Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΤρόποι ψαρέματος: Συρτή για μελανούρια

Τρόποι ψαρέματος: Συρτή για μελανούρια

|

- Advertisement -

 

Ένα από τα ταχύτερα ψάρια της θάλασσας, το μελανούρι, δείχνει προτίμηση στα τεχνητά δολώματα με ροζ και κόκκινα χρώματα. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα εμπειρικά στοιχεία των ψαράδων, που τα ψάχνουν όλον το χρόνο με την τεχνική της συρτής.

 

Από σκάφος, τα μελανούρια ψαρεύονται με την τεχνική της συρτής σε κάβους σε μικρά φυσικά λιμάνια, αλλά και κόστα – κόστα, πολύ κοντά στα βράχια. Έχουν και αυτά τα μικρά – μεγάλα μυστικά στο ψάρεμά τους και είναι αυτά που κάνουν τους ψαράδες να ξεχωρίζουν μεταξύ τους και να κατηγοριοποιούνται σε… μάστορες, καλούς, μέτριους και κάτω του μετρίου.

Το στήσιμο του σκάφους

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σκάφους για συρτές, είναι ο αβέρτα χώρος που πρέπει να έχει στο πίσω μέρος, για να μπορεί να «δουλέψει» ο ψαράς. Απαραίτητη είναι και η τέντα για την προστασία από τον ήλιο. Οι δύο καλαμοθήκες δεξιά και αριστερά στο πίσω μέρος στις κουπαστές, μπορούμε να πούμε ότι είναι το σήμα κατατεθέν των συραταδόρικων σκαφών. Τα περισσότερα σκάφη για συρτή έχουν και βοηθητική μηχανή για να μην «γράφει ώρες» η κύρια. Συνήθως, οι ψαράδες βάζουν βοηθητική μηχανή ανάλογη του σκάφους, που έχει τη δυνατότητα να το κινήσει με ταχύτητα τουλάχιστον 3 κόμβων. Οι ταχύτητες για συρτή, αν εξαιρέσουμε αυτές που αφορούν κάποια τονοειδή που χρειάζονται περισσότερους από 5 κόμβους, κυμαίνονται από 2 έως 4 κόμβους. Το σκάφος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί εύκολα ελιγμούς.

Εξοπλισμός ψαρέματος

Αν λάβουμε υπόψη την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο κάρφωμα των μελανουριών, ο παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος με την πετονιά στο χέρι είναι ο καλύτερος. Το μελανούρι, μόλις χτυπήσει, πρέπει να κάνουμε λίγο το χέρι μας πίσω, ώστε να δώσουμε μπόσικα στην πετονιά για να καρφωθεί. Πλέον τα καλάμια έχουν τη δυνατότητα να το προσφέρουν αυτό γιατί έχουν ανάλογη ελαστικότητα στη μύτη τους, που τα κάνει να δουλεύουν σαν ελατήριο που αποσυσπειρώνεται με το χτύπημα του ψαριού και αμέσως μετά συσπειρώνεται για να καρφώσει το ψάρι. Αν επιμένετε παραδοσιακά, ένα καρούλι με 50-100 μέτρα πετονιά, 60άρα-70άρα, είναι καλό για μάνα. Ένα συρταρωτό μολύβι τύπου ελιάς με βάρος 30-40 γραμμάρια και στο τέλος μία στριφταροπαραμάνα που σ’ αυτήν θα κρεμάτε το παράμαλλο, είναι απαραίτητα. Ένα αόρατο παράμαλλο 0,25 έως 0,30 του χιλιοστού περίπου 2 μέτρα και στο τέλος δεμένο το τεχνητό δόλωμα είναι ότι χρειάζεστε για να ψαρέψετε μελανούρια.

- Advertisement -

Αν θέλετε να τα ψαρέψετε με καλάμι, ένα μοτέρ κάθετου τυμπάνου σε μέγεθος 1.500 έως 3.000 και ένα καλάμι παραβολικό με μήκος έως 2 μέτρα, θα σας καλύψει όχι μόνο για το ψάρεμα των μελανουριών, αλλά και για άλλες συρτές. Το νήμα στο μοτέρ είναι προτιμότερο από την πετονιά για μάνα γιατί μπορείτε να βάλετε πολύ λεπτό νήμα 0,16-0,20 του χιλιοστού και να έχετε πολύ μεγαλύτερη αντοχή ακόμη και από πετονιά με διάμετρο 0,60 του χιλιοστού. Το νήμα δεν έχει ελαστικότητα, ωστόσο το «μαλακό» παραβολικό καλάμι θα σας προσφέρει όση χρειάζεστε για να καρφώσετε με επιτυχία το ψάρι.

Τεχνητά δολώματα

Στην αγορά θα βρείτε εκατοντάδες τεχνητά δολώματα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα που θα σας τα προτείνουν ως κατάλληλα για το ψάρεμα των μελανουριών. Γενικά να αποφύγετε τα μεγάλα σε μέγεθος δολώματα που έχουν ογκώδεις σαλαγκιές. Τα μελανούρια, ανεξάρτητα το μέγεθός τους, έχουν μικρό στόμα. Με βάση την εμπειρία… αμετανόητων συρτάκιδων, τα χρώματα που προτιμούν είναι το κόκκινο και το ροζ. Χελάκια, σιλικόνες, ψαράκια και κάμπιες σε χρώματα άσπρο, κόκκινο, ροζ ή σε συνδυασμούς αυτών είναι τα καλύτερα.

Δυστυχώς ένα δόλωμα ποτέ δεν είναι αρκετό. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχετε μερικά τεχνικά μαζί σας που θα τα δοκιμάσετε στην περιοχή, μέχρι να οδηγηθείτε σε ασφαλή συμπεράσματα για το ποια «δουλεύουν». Μην παρασύρεστε από τις σειρήνες που κάθε λίγο ανακοινώνουν – παρουσιάζουν το τέλειο τεχνητό δόλωμα για τα μελανούρια. Ο μεγαλύτερος ντόρος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται για διαφημιστικούς λόγους. Δοκιμάστε στην δική σας περιοχή ποια δουλεύουν και μην τα αλλάζετε εύκολα.

Πότε και που τα γυρεύουμε

Το ξημέρωμα και το σούρουπο είναι οι καλύτερες ώρες για συρτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ψάρια πιάνονται μόνο αυτές τις ώρες. Γυρέψτε τα μελανούρια σε κάβους, σε μικρά φυσικά λιμάνια, γύρω από ξέρες και πολύ κοντά στην παραλία, ειδικά αν τα βράχια είναι κοφτά. Συνήθως λένε ότι για να χτυπούν τα μελανούρια πρέπει να έχει λίγο καιρό και μάλιστα πολύ καλά είναι όταν η θάλασσα χτυπά στα βράχια και αφρίζει. Αυτό ισχύει περισσότερο για εκείνους που ψαρεύουν μελανούρια από την στεριά και λιγότερο για εκείνους που τα ψαρεύουν από σκάφος, με συρτή. Αν συναντήσετε τέτοιο καιρό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ψαρεύετε πολύ κοντά στη στεριά, γιατί είναι επικίνδυνο.

Πως τα ψαρεύουμε

Η απόσταση που πρέπει να χωρίζει το τεχνητό δόλωμα από την πρύμνη της βάρκας είναι 25-30 μέτρα. Η ταχύτητα κυμαίνεται από τους 2,5 έως 3,5 κόμβους. Πραγματοποιήστε δοκιμές αλλάζοντας την ταχύτητα του σκάφους μέσα στα όρια αυτά, μέχρι να βρείτε σε ποια ταχύτητα χτυπούν τα ψάρια. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο ψάρεμά τους, αφήστε το καλάμι να κάνει τη δουλειά για εσάς. Τοποθετήστε το στην καλαμοθήκη, ρυθμίστε τα φρένα έτσι ώστε όταν ταξιδεύει το τεχνητό να μην δίνει φρένα το μοτέρ και μόλις δείτε το καλάμι να λυγίζει ή ακούσετε τα φρένα του μοτέρ να κάνουν θόρυβο, απλά πιάστε το καλάμι στα χέρια σας και αρχίσετε να μαζεύετε.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε, αν είστε μόνος, να δουλέψετε με δύο καλάμια ή με ένα καλάμι στην καλαμοθήκη και μία αρματωσιά στο χέρι. Οι παλιοί ψαράδες είχαν βρει το κόλπο για να ψαρεύουν με δύο αρματωσιές, χωρίς να χρησιμοποιούν καλάμι. Στο σκαρμό της βάρκας έδεναν ένα κομμάτι λάστιχο (συνήθως έβαζαν σωβρακολάστιχο), αφού αφήναν την αρματωσιά πίσω έδεναν την πετονιά με το λάστιχο ή έκαναν θηλιά στην πετονιά για να γνωρίζουν και το μήκος που έχουν αφήσει πίσω, και πάνω στη θηλιά έδεναν το λάστιχο. Μόλις το ψάρι χτυπούσε το λάστιχο άνοιγε και αμέσως μετά μάζευε απότομα με αποτέλεσμα να καρφώνεται το ψάρι. Έτσι είχαν ελεύθερα τα χέρια τους και μπορούσαν να ελέγξουν δύο αρματωσιές.

Σε ότι αφορά τη γεύση των μελανουριών οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο σε ότι αφορά στο ψάρεμά τους, υπάρχουν φανατικοί μελανουράδες που δεν τα αλλάζουν με τίποτα.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.3 ° C
26.2 °
22.8 °
55 %
2.6kmh
20 %
Σα
31 °
Κυ
32 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ