Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΨαρεύοντας θράψαλα σε βαθιά νερά

Ψαρεύοντας θράψαλα σε βαθιά νερά

|

- Advertisement -

Ψαρεύοντας θράψαλα σε βαθιά νερά

Θάλασσα – Βραδάκι, χωρίς ζέστη και δυνατούς ανέμους

Δύσκολο αυτό το καλοκαίρι για όσους έχουν βάρκα. Οι συνεχόμενοι βοριάδες με ένταση που ξεπερνά τα 5 Μποφόρ έχουν καθηλώσει τα σκάφη στα λιμάνια και πάνω στα τρέιλερ. Ωστόσο τα βράδια που ο βοριάς πέφτει δίνει περιθώριο σε όσους έχουν διαθέσιμο χρόνο να κάνουν εξορμήσεις για θράψαλα.

Η εποχή αυτή είναι πολύ καλή για θράψαλα, το ψάρεμα των οποίων γίνεται βράδυ. Τα δυο καλά που έχει το βραδινό καλοκαιρινό ψάρεμα με σκάφος είναι ότι δεν έχει ζέστη και συνήθως ο καιρός… σπάει, ειδικά αν είναι βοριάς. Τα θράψαλα σε γεύση δεν είναι καλαμάρια αλλά έχουν και αυτά την θρεπτική τους αξία όπως άλλωστε και όλα τα θαλασσινά.

Από 100 μ. και βαθύτερα

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα βάθη που ψαρεύονται είναι μεγάλα, συνήθως από 100 μέτρα και βαθύτερα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχουν κοπάδια και σε πιο ρηχά νερά. Δύσκολο ψάρεμα δεν είναι, αν και αυτό έχει τα μυστικά του. Παραδοσιακά ψαρεύονται σε σημεία τα οποία έχουν εντοπίσει στο πέρασμα των χρόνων οι ψαράδες και γνωρίζουν τις εποχές που τα «κρατάνε». Με τα σύγχρονα βυθόμετρα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα γιατί δίνεται πλέον η δυνατότητα στον ψαρά να τα αναζητήσει και αν γνωρίζει να «διαβάζει» το βυθόμετρο του να εντοπίζει εύκολα τα κοπάδια.

- Advertisement -

Για το ψάρεμα τους θα βρείτε αρκετά τεχνητά δολώματα στην αγορά. Συνήθως μεγάλες σε μέγεθος καλαμαριέρες που έχουν 3 και 4 σειρές με βελόνας, σπίθες που αναβοσβήνουν για να τα προσελκύουν, καυτερά με βελόνα που μπαίνει επάνω ψάρι και πολλά άλλα. Επίσης υπάρχουν πολλές πατέντες- ιδιοκατασκευές με αγκίστρια και μολύβι. Όλα δουλεύουν αρκεί να πέσετε στο κοπάδι. Το παραδοσιακό καυτερό με την βελόνι που μπορείτε να τοποθετήσετε ψάρι δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.

Καλάμι με μηχανισμό ή καρούλα

Τα θράψαλα ψαρεύονται με καλάμι και μηχανισμό αλλά και με καρούλα. Για βάθη μεγαλύτερα των 150 μέτρων σίγουρα το καλάμι και ο ηλεκτρικός μηχανισμός θα σας βοηθήσουν αρκετά. Στην περίπτωση που θέλετε να επιλέξετε τον οικονομικότερο τρόπο για να ψαρέψετε τότε η καρούλα είναι το καλύτερο. Φροντίστε μόνο η πετονιά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι λίγο χοντρή (0,7+ χιλιοστά) για να μην σας κόβει τα χέρια στα ανεβάσματα. Η πιο χοντρή πετονιά δεν μπλέκει και εύκολα όταν την μαζεύετε μέσα στο σκάφος. Το αρνητικό της είναι ότι λόγω πάχους παρασύρετε περισσότερο από τα ρεύματα.

Η ιδανική περίπτωση για να τα ψαρέψετε είναι με καλάμι και μοτέρ, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ηλεκτρικό. Δεν θα έχετε μπλεξίματα, το νήμα έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή συγκριτικά με την πετονιά άρα με μικρότερη διάμετρο δεν θα αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα ρεύματα και θα έχετε και καλύτερη αίσθηση στις τσιμπιές. Σε ότι έχει να κάνει με τα μεγέθη των θραψάλων σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ανεβάσετε θράψαλα που το βάρος τους ξεπερνά τα 10 κιλά. Αυτά είναι περισσότερο για φωτογραφίες από πλευράς γεύσης δεν έχουν καμία σχέση με τα μικρότερα σε μέγεθος και βάρος.

Τα θράψαλα κανιβαλίζουν, γι’ αυτό, μην παραξενευτείτε αν κάποια από αυτά που ανεβάζετε είναι φαγωμένα. Ειδικά αν έχει μεγάλα κομμάτια κάτω, με το που πιαστεί κάποιο θράψαλο στην αρματωσιά κινείται σαν να είναι λαβωμένο, με αποτέλεσμα να δέχεται επίθεση από τα άλλα με σκοπό να το φάνε. Αν πέσετε σε κοπάδι με ευκολία μπορείτε να πιάσετε αρκετά. Σαν γεύση στο τραπέζι είναι νόστιμα.

Μην επιχειρείτε να τα τηγανίσετε- μαγειρέψετε αμέσως μετά που θα τα πιάσετε. Πιο καλά να μαγειρέψετε τα αθλητικά σας παπούτσια, πιο μαλακά θα είναι. Πρέπει να μείνουν κάποιες ημέρες στην κατάψυξη για να σπάσουν οι ίνες. Αν βιάζεστε να τα βάλετε στο τραπέζι, την επομένη ημέρα που θα τα έχετε πιάσει αφαιρέστε τους την ίνα που έχουν επάνω στο σώμα και χτυπήσετε με το ξύλινο σφυρί που χτυπούν τις μπριζόλες για να μαλακώσουν.

Η διαφορά με τα καλαμάρια

Μια και λέμε για θράψαλα να σημειώσουμε ότι η διαφορά τους με τα καλαμάρια είναι ότι τα θράψαλα έχουν μικρά φτερά στην άκρη του σώματος ενώ τα στα καλαμάρια τα φτερά φτάνουν και ξεπερνούν κάποιες φορές την μέση του σώματος τους. Την επόμενη φορά που θα παραγγέλλεται στην ταβέρνα καλαμάρια προσέξτε αυτή την λεπτομέρεια για να μην σας ταΐζουν ότι νάνε.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εποχή για καλαμάρια – Βίντεο

Εποχή για καλαμάρια - Καλαμάρια υπάρχουν πολλά και σε αρκετά μέρη. Ωστόσο, το καθένα από αυτά επιφυλάσσει εκπλήξεις και... διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας για κάθε...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
29 °
25.2 °
38 %
3.1kmh
0 %
Δε
27 °
Τρ
23 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ