κιάλια (ή η φωτογραφική μηχανή ή η κάμερα) από τα μάτια, η κίνηση δεν παράγεται από τα χέρια αλλά από τον κάτω κορμό, εν προκειμένω από τα πόδια. Αυτό επιτρέπει να ταυτιστούν οι γωνιακές ταχύτητες παρατηρητή και στόχου χωρίς να χαθεί ποτέ το οπτικό «κάδρο» με το στόχο από τα μάτια. Παρ’ όλο που στα παραπάνω παραδείγματα η κίνηση γίνεται χωρίς συνειδητή σκέψη με τα πόδια. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτή την έμφυτη δεξιότητα που διαθέτετε και προσομοιάστε τη σκόπευση του θηράματος με βιντεοσκόπηση την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο βουνό και θα δείτε άμεσα τα θετικά αποτελέσματα.

 

Η προσκόπευση

Το τρίτο και τελευταίο ένστικτο που χρησιμοποιούμε τόσο στο κυνήγι όσο και στην καθημερινότητά μας είναι αυτό της προσκόπευσης. Και αν σας κάνει εντύπωση η άποψή μου, ότι η προσκόπευση αποτελεί ενστικτώδη δεξιότητα, επιτρέψτε μου να σας το αποδείξω ξανά με παραδείγματα. Όταν κάποιος πιάνει για παράδειγμα μία μπάλα που του πετάνε, το σώμα και τα χέρια του πηγαίνουν ενστικτωδώς στο σημείο που θα έχει φτάσει η μπάλα στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αντιδράσει. Κινείται δηλαδή χωρίς συνειδητή σκέψη προς τα εκεί που θα είναι η μπάλα, όχι εκεί που είναι. Αυτό είναι ενστικτώδης χρήση προσκόπευσης. Η οδήγηση αποτελεί επίσης κλασικό παράδειγμα συνεχούς χρήσης προσκόπευσης. Τα μάτια προσλαμβάνουν διαρκώς στοιχεία για την κίνηση γύρω τους και προσαρμόζουν αυτόματα και μηχανικά την πορεία του οχήματος, ώστε να αποφύγει άλλα οχήματα, πεζούς και εμπόδια. Το υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου είναι διαρκώς σε κατάσταση πρόβλεψης της κίνησης πολλαπλών αντικειμένων γύρω μας και χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει βοηθάει στη σωστή κατεύθυνση του οχήματος, όχι γενικά στον χώρο, αλλά το κατευθύνει σε συνδυασμό με τις μελλοντικές θέσεις όλων των άλλων αντικειμένων γύρω μας.

 

Η ικανότητα του υποσυνείδητου να προβλέπει το μέλλον

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πινγκ πονγκ, ρακέτες, φρίσμπυ, όλα αυτά είναι δημοφιλείς δραστηριότητες κατά τις οποίες το ένστικτο της προσκόπευσης και η θαυμαστή ικανότητα του υποσυνείδητου να προβλέπει το μέλλον κινούμενων αντικειμένων και να εκτελεί σωστές αντιδράσεις, παίζουν τον βασικό ρόλο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην κυνηγετική σκόπευση. Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα εξοικείωσης με τη συμπεριφορά της τουφεκιάς του όπλου μας, όπως ακριβώς χρειάζεται μία σχετική εξοικείωση με την ταχύτητα του χεριού μας για να πιάσουμε μια μπάλα, το πόσο μπροστά χρειάζεται να ρίξουμε από ένα στόχο εντός λογικών αποστάσεων είναι σχεδόν αυτονόητο και δεν χρειάζεται συνειδητή σκέψη. Η διόφθαλμη κατά προτίμηση εστίαση του στόχου και η αρμονική κίνηση του σώματος με αυτόν, δίνουν αρκετά στοιχεία στο υποσυνείδητο για να υπολογίσει την απαιτούμενη προσκόπευση και να δώσει εντολή στο δάχτυλο να τραβήξει τη σκανδάλη την κατάλληλη στιγμή.

Προφανώς η εμπειρία και ένα πλούσιο αρχείο επιτυχημένων βολών διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ενστικτώδη προσκόπευση, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι η εντολή για πάτημα της σκανδάλης θα πρέπει να γίνεται κατά κύριο λόγο αυθόρμητα και ενστικτωδώς. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το ένστικτο της κατάδειξης για να συναντήσετε το θήραμα, το ένστικτο της αρμονικής παρατήρησης για να το επιβραδύνετε και να το αποκωδικοποιήσετε και το ένστικτο της προσκόπευσης για να το πετύχετε, και θα ανακαλύψετε ότι η κυνηγετική σκόπευση μπορεί να γίνει μία κατά βάση πολύ εύκολη και ξεκούραστη δεξιότητα, αρκεί να κάνετε χρήση των ενστίκτων που κρύβονται μέσα σας. Φαντάζομαι «ενστικτωδώς» συμφωνείτε!

breda
35,966ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,820ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
22.7 ° C
24.7 °
18.6 °
67 %
0.9kmh
0 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °
Τε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ