Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΨαρεύοντας με τσαπαρί από την βάρκα

Ψαρεύοντας με τσαπαρί από την βάρκα

|

- Advertisement -

Ψαρεύοντας με τσαπαρί από την βάρκα

Γιατί να περιμένετε τον κολιό τον Αύγουστο; Και ο κολιός τον Αύγουστο που λέει η λαϊκή ρήση. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να περιμένετε να έρθει ο Αύγουστος για να ψαρέψετε κολιούς και σαμπανιό γιατί υπάρχουν μέρη που κρατάνε ψάρια για τσαπαρί.

Το τσαπαρί είναι μία εύκολη τεχνική ψαρέματος και πολύ αποδοτική αρκεί να βρεθείτε πάνω από το κοπάδι. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε τα ψάρια στα 100 και 150 μέτρα γιατί οι κολιοί και τα σαφρίδια είναι σχεδόν παντού. Υπάρχουν, βεβαίως, οι παραδοσιακοί τόποι που σχεδόν κάθε χρόνο και σε συγκεκριμένες εποχές κρατούν τα μεγάλα κοπάδια αλλά όχι ότι δεν έχει και μικρότερα κοπάδια σε άλλα σημεία και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Λίγοι τα φτιάχνουν

Λίγοι είναι εκείνοι που κατασκευάζουν μόνοι τους τσαπαρί. Οι ψαράδες, στην πλειοψηφία τους, τα αγοράζουν έτοιμα. Συνήθως αποτελούνται από 7 αγκίστρια και το μυστικό είναι να καταφέρετε να μην τα μπλέξετε όταν ανεβάζετε τα «τσαμπιά» με τα ψάρια. Αρκεί ένα τσαπαρί για να κάνετε το ψάρεμα σας.

Επειδή, πάντως, είναι πολύ δύσκολο σε κάποια στιγμή να μην σας μπλεχτεί το τσαπαρί, πάρτε 3-4 μαζί σας, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Οι πιο προχωρημένοι που θέλουν να τελειώνουν γρήγορα ενώνουν δυο ή και τρία τσαπαρί μαζί κάνουν 3-4 ριξιές και εξασφαλίζουν μεζέ για το τραπέζι τους.

Με καλάμι και με καρούλι
- Advertisement -

Προϋπόθεση για να έχετε φορτωμένη αρματωσιά είναι να βρεθείτε με την βάρκα σας επάνω από το κοπάδι με τα ψάρια. Σήμερα με τα βυθόμετρα- ανιχνευτές ψαριών που υπάρχουν στην αγορά τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η τεχνική μπορεί να γίνει με καλάμι αλλά και με καρούλα στο χέρι. Όταν ψαρεύεται στα 100+ μέτρα το καλάμι με τον μηχανισμό σίγουρα κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Ούτε να μπερδεύεται η πετονιά ούτε όλη την ώρα ανεβοκατέβασμα με τα χέρια.

Όταν στην περιοχή σας έχει κοπάδια ψάρια η τεχνική είναι αποδοτική και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσετε με άδεια χέρια στο σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται υπερβολές. Οι ερασιτέχνες ψαρεύουν για να έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρέσκο ψάρι στο τραπέζι τους, μέχρι εκεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα τσαπαρί για να πιάσουν και πιο εκλεκτά ψάρια όπως για παράδειγμα λυθρίνια. Το δολωμένο τσαπαρί με γαρίδα ή ασπροδόλια (καλαμάρι , σουπιά) είναι ένα από τα μυστικά των ψαγμένων καθετάκιδων.

Οι καλύτερες ώρες

Συνήθως τα κοπάδια με τους κολιούς και τα σαφρίδια συχνάζουν κοντά σε ναυάγια, μονόπετρα και αποχές (ισοβαθή). Οι καλύτερες ώρες για να ψαρέψετε με τσαπαρί είναι λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου και μια – δυο ώρες μετά και στην δύση.

Τα ψάρια που πιάνονται με τσαπαρί είναι συνήθως κολιοί, σαφρίδια, σκουμπριά και κάποιες φορές γόπες. Θα μου πείτε ότι είναι προσωπικό θέμα για το ποια είναι τα νοστιμότερα αλλά κατά την άποψη μου τα σκουμπριά είναι λίγο παραπάνω σε γεύση από τα υπόλοιπα.

Μία πάνω, μία κάτω

Όταν το κοπάδι είναι κάτω από την βάρκα, το μυστικό για να παραμείνει είναι να έχετε μια αρματωσιά κάτω και μια να ανεβάζετε. Αν είστε δυο στο σκάφος και μπορείτε να συντονιστείτε αυτό είναι το καλύτερο. Αν στην περιοχή έχει σπάθες βάψετε τα μολύβια σας με μαύρο χρώμα. Αν τα αφήσετε να γυαλίζουν δεν θα σας αφήσουν μολύβι για μολύβι. Μην βάζετε όλα τα ψάρια που είναι επάνω στην αρματωσιά μέσα στο σκάφος. Καλύτερα, για να μην τα μπλέξετε, να ξεψαρίζετε ένα – ένα έξω από το σκάφος καθώς τα ανεβάζετε. Πιο καλά να φύγουν μερικά παρά να τα κάνετε όλα ένα με τα αγκίστρια.

Όταν νιώσετε ότι έχετε στην αρματωσιά σας κάποια ψάρια μην κάνετε μεγάλες κινήσεις επάνω κάτω με το καλάμι ή το χέρι με σκοπό να πιάσετε κι άλλα. Με τέτοιες κινήσεις, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε ένα το τσαπαρί και μετά θα το πετάξετε. Απαιτούνται αργές κινήσεις επάνω κάτω και μόλις φορτώσετε καλά ανέβασμα.

Υπάρχει καλύτερος μεζές από την γούνα και τον τσίρο;

Όσοι ψαρεύουν με τσαπαρί, ειδικά τώρα, στη μέση του καλοκαιρού, είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους ψυγείο με πάγο για τη συντήρηση των ψαριών. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι αρκετά ευπαθή στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι τρόποι που μαγειρεύονται είναι πολλοί. Ψητά, τηγανητά, στο φούρνο με ντομάτα κ.α.. Συνήθως όταν ξεκινώ για αυτό το ψάρεμα στο μυαλό μου έχω να πιάσω μερικούς καλούς σε μέγεθος κολιούς ή σκουμπριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλλιθέα: Τον σκότωσε για το ψάρεμα – Θέμα χρόνου η σύλληψη του δράστη

Καλλιθέα: Τον σκότωσε για το ψάρεμα - Θέμα χρόνου η σύλληψη του δράστη Νεκρός έπεσε ένας 76χρονος έπειτα από μπουνιά που δέχτηκε από άνδρα στη...
37,571ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,530ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.8 ° C
14 °
10.4 °
82 %
3.6kmh
20 %
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ