spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συμπλοκή μεταξύ σκύλων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ δύο σκύλων είναι κάτι το συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Συχνά δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις, όμως αρκετές φορές τα εμπλεκόμενα ζώα τραυματίζονται σοβαρά.

Μία συμπλοκή μεταξύ δύο σκύλων μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Το κουμάσι, το σκυλόκουτο, ο περίπατος, το εκπαιδευτικό, το κυνήγι, ένας αγώνας ή μία έκθεση, είναι αφορμές για να συνευρεθούν οι δύο αντίπαλοι στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο. Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί; Δύο οποιαδήποτε ζώα αν και συνήθως είναι αρσενικά. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά αγελαία ζώα. Τα αγελαία ζώα υπακούν σε ένα σύστημα ιεραρχίας, το οποίο δομείται μέσα στην αγέλη μέσα από μάχες, για κυριαρχία. Αφού τελειώσουν οι μάχες, στην αγέλη κυριαρχεί το ισχυρότερο αρσενικό το οποίο ονομάζεται α-αρσενικό. Ακολουθούν το β-αρσενικό, το γ-αρσενικό κ.λπ. Ανάλογη διαστρωμάτωση παρατηρείται και στα θηλυκά (α-θηλυκό, β-θηλυκό κ.λπ.).

Η μάχη της ιεραρχίας

Στο τέλος της ιεραρχίας είναι τα κουτάβια, τα οποία και αυτά μαλώνουν μεταξύ τους, λίγο σαν παιχνίδι αλλά και λίγο σοβαρά σαν προετοιμασία για την επικείμενη ενηλικίωση. Μία ειδική περίπτωση στο τέλος της ιεραρχίας είναι τα στειρωμένα ζώα και για το λόγο αυτό η επανατοποθέτηση των αδέσποτων στο περιβάλλον απαιτεί προσοχή, ώστε να μη βρεθεί ξαφνικά ένα ζώο που ήταν ψηλά στην ιεραρχία στη τελευταία θέση. Σε κάθε περίπτωση η μάχη για την ιεραρχία έχει νόημα διότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα ζώο σε αυτή, τόσο περισσότερη και καλύτερη τροφή θα φάει, αλλά και τόσο αυξημένες πιθανότητες αναπαραγωγής έχει. Όλα αυτά έχουν περάσει στα βαθύτερα ένστικτα του σκύλου εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και διαμορφώνουν μία συμπεριφορά ανεξάρτητα των συνθηκών διαβίωσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα και σκύλοι καλοταϊσμένοι θα μαλώσουν για ένα κόκκαλο που βρέθηκε τυχαία στο έδαφος ή για το θήραμα. Δεν είναι ότι τα ζώα αυτά πεινάνε και πρέπει να φάνε για να επιβιώσουν, αλλά είναι η «υποσυνείδητη» ορμή για επικράτηση που σπρώχνει τα ζώα αυτά στη μονομαχία.

Οι συνέπειες του καβγά

Εννοείται πως οι μάχες είναι πιο συνήθεις και πιο έντονες όταν συντρέχουν και αντικειμενικοί λόγοι για αντιπαράθεση όπως πχ στενότητα χώρου-συνωστισμός, κακής ποιότητας διατροφή, εγγύς παρουσία θηλυκού σε οίστρο, νεοεισερχόμενο ζώο στην εκτροφή κ.λπ. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα φάει το μεσημέρι και όταν δει ή μυρίσει τροφή (ή κάτι που τρώγεται) είναι πολύ πιθανό ότι θα δώσει μάχη με άλλους σκύλους. Συνεπώς κανένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να εμπλακεί ο σκύλος του σε καβγά. Τα ζώα επιτίθενται με τα δόντια τους και προσπαθούν να καταφέρουν καίρια πλήγματα στον αντίπαλο. Το πόσο ισχυρά σαγόνια και δόντια έχει ένας σκύλος είναι γνωστό από την ευκολία με την οποία μασάει κόκαλα.

Το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί καθώς και οι μυϊκές μάζες είναι εύκολο να σχιστούν. Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την «προσωπικότητα» των εμπλεκομένων σκύλων. Συνήθως μετά από μερικά δαγκώματα ένας από τους δύο υποχωρεί ή παρεμβαίνουν οι παρόντες και χωρίζουν τα ζώα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι βλάβες είναι μικρές και η αντιμετώπισή τους εύκολη. Η τοπική εφαρμογή αντισηπτικών διαλυμάτων συνήθως αρκεί. Μπορεί να παρατηρηθεί μία τοπική διόγκωση ή και η έξοδος υγρού από το τραύμα, αλλά με την συστηματική εφαρμογή των αντισηπτικών διαλυμάτων 2-3 φορές την ημέρα, το πρόβλημα υποχωρεί σύντομα.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Αν ο καβγάς συνεχιστεί τότε τα τραύματα γίνονται πιο σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραία. Τα δαγκώματα εκτός από το δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς, περιλαμβάνουν και μυϊκές μάζες και ενδεχομένως και νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ έντονη και σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να εφαρμοστεί περίδεση (τουρνικέ) μέχρι να δει το ζώο κτηνίατρος. Η βλάβη του νεύρου θεωρητικά μπορεί να αφήσει και μόνιμη βλάβη, ενώ η ρήξη των μυϊκών μαζών μπορεί να αποκατασταθεί χειρουργικά. Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν σε ένα οργανωμένο κτηνιατρείο και είναι βέβαιο ότι το ζώο θα πάρει και φαρμακευτική αγωγή για κάποιες μέρες (αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη).

Το μοιραίο… και η πρόληψη

Σε ακραίες περιπτώσεις όπου το ένα ζώο είναι πολύ μεγαλύτερου όγκου από το άλλο μπορεί το αποτέλεσμα να είναι μοιραίο, ειδικά εάν «σβερκώσει» ο «μεγάλος» τον «μικρό» και τον τινάξει. Άλλα ζώα έχουν ας πούμε ένα «δολοφονικό ένστικτο» και ορμούν εναντίον του λάρυγγα του αντιπάλου. Σε τέτοια συμβάντα ο καβγάς τελειώνει σε δευτερόλεπτα χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Η μόνη πρόληψη είναι η αποφυγή του καβγά πράγμα που σημαίνει αποφυγή των συνθηκών που δημιουργούν καβγάδες. Απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί των ζώων σε νοικοκυριά με περισσότερα του ενός ζώα. Δεν βγάζουμε πότε τον σκύλο για βόλτα χωρίς λουρί και χωρίς επίβλεψη (ο νόμος προβλέπει αστική ευθύνη). Σημαντική όμως είναι και η σωστή εκπαίδευση και η εκμάθηση της πειθαρχίας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ