Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαTai Rubber: Ο ειδικός για τα τσαούσια

Tai Rubber: Ο ειδικός για τα τσαούσια

|

- Advertisement -

 

Δεν πάει καιρός από τότε που μία νέα τεχνική ψαρέματος από την Ιαπωνία έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα κερδίζοντας πολύ γρήγορα τους απανταχού ψαράδες από σκάφος, καθώς αποδείχτηκε αποδοτική. Η όλη φιλοσοφία της έγκειται στα πολύ λεπτά εργαλεία που προσφέρουν ένα άκρως αθλητικό ψάρεμα.

 

Κάθε τεχνική ψαρέματος θέλει τα δικά της εργαλεία για να αποδώσει και η επιτυχία εξαρτάται από τον σωστό συνδυασμό των επιμέρους κομματιών του εξοπλισμού. Το θετικό για την τεχνική του tai rubber είναι ότι ο ψαράς μπορεί να προμηθευτεί υλικά και να διαμορφώσει όπως ο ίδιος θέλει τα τεχνητά δολώματα (πλάνους) με τα οποία θα ψαρέψει. Και όταν αναφερόμαστε σε συνδυασμούς, δεν μιλάμε μόνο για χρωματικούς, αλλά και σε συνδυασμούς που έχουν να κάνουν με το βάρος και το σχήμα.

Το κατάλληλο καλάμι

- Advertisement -

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλαμιών που οι τιμές τους εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών που έχουν κατασκευαστεί, ξεκινώντας από τα 60 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 600 ευρώ. Τα καλάμια έχουν μήκος από 1,95 έως 2,20 μέτρα.

Το action (κατάλληλο βάρος τεχνητού δολώματος) που μπορεί να δεχτεί το κάθε καλάμι, καλύπτει μεγάλο φάσμα. Καλάμια με action 40-160 είναι ικανά να δουλέψουν τεχνητά δολώματα με βάρος από 40 έως και 160 γραμμάρια. Το ιδεατό, βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές βρίσκεται κάπου στην μέση.

Στην περίπτωση που αναφέρουμε, για παράδειγμα, το βάρος του τεχνητού δολώματος που θα αποδώσει καλύτερα είναι στα 100 με 110 γραμμάρια. Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί όπως 80-200 κ.λπ… Η επιλογή εξαρτάται από το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε αλλά και τα ρεύματα της περιοχής. Όσο μεγαλύτερο το βάθος και ισχυρότερα τα ρεύματα τόσο πιο βαρύς και ο πλάνος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο ψαράς, ώστε να μην παρασύρεται.

Η καταλληλότητα του καλαμιού για το φορτίο που μπορεί να αντέξει καθορίζεται από την αναγραφή στο πάχος νήματος που υπάρχει πάνω σε κάθε καλάμι. Συνήθως, χρησιμοποιείται η ιαπωνική κωδικοποίηση. Στην περίπτωση που αναγράφεται PE 0-8-1,2 τότε το καλάμι μπορεί να δεχτεί φορτίο από 10 έως 15 λίβρες (4,6 έως 6,8 κιλά). Οι βέργες του καλαμιού είναι πολύ λεπτές και η μύτη του πολύ ευαίσθητη, ώστε όταν χτυπά το ψάρι να μην αισθάνεται αντίσταση. Τέλος, οι οδηγοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την τιμή του καλαμιού.

Ο μηχανισμός

Οι μηχανισμοί τύπου Bait casting βρήκαν εφαρμογή σε τεχνικές ψαρέματος και από τη βάρκα με την τεχνική ψαρέματος tai rubber. Συνήθως, είναι πολύ μικροί σε μέγεθος και η χωρητικότητα τους σε νήμα δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα. Σε ότι αφορά στις τιμές, ξεκινούν από τα 60 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 700. Το σημαντικό είναι να έχουν γραμμικά φρένα και να λειτουργούν χωρίς «κολλήματα». Τα φρένα τους κυμαίνονται από 4 έως τα 12 κιλά. Από τη στιγμή που τα καλάμια δεν μπορούν να αντέξουν, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, φορτία πάνω από 7 κιλά, δεν χρειάζεται να γίνονται υπερβολές στην επιλογή των μηχανισμών με βάση τα πολλά φρένα. Το βάρος των μηχανισμών είναι από 200 έως και 400 γραμμάρια. Σε μία τεχνική που στηρίζεται στα λεπτά εργαλεία όσο μικρότερο είναι το συνολικό βάρος μηχανισμού, καλαμιού τόσο πιο αθλητικό γίνεται το ψάρεμα.

Νήμα – πετονιά

Νήματα με πάχος από 0,10 του χιλιοστού έως και 0,18 είναι κατάλληλα για την συγκεκριμένη τεχνική. Στην αγορά υπάρχουν τετράκλωνα και οκτάκλωνα νήματα σε διάφορες τιμές που κυμαίνονται από 10 ευρώ τα 150 μέτρα έως και 40 ευρώ. Το πιο σύνηθες είναι τα νήματα με διάμετρο 0,12 έως 0,14 του χιλιοστού. Η αντοχή τους είναι μεταξύ 5 και 6 κιλών. Το παράμαλλο έχει μήκος από 1 έως 2 μέτρα το πάχος πετονιάς είναι από 0,25 έως 0,35 του χιλιοστού. Οι αόρατες πετονιές είναι προτιμότερες γιατί αντέχουν περισσότερο στις τριβές. Δεν φαίνονται μέσα στο νερό γιατί έχουν τον ίδιο δείκτη διάθλασης και έχουν μειωμένη ελαστικότητα σε σχέση με τις απλές.

Τα τεχνητά δολώματα

Οι τεχνητά δολώματα του Tai αποτελούνται από δύο κομμάτια. Το ένα είναι το βαρίδι και το άλλο η «φούστα» από σιλικόνη. Υπάρχουν πολλά χρώματα και σχήματα για το βαρίδι και ακόμη πιο πολλά για τις «φούστες» που αποτελούνται από πολύχρωμες ίνες και λωρίδες σιλικόνης. Το βάρος τους κυμαίνεται από 40 έως και 200 γραμμάρια. Κατά την κάθοδο τους προς τον βυθό, το βαρίδι κινείται ελεύθερα μέσα στην πετονιά με αποτέλεσμα να προηγείται της «φούστας». Μόλις το βαρίδι ακουμπήσει στον βυθό με την ανάκτηση που θα κάνουμε από το μοτέρ η «φούστα» ακολουθεί με αποτέλεσμα να δελεάζει τα ψάρια. Μόλις η «φούστα» έρθει και κολλήσει πάνω στο βαρίδι τότε, ανεβάζοντας όλο το τεχνητό μαζί προς τα πάνω με απαλές κινήσεις, δημιουργεί κινήσεις που και πάλι δελεάζει τα ψάρια. Τα αγκίστρια είναι κρυμμένα μέσα στην «φούστα».

Αρματωσιά

Εφόσον έχουμε τοποθετήσει το νήμα στο μηχανισμό το περνάμε μέσα από όλους τους οδηγούς. Στην άκρη του νήματος δένουμε ένα στριφτάρι αντοχής 20 λιβρών. Στην άλλη άκρη δένουμε ένα κομμάτι πετονιά από 1 έως 2 μέτρα. Τα έτοιμα tai rubber έχουν κορδονάκι που περνά μέσα από το βαρίδι. Αφού περάσουμε από την τρύπα του τεχνητού το κορδονάκι το δένουμε με την πετονιά που έρχεται από τον μηχανισμό μας. Η αρματωσιά είναι έτοιμη.

Πως ψαρεύουμε

Κατεβάζουμε το τεχνητό με την βοήθεια του βυθομέτρου εκεί που έχουμε εντοπίσει τα ψάρια. Μόλις το μολύβι χτυπήσει στον βυθό αρχίζουμε μαλακά και ήρεμα να μαζεύουμε. Αν τα ψάρια δεν «χτυπήσουν» στο κατέβασμα θα «χτυπήσουν» στο ανέβασμα. Πολύ μεγάλη σημασία έχει να μπορούμε να εντοπίσουμε τα ψάρια με το βυθόμετρο, αλλά και να υπολογίσουμε ώστε η αρματωσιά μας να κατέβει μέσα στα ψάρια. Το Tai δεν είναι καθόλου απαιτητική τεχνική σε ότι αφορά τους τρόπους που κουνάμε το καλάμι ή μαζεύουμε το νήμα στο μηχανισμό.

Σε τι ψάρια στοχεύουμε

Συνήθως το tai απευθύνεται στο ψάρεμα των τσαουσιών. Ωστόσο αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι και αρκετά άλλα ψάρια, όπως συναγρίδες και στείρες το… τιμούν. Μπορεί να στοχεύετε σε ψάρια που το βάρος τους κυμαίνεται κοντά στο ένα κιλό, ωστόσο, με αυτήν την τεχνική έχουν πιαστεί στα ελληνικά νερά ψάρια που το βάρος τους ξεπερνά τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι μάχη θα δώσετε αν στην άλλη άκρη της πετονιά σας έχετε ένα ψάρι-τρόπαιο και προσπαθείτε να το ανεβάσετε στην βάρκα με τόσο λεπτά εργαλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί Ενας κυνηγός σκοτώθηκε από το ίδιο του το σκυλί, ενώ μάζευε τα πράγματα...
37,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,460ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
10.5 ° C
11.9 °
8.6 °
78 %
6.2kmh
20 %
Δε
10 °
Τρ
13 °
Τε
15 °
Πε
17 °
Πα
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ