ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςRemington Versa Max: Ένα κυνηγετικό όπλο με στρατιωτική καταγωγή - ΜΕΡΟΣ Α'...

Remington Versa Max: Ένα κυνηγετικό όπλο με στρατιωτική καταγωγή – ΜΕΡΟΣ Α’ –

- Advertisement -

Το δημιούργημα της Remington, έλκει την καταγωγή του από επιχειρησιακά όπλα του στρατού και κατασκευάζεται με προδιαγραφές, που έχουν ελάχιστη διαφορά από τα αμυντικά όπλα.

 

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

 

Το Versa Max βέβαια κάθε άλλο παρά στρατιωτικό όπλο, θα το έλεγε κανείς, όμως η τεχνολογία στην οποία βασίζεται η κατασκευή του, παραπέμπει ευθέως σε πολεμικά όπλα.

Είναι το πιο πρόσφατο αυτογεμές που βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Remington.Το σύστημα λειτουργίας του είναι πρωτοποριακό και στηρίζεται στην αξιοποίηση των αερίων που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας. Η φιλοσοφία για την λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού στηρίζεται στην λογική του να εκμεταλλεύεται το όπλο τα παραγόμενα αέρια από την καύση της πυρίτιδας αλλά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το φυσίγγι που υπάρχει στην θαλάμη. Συνήθως στα όπλα που λειτουργούν με αέρια, υπάρχουν οι δύο τρύπες στο μέσον περίπου της κάννης. Στο Versa max δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα. Οι τρύπες για την αξιοποίηση των αερίων βρίσκονται στην θαλάμη του όπλου. Η κατανομή τους σε μήκος είναι τρεις, μια, τρεις. Στο σύνολο είναι 7. Αν τοποθετήσουμε ένα φυσίγγι με μήκος 70 χιλιοστά, όλες οι τρύπες παραμένουν ανοιχτές και από αυτές περνούν προς τον μηχανισμό τα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας. Αν τοποθετήσουμε στην θαλάμη ένα φυσίγγι με μήκος 76 χιλιοστά, οι πρώτες τρεις τρύπες καλύπτονται από τον κάλυκα, με αποτέλεσμα να μένουν ανοιχτές οι τέσσερις τρύπες για να περάσουν τα αέρια προς τον μηχανισμό. Αν τοποθετήσουμε στην θαλάμη ένα φυσίγγι με μήκος 89 χιλιοστά, τότε καλύπτονται από τον κάλυκα οι τέσσερις τρύπες και μένουν ανοιχτές οι τρεις τελευταίες για να περάσουν τα αέρια προς τον μηχανισμό.

Ουσιαστικά με την τεχνική αυτή, κάθε φορά και ανάλογα με το φυσίγγι που χρησιμοποιούμε,(μήκος κάλυκα) μέσω των οπών που υπάρχουν στην θαλάμη, γίνεται αυτόματα η ρύθμιση στην ποσότητα των αερίων που θα περάσουν προς τον μηχανισμό. Στα υπόλοιπα αυτογεμή, η ρύθμιση αυτή γίνεται με ειδικά σχεδιασμένες βαλβίδες που πιέζονται από ελατήριο και ανάλογα με την πίεση που δέχονται ρυθμίζουν την ποσότητα αερίων.

Στο Versa Max η λειτουργία αυτή πραγματοποιείται πιο απλά και δεν χρειάζονται επιπρόσθετοι μηχανισμοί. Έχει την δυνατότητα να ρίχνει εναλλάξ απλά, magnum και super magnum φυσίγγια χωρίς να χρειάζονται ρυθμίσεις.

Το όπλο διαθέτει θαλάμη μήκους 89 χιλιοστά και μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια. Αυτό είναι το πρώτο τμήμα για την λειτουργία του μηχανισμού αέριων.

Στο εσωτερικό της κάννης στο ύψος της θαλάμης υπάρχουν δύο κύλινδροι που επικοινωνούν με τις οπές που υπάρχουν στο εσωτερικό της θαλάμης. Μέσα σε αυτούς τους κυλίνδρους κινούνται δύο έμβολα, κάτι σαν τα έμβολα στις μηχανές εσωτερικής καύσης. Τα έμβολα κινούνται ελεύθερα. Όταν το κλείστρο είναι κλειδωμένο επάνω στην κάννη τα έμβολα τερματίζουν στο βάθος των κυλίνδρων. Με το τράβηγμα της σκανδάλης και την πυροδότηση του φυσιγγίου ανάλογα με το μήκος του κάλυκα τα αέρια περνούν από τις οπές προς τους κυλίνδρους. Τα πιστόνια που δέχονται την πίεση μετακινούνται προς τα πίσω και ωθούν το κλείστρο. Το κλείστρο ξεκλειδώνει μηχανικά από την κάννη και με την πίεση που δέχεται οπισθοχωρεί. Η πίεση είναι αρκετή ώστε να αναγκάσει το κλείστρο να κάνει όλη την διαδρομή προς τα πίσω. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Απορρίπτεται ο κενός κάλυκας από την θαλάμη, από την αποθήκη ελευθερώνεται το φυσίγγι και επιστρέφοντας το κλείστρο μπροστά ωθούμενο από το ελατήριο, οδηγεί το επόμενο φυσίγγι στην θαλάμη και κλειδώνει στην ουρά της κάννης. Έτσι ολοκληρώνεται η λειτουργία του όπλου. Οι ιδιαιτερότητες στον συγκεκριμένο μηχανισμό είναι ότι δεν υπάρχουν σιδηρόδρομοι, μαστός αερίων στο μέσο της κάννης, μηχανισμοί ρύθμισης αέριων κ.λπ. Το θετικό είναι ότι έχουν μειωθεί τα εξαρτήματα για την λειτουργία του μηχανισμού αερίων. Λιγότερα εξαρτήματα σημαίνουν λιγότερες τριβές και χαμηλότερο βάρος. Βασικό στοιχείο είναι ότι ο μηχανισμός αυτός, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί έχει μειωμένες ανάγκες σε καθαρισμό και συντήρηση. Επίσης πραγματοποιείται εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί αποτελείται από ελάχιστα εξαρτήματα. Το κλείστρο διαθέτει περιστροφική κεφαλη που κλειδώνει σε 3 σημεία στην ουρά της κάννης.

Το Versa max αναδείχτηκε όπλο της χρονιάς από την Αμερικανική επιτροπή για το 2011 και κατάφερε να αποσπάσει την διάκριση αυτή συγκρινόμενο με δεκάδες αλλά μοντέλα όπλων. Πέραν του μηχανισμού λειτουργίας, υπάρχουν και άλλες καινοτομίες που έχουν να κάνουν με τα εργονομικά χαρακτηριστικά και την βλητική απόδοση.

Η κάννη στο εσωτερικό της είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει βελτιωμένο βλητικό αποτέλεσμα. Η θαλάμη έχει μήκος 89 χιλιοστά ο κώνος προσαρμογής έχει μεγάλο μήκος και η κλίση του σε μοίρες είναι μικρή. Αυτό επιτρέπει στα σκάγια να έχουν ομαλή μετάβαση από την θαλάμη στο κύριο τμήμα της κάννης, να μην αλλοιώνεται η σφαιρικότητα τους και να μην υπάρχει μεγάλη πίεση από τη βυσμάτωση.

Η εσωτερική διάμετρος της κάννης είναι 18,65 χιλιοστά. Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά. Η κάννη είναι αχρωμίωτη και μπορεί να ρίξει φυσίγγια και με ατσάλινα σκάγια.

Η ρίγα σκόπευσης είναι υπερυψωμένη και έχει πάχος 10 χιλιοστά.

Ο μηχανισμός σκανδάλης διαθέτει σύστημα cut-off. Η σκανδάλη είναι φαρδιά και προσφέρει καλή αίσθηση. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από συνθετικό υλικό. Στο κοντάκι υπάρχει ελαστικό ένθεμα στην πάνω πλευρά (χτένι) που συντελεί ουσιαστικά στην μείωση του λακτίσματος που δέχεται ο κυνηγός στο ζυγωματικό. Το πέλμα είναι ελαστικό και πολύ καλά σχεδιασμένο για να μειώνει την ανάκρουση. Ενδιάμεσα στο πέλμα και το κοντάκι, μπορούν να τοποθετηθούν φλάντζες που ανάλογα με το πάχος τους γίνεται ρύθμιση στο μήκος του κοντακίου.

Στην λαβή του κοντακίου και της πάπιας υπάρχει ειδικό ένθεμα σιλικόνης που προσφέρει σταθερό κράτημα και δεν επιτρέπει στα χέρια να γλιστρήσουν ακόμη και αν είναι βρεγμένα. Ενδιάμεσα στην σύνδεση κοντακίου με βάση υπάρχουν φλάντζες για την αλλαγή κλίσεων του κοντακιού.

Σχεδιαστικά δεν μοιάζει με τα Αμερικανικά όπλα που τα έχουμε συνηθίσει να έχουν «βαριά» γραμμή και μεγάλο όγκο. Αυτό είναι λεπτό με λεπτή πάπια και διαστάσεις που θυμίζουν όπλο μικρότερου διαμετρήματος. Δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ και αυτό είναι άλλο ένα πλεονέκτημα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα όπλα που κατασκευάζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει πολλά Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά στην σχεδίασή του και εργονομικά είναι πολύ προσεγμένο.

Το Versa max ξεφεύγει από την φιλοσοφία των όπλων με τα πολλά εξαρτήματα και τις διαφορετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για την λειτουργία τους. Αντιθέτως είναι το αυτογεμές με λειτουργία αερίων που έχει τα λιγότερα εξαρτήματα από οποιοδήποτε άλλο. Είναι ελαφρύ και μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια. Το Versa max παραδίδεται σε ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα και συνοδεύεται από 5 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, φλάντζες αλλαγής κλίσεων, κλειδαριά ασφαλείας και οδηγίες χρήσεως.

 

Πλέον υπάρχει διαθέσιμο και σε έκδοση Versa Max Synthetic, με συνθετικό κοντάκι και πάπια, στην εκπληκτική τιμή των 1.140,00 – 1.200,00 ευρώ.

 

Τα Remington εισάγονται από την εταιρεία ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΙΚΕ.

 

breda
35,966ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,820ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
22.7 ° C
24.7 °
18.6 °
67 %
0.9kmh
0 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °
Τε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ