spot_img
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΣυντήρηση... δολωμάτων

Συντήρηση… δολωμάτων

|

Κατόπιν συνεχόμενων ερωτήσεων και επαναλαμβανόμενων αποριών σας, σχετικά με τα δολώματα και τη συντήρησή τους, ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, θα αναφερθούμε ξανά σε αυτό το σημαντικό κεφαλαίο στο ψάρεμα, αφού χωρίς αυτό μπορεί κάποιες φορές να βρεθούμε σε… αδιέξοδο!

του Κωνσταντίνου Καρούση

Πράγματι με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περίοδο και την θερμοκρασία να καβαλάει πολλές φορές ακόμα και τους 40 βαθμούς!, η μεταφορά των δολωμάτων στο αυτοκίνητο ή στον τόπο ψαρέματος, μέσα στο καράβι ή στο αεροπλάνο, χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, διαφορετικά πιο πιθανό είναι τα δολώματά μας να καταλήξουν σε κάποιο κάδο… και το ψάρεμά μας να τελειώσει πρόωρα και άδοξα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές λύσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά των δολωμάτων, τη συντήρησή τους στο σπίτι πριν το ψάρεμα, τη συντήρησή τους στο ψάρεμα και μετά από αυτό, καθώς και την περίπτωση του παστώματος για μελλοντικά ψαρέματα προκειμένου να μην πετάμε τίποτα μέρες που είναι…

Μεταφορά δολωμάτων

Τις περισσότερες φορές τα δολώματά μας τα προμηθευόμαστε από κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα ειδών αλιείας και από ανθρώπους που ξέρουν να διατηρούν το δόλωμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν είναι κακό ή ντροπή λοιπόν να ζητήσουμε την άποψή τους, σχετικά με το πως θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα δολώματά μας που όπως και να το κάνεις, αξίζουν… Για να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση πάντως, σχετικά με την συντήρηση, υπάρχουν 2-3 προτάσεις από εμάς δοκιμασμένες και απλές, που τουλάχιστον θα αποφύγουμε να γίνουν τα δολώματά μας… σούπα!

 

Όταν παραλαμβάνουμε τα δολώματά μας και χρειάζεται να τα μεταφέρουμε στο σπίτι ή κάπου αλλού, καλό είναι να ζητήσουμε 1-2  παγοκύστες ή να έχουμε φροντίσει εμείς να φτιάξουμε μερικές αυτοσχέδιες και να τις έχουμε εύκαιρες ανά πάσα στιγμή. Πάρτε λοιπόν μερικά μπουκαλάκια νερού και απλά βάλτε τα στην κατάψυξή σας. Σε λίγη ώρα θα έχετε τις παγοκύστες σας έτοιμες! Όταν θα τις βάλετε μέσα στην σακούλα με τα δολώματά σας τυλίχτε τις μέσα σε μια εφημερίδα για να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα δολώματα.

Αν χρειαστεί να διανύσετε μεγάλη απόσταση ή μακρινή κάτω από τον ήλιο, (εννοείται ότι τα δολώματα δεν μπαίνουν πορτ-μπαγκάζ ούτε τα χτυπάει ο ήλιος), καλό είναι να τα βάζετε σε σκιερό μέρος και πάντα με παγοκύστες μέσα στη σακούλα. 

Συντήρηση στο σπίτι

Αφού λοιπόν τα καταφέραμε και φέραμε τα δολώματά μας σώα στο σπίτι μετά από ένα μικρό σοκ που έχουν πάθει μιας και έχουν αλλάξει περιβάλλον και θερμοκρασία τουλάχιστον δυο φορές, χρειάζεται να τα φρεσκάρουμε λίγο και να μην τα πετάξουμε απλά στο μπαλκόνι… Έτσι, τα βγάζουμε έξω από τη σακούλα και τα αφήνουμε για λίγο έξω αφού αφαιρέσουμε τυχόν καπάκια που θα υπάρχουν στις συσκευασίες μεταφοράς.

‘Υστερα από λίγη ώρα τα αδειάζουμε φυλάσοντας κάπου το θαλασσινό νερό που ο καταστηματάρχης μας τα παρέδωσε (αν τα έβαλε σε νερό) και πλένουμε τη συσκευασία κυρίως για να αλλάξουμε την εσωτερική και εξωτερική της θερμοκρασία, με κρύο νερό. Μετά ξαναβάζουμε τα δολώματά μας μέσα όπως ήταν και πριν και τα τοποθετούμε σε ένα σκιερό μέρος, κλείνοντας τη σακούλα και ακουμπώντας μια παγοκύστη πάνω της.

Αυτήν τη διαδικασία αν χρειαστεί την κάνουμε κάθε μέρα για όσες μέρες χρειαστεί πριν πάμε για ψάρεμα. Σημειωτέον, ότι καλό είναι να υπάρχει πάντα λίγο θαλασσινό νερό στο σπίτι ή να θυμόμαστε να ζητάμε λίγο από εκεί που πήραμε τα δολώματα, έτσι ώστε να ανανεώνουμε το νερό των δολωμάτων καθημερινά και να τα φρεσκάρουμε καλύτερα. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι αυτήν την περίοδο δεν πρέπει τα δολώματα να είναι σε νερό, αλλά σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας πάνω κάτω δηλαδή σε υγρό περιβάλλον. Επειδή όμως σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται δοκιμάστε τι σας πηγαίνει καλύτερα και πράξτε ανάλογα…

Στο ψάρεμα

Αφού φτάσαμε αισίως στον προορισμό μας με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν καλά καλά ανοίξουμε τα καλάμια μας είναι να φρεσκάρουμε τα δολώματά μας. Πλησιάστε εκεί που σκάει το κύμα και χύστε έξω τα δολώματα στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή για λίγη ώρα αφού τα διασφαλίσετε από τη συμπεριφορά της θάλασσας ή από άλλους εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να προξενήσουν ζημιές ή απώλειες.

Κατόπιν ξαναβάλτε τα μέσα στις συσκευασίες αφαιρώντας τυχόν καπάκια διατηρώντας περιμετρικά τις παγοκύστες αν κάνει πολύ ζέστη και τοποθετήστε τα σε σκιερό μέρος, εκτός αν ψαρεύετε νύχτα όποτε το μόνο που χρειάζεται, είναι να τα έχετε κοντά σας με κλειστά καπάκια. Από εκεί και μετά καλό ψάρεμα…

Πάστωμα και φύλαξη

Έχοντας τελειώσει το ψάρεμά μας, πολλές φορές διαπιστώνουμε, ότι περισσεύουν δολώματα και επειδή δεν πρόκειται να ψαρέψουμε σύντομα ξανά, επειδή τα δολώματα είναι πολλά, επειδή κανένας από την παρέα δεν τα θέλει και κυρίως επειδή κοστίζουν και δεν κάνει να πετάμε λεφτά τέτοιες εποχές… σας προτείνουμε την συντήρησή τους με τη διαδικασία του παστώματος. Το πάστωμα γίνεται κατά κύριο λόγο στα εξής δολώματα: τον Φαραώ, τις μάνες, τα μονοδόλια, την γαρίδα, ενώ στα υπόλοιπα σκουλήκια ή άλλα νωπά και μη δολώματα αρκεί απλά η κατάψυξή τους.

Για το πάστωμα προμηθευόμαστε χοντρό αλάτι από το σούπερ μάρκετ και γεμίζουμε με μια στρώση την συσκευασία  ίσα ίσα να καλύπτουμε τα δολώματα. Τοποθετούμε την συσκευασία στην κατάψυξη και το δόλωμά μας θα περιμένει είτε την επόμενη φορά είτε κάποιες δύσκολες μέρες που δεν θα υπάρχουν δολώματα ή… λεφτά… 

Όπως κάθε φορά λοιπόν ή με ζωντανό ή με παστό ας είναι οι βολές μας καθαρές μακριά από σκοτούρες και καλά να περάσουμε όπου κι αν πάμε…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας Εξακολουθεί να μένει αναπάντητη η απορία των κυνηγών για τη μεγάλη φετινή παρουσία των τσιχλών, ιδιαίτερα αυτή της κελαηδότσιχλας. Ο απόηχος...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ