Συμβουλευθείτε τα άστρα πριν βγείτε για ελάφια: Οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν το θήραμα

- Advertisement -

 

Οι φάσεις της Σελήνης είναι αποδεδειγμένο πως επηρεάζουν τους ανθρώπους και τα ζώα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συμβουλεύονται αστρολόγο για να πάρουν αποφάσεις αλλά και να μάθουν τι θα τους συμβεί. Μία νέα μελέτη τώρα, προτείνει στους κυνηγούς να λαμβάνουν υπόψη τους τα άστρα, προτού βγουν για κυνήγι ελαφιών!

κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

Μία ευφάνταστη, επί του πεδίου έρευνα που διενεργήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, υποστηρίζει πως με βάση τις φάσεις της Σελήνης οι κυνηγοί μπορούν να υπολογίζουν πότε είναι καλύτερο να βγουν για κυνήγι με κριτήριο, φυσικά, την κάρπωση. Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα ελάφια Whitetail, ενδημικό είδος της Βιρτζίνια. Πολλές μελέτες ως τώρα έχουν αποδείξει, πως τα ελάφια παρουσιάζουν μία περιοδικότητα στις συνήθειες και τις κινήσεις τους, με αρκετή ακρίβεια, μάλιστα.

Τέλος Οκτωβρίου με τέλος Νοεμβρίου

Για παράδειγμα, επί σειρά ετών, από την Βόρεια Καρολίνα και το Κάνσας ως τον Καναδά, το 90% όλων των ενήλικων ελαφιών έρχονται σε οίστρο και αναπαράγονται από τις 5 ως τις 20 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από τη φάση της Σελήνης, τον καιρό ή άλλες εξωτερικές συνθήκες. Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες και οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν υπάρχει προσώρας λόγος να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Πέραν τούτης της σταθεράς όμως, οι ερευνητές τώρα λένε πως υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι κάθε χρόνο, που το κυνήγι ελαφιών είναι πιο επιτυχημένο και αυτές οφείλονται στις φάσεις του φεγγαριού από τα τέλη Οκτωβρίου ως το τέλος του Νοέμβρη. Οι ειδικοί, που παρακολούθησαν τα ελάφια τοποθετώντας τους GPS, καθ’ όλες τις σεληνιακές φάσεις αυτού του διαστήματος, επί οκτώ χρόνια, κατέληξαν με ασφάλεια στο συμπέρασμα, πως τα άστρα επηρεάζουν τα συγκεκριμένα θηλαστικά.

Τι λέει, λοιπόν, ο αστρολόγος για τις καρπώσεις το φθινόπωρο που μας έρχεται; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα Σελήνη που θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου που ξεκινά στις 28 του μήνα, θα κάνει τα ελάφια πιο δραστήρια κάποιες ώρες της ημέρας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα νέο, καθώς πολλοί γνωρίζουν πως τα ελάφια προτιμούν να κινούνται πριν την ανατολή και μετά τη δύση του Ήλιου, ανεξάρτητα από τη φάση της Σελήνης.

“Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση της κινητικότητας”, εξηγεί ο ερευνητής Μάρκους Λάσλεϊ, επικεφαλής της μελέτης.

Πιο ενεργά την αυγή

Κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης ο κύκλος αυτός, ο οποίος αρχίζει στις 27 Οκτωβρίου κρατώντας ως επί το πλείστον σκοτεινό τον ουρανό μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, θα κάνει τα ελάφια πιο ενεργά κατά την αυγή και για αρκετά λεπτά μετά.

“Στη μελέτη μας, είδαμε πως η κινητικότητα των ελαφιών φτάνει στο ζενίθ της με το πρώτο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης. Η δραστηριότητά τους μειώνεται αισθητά μέσα στην υπόλοιπη ημέρα”, εξηγεί ο Λάσλεϊ και προσθέτει πως κάθε κυνηγός μπορεί να παρατηρήσει δύο και τρεις φορές περισσότερα ελάφια απ’ ότι συνήθως νωρίς το πρωί, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη σκοτεινή του φάση.

“Τα καλά καρτέρια κοινώς γίνονται από την αυγή ως τις 9 το πρωί”, καταλήγει.

Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές απ’ ότι συνήθως τέτοια εποχή. Ανεξαρτήτως όλων των παραγόντων, είναι γνωστό πως τα ελάφια αποφεύγουν τις μετακινήσεις όταν έχει ζέστη.

Λιγότερη κίνηση τη μέρα

Την εβδομάδα που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου, η σελήνη θα βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, διαπίστωσαν πως αυτό το διάστημα, όταν το φεγγάρι βρίσκεται στις 90 μοίρες σε σχέση με τον ήλιο και είναι ημι-φωτισμένο, τα ελάφια κινούνται λιγότερο κατά μέσο όρο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι σε όλες τις άλλες σεληνιακές φάσεις. Κοινώς, το πρώτο τέταρτο του φεγγαριού κάνει τα θηράματα κάπως… νωχελικά.

“Αυτή είναι μία καλή εβδομάδα για να μείνετε στη δουλειά. Αν παίρνετε την άδειά σας για να πάτε για κυνήγι, μην την πάρετε τώρα”, λέει χαριτολογώντας ο Λάσλεϊ.

Η φάση της πανσελήνου που ακολουθεί από τις 11 Νοεμβρίου είναι από τις καλύτερες για τους κυνηγούς, τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί πως τα ενήλικα ελάφια βρίσκονται κυριολεκτικά παντού σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας.

“Θα τα δείτε όταν σουρουπώσει, καθώς το φως του φεγγαριού είναι άπλετο αλλά θα βλέπετε και για πολλές ώρες μετά την αυγή. Τρέχουν, κυνηγούν, περιφέρονται”.

Η συνήθης παρανόηση, εξηγεί ο Λάσλεϊ είναι πως σε αυτή τη φάση, τα ελάφια κυκλοφορούν περισσότερο επειδή βλέπουν καλύτερα ακόμα και όταν πέφτει το φως του ήλιου. Ωστόσο αυτό που έδειξε η έρευνα των ειδικών είναι, πως στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, τα ελάφια κινούνται λιγότερο κατά μέσο όρο τη νύχτα και περισσότερο από την ανατολή και μετά όπως και πριν το σούρουπο. Ιδίως αν ο καιρός έχει ψυχράνει, η εβδομάδα από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου, είναι ίσως η ιδανικότερη για τους κυνηγούς που βγαίνουν για μεσημεριανό κυνήγι, δηλαδή από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Τότε που γίνονται απρόβλεπτα…

Κατά τη διάρκεια της σελήνης του τελευταίου τετάρτου, από τις 18 Νοεμβρίου κι έπειτα δηλαδή, τα ελάφια θα γίνουν πιο απρόβλεπτα.

– “Προφανώς θα συναντήσετε λιγότερα λόγω και των ατόμων που έχουν ήδη θηρευτεί, όμως παράλληλα, η περίοδος της αναπαραγωγής οδεύει προς τη λήξη της και άρα τα ελάφια που έχουν ήδη πιεστεί αρκετά για δύο μήνες, τώρα κινούνται πιο χαλαρά χωρίς την ένταση της εύρεσης θηλυκού. Αν αυτή είναι η μόνη εβδομάδα που μπορείτε να βγείτε για κυνήγι, κάντε το. Υπάρχουν αρκετές ελπίδες κάρπωσης”, λέει ο καθηγητής.

Σε αυτή τη φάση, από τις 19 ως τις 24 Νοεμβρίου, θα τα βρείτε κυρίως κοντά στις περιοχές που βόσκουν, ενώ ιδανικότερη ώρα της ημέρας είναι λίγο πριν τη δύση του ήλιου καθώς τότε παρατηρήθηκε η περισσότερη κίνηση.

Εν κατακλείδι, συμφωνούν οι ερευνητές, λίγα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά για όποιον κυνηγά στις μεσοδυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α. από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου, ενώ για τους κυνηγούς των μεσοατλαντικών πολιτειών ενδείκνυται το διάστημα από τις 15 του ίδιου μήνα.

breda
35,937ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
14.8 ° C
15.8 °
12.8 °
56 %
6.7kmh
40 %
Πε
19 °
Πα
22 °
Σα
27 °
Κυ
28 °
Δε
28 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ