spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΨαρεύοντας με «τυχερές»

Ψαρεύοντας με «τυχερές»

|

 

Ψάρεμα δίχως τύχη δεν γίνεται, ωστόσο και οι τυχερές έχουν την δική τους μεθοδολογία. Πολλοί είναι εκείνοι που τις χαρακτηρίζουν ως μπελαλίδικες, όμως είναι σίγουρο πως αν τις δοκιμάσουν σωστά, γρήγορα θα αλλάξουν γνώμη, αφού στην πραγματικότητα μόνο θετικά τις συνοδεύουν..

Στο τερπνό μετά του ωφέλιμου στοχεύει η κάθε μας επαφή με την αλμύρα και όσες φορές αυτό πραγματοποιείται, ο έρωτάς μας με την πλανεύτρα ανανεώνεται και μεγαλώνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ως τώρα κανείς δεν κατάφερε να αμφισβητήσει. Γιατί ακόμη δεν γνώρισα ψαράδες που να βγήκαν έξω με χαρές και πανηγύρια, έχοντας άδειο κουβά. Όπως και να το κάνουμε χαμόγελα, κέφι και διάθεση υπάρχουν όταν τα μάτια κοιτούν πάνω στην αραδιασμένη ψαριά, όταν τα χέρια έχουν πιάσει τις ευκαιρίες και όταν η αδρεναλίνη πλημμυρίζει το κορμί μας από την αβέβαιη αναμέτρηση.

Πράγματι οι δυνατότητες των εναλλακτικών επιλογών που μας προσφέρονται για να καταλήξουμε σ’ ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι αναμφίβολα πολλές.

Οι περισσότεροι θα το επιχειρήσουν με καθετές και τσαπαριά, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν διαλέγοντας ανάμεσα σε παραγάδια, αφροσυρτές, μπαλαδιέρες, συρτές βυθού και τυχερές. Όλα αυτά τα ψαρέματα έχουν δικούς τους κανόνες, μερικά όμως επιδέχονται κάποιες τροποποιήσεις και επιτρέπουν αυτοσχεδιασμούς που αν είναι δοκιμασμένοι πολλαπλασιάζουν το θετικό αποτέλεσμα.

Στην μακρινή Κάσο πρωτοείδα τις τυχερές και από τότε δεν τις εγκατέλειψα ποτέ.

Συνθήκες και συγκρίσεις…

Η γνωστή φράση ”η τύχη του πρωτάρη” έχει πάντα θέση σ’ αυτά τα εργαλεία, και παρά το γεγονός ότι πολλοί τις χαρακτηρίζουν ως μπελαλίδικο ψάρεμα, όσοι τις δοκίμασαν σωστά, ως προς τον τρόπο, τον τόπο και τις συνθήκες, έχουν να λένε και να δείχνουν τα καλύτερα…

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία που κάνουν τις τυχερές να υπερτερούν έναντι άλλων εργαλείων:

Εποχή και ώρα: Σαν ψαρευτικά εργαλεία πλεονεκτούν αφάνταστα έναντι πολλών άλλων, γιατί ρίχνονται στην θάλασσα οποιαδήποτε μέρα και ώρα του χρόνου, χωρίς κανένα περιορισμό, ψαρεύοντας το ίδιο καλά σε φως και σκοτάδι.

Βυθός και βάθος: Είναι το ίδιο αποδοτικές σε διάφορες μορφές βυθού, πολύ σπάνια και μόνο εξ αιτίας πιασμένου ψαριού θα προκαλέσουν ”γράβωμα”, ενώ έχουν την ευχέρεια να προσελκύουν μαύρα, κόκκινα και σπανιότερα άσπρα σε μεσαία και μεγάλα βάθη.

Κόστος και δόλωμα: Υπερτερούν και εκεί. Γιατί δεν θα μας βάλουν σε έξοδα αναζητώντας το εκλεκτό, ακριβό δόλωμα. Ούτε καν το ζωντανό που απαιτείται για την χρήση της συρτής βυθού με μολύβι φύλακα. Χάνοι, γύλοι, σπαράκια και διάφορα μικρόψαρα από την μια, μικρά (νωπά όμως) καλαμάρια, θράψαλα και μοσχοί από την άλλη, μπορούν επάξια να ανταποκριθούν στο ρόλο του προκλητικού δολώματος με επιτυχία.

Φθορές και συντήρηση: Είναι σχεδόν μηδενικές γιατί το σύνολο από τα σύνεργα που τις απαρτίζουν αποτελούνται από ενισχυμένα, δυνατά υλικά. Ένα καλαδούρι, αν πρόκειται για χρήση με κορδονέτο, ή μια καρούλα με ποιοτική πετονιά, ένα ή δυο διαφορετικά βαρίδια και από ένα ως και τρία μεγάλα αγκίστρια (σε νούμερα της επιλογής σας) είναι υλικά που κρατάνε στο χρόνο και στην χρήση για μεγάλο διάστημα.

Εμπειρία και βυθόμετρο: Δεν ξεκίνησαν όλοι να φουντάρουν τυχερές με την υποστήριξη της τεχνολογίας. Πολλοί δεν έχουν ακόμη βυθόμετρο, κάποιοι μένουν επίμονα αρνητικοί στην βοήθειά του, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βασίζουν το μισό της επιτυχημένης ψαριάς στις ενδείξεις του. Η αλήθεια είναι πως το βυθόμετρο ως ένα σημείο βοηθάει, ποτέ όμως δεν καθορίζει το αποτέλεσμα. Η τεχνολογία όμως μπορεί να μας ξαναπάει με ακρίβεια εκεί που βρήκαμε ξανά και ξανά ψάρια.

 

 

Τρόπος ψαρέματος: Ο τρόπος που θα ψαρέψει η τυχερή μας, έχει πολλά κοινά με του παραγαδιού. Η ακινησία του δολώματος, σε συνδυασμό με την ηρεμία που επικρατεί στο σημείο, κάνει τα ψάρια λιγότερο επιφυλακτικά και τα προκαλεί να πλησιάσουν, να ερευνήσουν και να αρπάξουν. Εδώ προκύπτει τεράστιο πλεονέκτημα για τον ψαρά, αφού το θήραμα με την άνεση που το περιβάλλει θα φτάσει το αγκίστρι στα σωθικά του και δεν θα εμφανίσει αντιστάσεις όπως στις περιπτώσεις που είναι πιασμένο από τα σαγόνια. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ψάρια που είναι πιασμένα στην κοιλιά, σπανιότατα χάνονται.

Ψάρεμα και μ’ άλλο τρόπο: Οι τυχερές θέλουν ελάχιστο χρόνο για να ριχτούν και στην συνέχεια δεν απαιτούν παραμονή στο σημείο και άμεση επαφή μαζί τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας δίνετε η δυνατότητα να επιχειρήσουμε ψάρεμα ακολουθώντας και άλλες επιλογές. Σε όσο διάστημα μεσολαβεί έως ότου τις ελέγξουμε και ώσπου τελικά να τις σηκώσουμε, μπορούμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε καθετή, συρτή κλπ.. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μ’ ένα τέτοιο συνδυασμό οι πιθανότητές μας για μια σημαντική ψαριά είναι διπλά αυξημένες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τυχερές αποτελούν ένα απλό, εύκολα λειτουργικό και ιδιαίτερα αποδοτικό ψαρευτικό εργαλείο.

Χρήση και απόδοση

Στο πόσες θα φουντάρουμε δεν υπάρχει περιορισμός. Είναι θέμα επιλογής και εξαρτάται από τον χρόνο μας, την διάθεσή μας και τον χώρο του σκάφους. Ένας αριθμός που θα κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε, είναι ιδανικός. Τα είδη των ψαριών όμως που θα ανεβάσουμε, εξαρτώνται απόλυτα από τον τύπο του βυθού, σε κάποιες δε περιπτώσεις και από βάθος. Το ότι δεν θεωρώ απόλυτα καθοριστικό παράγοντα το βάθος μπορεί να μην ακούγεται λογικό, είναι όμως προϊόν εμπειρίας. Πολλοί έχουν συνδέσει την επιτυχία της τυχερής με τα πολύ βαθιά νερά. Δεν είναι έτσι όμως.

Έχω παραδείγματα όπου τα μαύρα, δηλαδή σφυρίδες, στείρες, ροφουδάκια, άρπαξαν σε τυχερές που ήταν σε βάθος από 35-40, συχνά και πολύ λιγότερα. Αντίθετα, κάποιοι ελάχιστοι βλάχοι και πολύ περισσότεροι μπακαλιάροι δεν ψαρεύτηκαν ποτέ σε νερά ρηχότερα από τα 120 και πλέον μέτρα. Κάπου στην μέση βρίσκονται οι συναντήσεις, σπανιότερα με συναγρίδες και τσαούσια και συχνότερα με φαγκριά και μπλε σκαθάρια, ιδίως την περίοδο που τα νερά αρχίζουν να ζεσταίνουν. Φέρνουν ωραίες ψαριές οι τυχερές, αρκεί να τις δοκιμάσουμε, να τις αγαπήσουμε και κυρίως να τις δουλέψουμε μερακλίδικα.

Εξ άλλου δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που αναγκαστήκαμε τελείως απογοητευμένοι να μαζέψουμε συρτές και καθετές και τελικά να βγούμε έξω χαμογελαστοί και κορδωμένοι, ακριβώς επειδή οι τυχερές μας ξελάσπωσαν. Αν δεχθούμε ότι η συρτή βυθού δίνει την ποιότητα και το παραγάδι την ποσότητα, με τις τυχερές θα βρεθούμε κάπου στην μέση και οι εκπλήξεις έρχονται…

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O ροφός που τον λέγανε Αντωνάκη…

O ροφός με … ονοματεπώνυμο! Αντωνάκης ο ζόρικος! Κάποια ψάρια μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων ασχολούνται με το ψαροτούφεκο για διαφορετικούς λόγους. Κάποια για τη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ