spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΚαλάμια ΨαρέματοςΈξι οδηγίες… s.o.s. για υποψήφιους ψαράδες

Έξι οδηγίες… s.o.s. για υποψήφιους ψαράδες

|

Τα μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει αυτός που θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με το ψάρεμα, προκειμένου αυτή να μην είναι και η… τελευταία 

 

Το ψάρεμα είναι μία ευχάριστη ενασχόληση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, καμία ενασχόληση δεν θα έχει μέλλον, αν η πρώτη απόπειρα δεν στεφθεί από επιτυχία.

Η επιλογή της κατάλληλης πετονιάς, το σωστό δέσιμο των αγκιστριών πάνω σε αυτήν, η ποικιλία δολωμάτων, το ψυγείο για την συντήρηση των ψαριών και η σωστή αποθήκευση του εξοπλισμού, είναι μερικές από τις βασικές αρχές που θα πρέπει να γνωρίζει ο… πρωτάρης ψαράς.

Το «γέμισμα» του μηχανισμού

Ξεκινώντας από το «γέμισμα» του μηχανισμού με καινούργια πετονιά, ο ψαράς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι καλό είναι όλη αυτή τη διαδικασία να την κάνει μέσα σε μία λεκάνη με νερό. Με αυτό τον τρόπο η πετονιά στρώνει καλύτερα στην μπομπίνα του μηχανισμού, ενώ παράλληλα λιπαίνεται και μαλακώνει από το γλυκό νερό. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετετο φαινόμενο της τούφας κατά το πρώτο πέταγμα, κάτι, που κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι.

Από τη στιγμή, τώρα, που ψαρεύετε σε μεγάλα βάθη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πετονιές monofilament, δεν παρέχουν άμεσο κάρφωμα του ψαριού, λόγω της μεγάλης ελαστικότητας που έχουν. Επομένως, σε τέτοιες συνθήκες, μην τις χρησιμοποιείτε.

Φτιάχνοντας κάποιος τις αρματωσιές του, θα πρέπει να δέσει στην πετονιά στριφτάρια, αγκίστρια και βαρίδια. Καλό είναι, όταν κάνει τους κόμπους, να χρησιμοποιεί λίγο σάλιο ή νερό, πριν τους σφίξει. Με αυτόν τον τρόπο το δέσιμο του κόμπου είναι πιο σφιχτό και δυνατό, ώστε να αντέξει στη σκληρή χρήση.

Το κατάλληλο αγκίστρι

Σε πολλές περιπτώσεις, στην προσπάθεια που κάνει κάποιος να καρφώσει το ψάρι, αυτό αντί να πιαστεί στο αγκίστρι, φεύγει και χάνεται. Σε μία τέτοια εξέλιξη, η πιο πιθανή αιτιολογία αφορά στο αγκίστρι που έχει χρησιμοποιηθεί.

Ξεκινώντας κάποιος το ψάρεμα σε ένα μέρος για το οποίο δεν γνωρίζει τι ψάρια «κρατάει», είναι προτιμότερο να δοκιμάσει αρχικά με μικρό νούμερο αγκιστριού. Μία βασική αρχή του ψαρέματος λέει πως ένα μικρό ψάρι δεν θα πιαστεί σε μικρό αγκίστρι, ενώ αντιθέτως, σε αυτό μπορεί να αγκιστρωθεί ένα μεγάλο ψάρι.

Στη διάρκεια του ψαρέματος, είναι απαραίτητο ο ψαράς να ελέγχει την αιχμηρότητα των αγκιστριών, με την άκρη του δάχτυλού του. Η άκρη μπορεί να χτυπήσει σε κάποια πέτρα, να σκαλώσει σε κάποιο βράχο και να μην έχει την απαραίτητη αιχμηρότητα, επομένως θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Σε κάθε ψαρευτική εξόρμηση θα πρέπει να αλλάζονται τα αγκίστρια και να μην αφήνονται ποτέ τα ίδια από την προηγούμενη. Αυτή μπορεί να είναι μία από τις αιτίες που χάνονται τα ψάρια, όταν ο ψαράς προσπαθεί να τα καρφώσει.

Για να καρφώσει κάποιος το ψάρι την ώρα που αυτό τσιμπάει, θα πρέπει να κατεβάσει το καλάμι σε οριζόντια θέση με την θάλασσα, ή να αφήσει λίγο μπόσικο στην πετονιά αν ψαρεύει με καθετή. Στη συνέχεια πρέπει να τραβήξει απότομα προς τα επάνω,  χωρίς, όμως, να χρησιμοποιήσει μεγάλη δύναμη.

Καλάμια σε γωνία 45 μοιρών

Στήνοντας κάποιος τα καλάμια του στη βάση, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μία γωνία 45 μοιρών καρφώνει καλύτερα τα ψάρια, ενώ παράλληλα μειώνει το ενδεχόμενο να σπάσει η μύτη του καλαμιού, σε ένα απότομο τράβηγμα του.

Χρησιμοποιώντας τρίποδες τηλεσκοπικές βάσεις για να στηρίξετε τα καλάμια, όταν αυτές δεν έχουν ποτηράκια καλό είναι να βάλετε τα καλάμια να ακουμπήσουν πάνω σε μία ίσια πέτρα ή ένα ξύλο, για να αποφύγετε την καταστροφική δράση της άμμου.

Δολώματα δύο –τριών ειδών

Η επιτυχία μιας ψαρευτικής εξόρμησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσει κάποιος. Και, όσα περισσότερα και διαφορετικά δολώματα έχει μαζί του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιτυχίας.

Το γνωστό…ψωμοτύρι, ψωμάκι και φετούλαζυμωμένα με νερό (καλύτερο το θαλασσινό) αποτελεί μία καλή λύση, καθώς είναι εύπλαστο και κολλάει πάνω στα αγκίστρια.

Μία άλλη εύκολη επιλογή είναι η γαριδούλα, κατά προτίμηση φρέσκια, αλλά και η κατεψυγμένη δουλεύει. Την ψαρεύετε καθαρισμένη αλλά και ολόκληρη μα πάντα συρτά και περαστά στο αγκίστρι.

Στα πιο πολλά μαγαζιά με είδη αλιείας θα βρείτε και παστά δολώματα όπως παστές μάνες ή φαραώ. Αν βρείτε πάρτε ένα- δύο σακουλάκια δουλεύουν σχεδόν ίδια με το ζωντανό και συντηρούνται πιο εύκολα.

Αν νομίζετε όμως ότι έχετε εξοικειωθεί με τα.. σκουλήκια, τότε ένα κουτάκι ακροβάτη ή 2-3 μάνες ή ένα μικρό φαραώ δεν πρέπει να λείπουν. Μερικά μονοδόλια, ή λίγο μαύρο θηκαρίσιο που δουλεύει πολύ το βράδυ, ή ότι άλλο ζωντανό σκουλήκι βρείτε, καλό θα είναι να το έχετε μαζί σας, αρκεί να ακούσετε προσεχτικά τις… οδηγίες χρήσης!

Επίσης, το καλαμάρι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώματα. Επειδή, όμως, μερικά ψάρια προτιμούν τα μαλακά δολώματα και τα δοκιμάζουν πριν τα φάνε, θα πρέπει να χτυπήσετε το καλαμάρι μέχρι να μαλακώσει, πριν το δολώσετε.

Προσοχή, όταν δολώνετε. Τα ψάρια αντιλαμβάνονται τις έντονες και ξένες προς αυτά μυρωδιές. Έτσι, αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο αντικουνουπικό σπρέι, θα πρέπει να καθαρίσετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν δολώσετε ή πιάσετε την πετονιά και τα αγκίστρια.

Το απαραίτητο ψυγείο

Τα ψάρια που θα πιάσετε, θα πρέπει να μπουν αμέσως σε κάποιο ψυγείο, γιατί αλλιώς θα αλλοιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν έχετε προνοήσει για κάτι τέτοιο, τότε τυλίξτε τα σε ένα βρεγμένο πανί και διατηρείστε σ’ ένα σκιερό μέρος. Μία, επίσης καλή λύση, είναι τα βάλετε σ’ ένα διχτάκι και τα αφήσετε μέσα στο νερό. 

Ένα «ψυγείο» από φελιζόλ κοστίζει ελάχιστα χρήματα και καλό θα είναι να το έχετε μαζί σας. Όσο για τον πάγο, αυτόν μπορείτε να τον εξασφαλίσετε γεμίζοντας με νερό, από την προηγούμενη μέρα, χάρτινα μπουκάλια αναψυκτικών ή γάλακτος και τοποθετώντας τα στην κατάψυξη. Τα χάρτινα μπουκάλια διατηρούν περισσότερη ώρα τον πάγο, σε σχέση με τα πλαστικά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην τα γεμίσετε μέχρι πάνω με νερό, γιατί, λόγω διαστολής, τα τοιχώματά τους θα ανοίξουν.

Αν ψαρεύετε από βράχια ή σε λιμάνι και θέλετε να δείτε τη διαμόρφωση του βυθού πιο καθαρά, μπορείτε να ρίξετε στη θάλασσα λίγο λάδι σαρδέλας. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε μία λεπτή μεμβράνη στην επιφάνια του νερού, με αποτέλεσμα να βλέπετε πιο καθαρά τον βυθό, ενώ παράλληλα μαλαγρώνετε και την περιοχή.

Η μακροζωία του εξοπλισμού

Μετά από μία ψαρευτική εξόρμηση, αν έχετε καλάμι με μηχανισμό, θα πρέπει να φρένα να είναι ανοικτά. Έτσι, διατηρούνται για πολλά χρόνια στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αν ψαρέψατε σε κάποια παραλία με άμμο, θα πρέπει να καθαρίσετε τον μηχανισμό με ένα πινέλο και μετά να τον ξεπλύνετε με μπόλικο νερό.

Πριν τοποθετήσετε τα καλάμια σε κάποιο σάκο θα πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι είναι απολύτως στεγνά. Ο συνδυασμός υγρασίας και θερμότητας, μπορεί να είναι καταστροφικός για τον εξοπλισμό.

Η υγρασία της θάλασσας, εισχωρεί ακόμα και στα κλειστά βαλιτσάκια, που αποθηκεύετε όλα τα ψιλοπράγματα που είναι απαραίτητα για το ψάρεμα.

Αρκετές φορές, αυτή η υγρασία είναι υπεύθυνη, εκτός των άλλων, και για την οξείδωση των αγκιστριών. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, μπορείτε να βάλετε λίγους κόκκους ρυζιού, μέσα στα κουτάκια που τα φυλάτε.  Με αυτό τον τρόπο η υγρασία απορροφάτε από το ρύζι και τα αγκίστρια ή τα στριφτάρια δεν παραμένουν άθικτα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ