spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΨάρεμα στα ρηχά

Ψάρεμα στα ρηχά

|

Όσο περνούν τα χρόνια η τεχνολογία που προσφέρεται στον άνθρωπο βελτιώνεται συνεχώς. Η βελτίωση αυτή καθιστά το ψάρεμα στα ρηχά ευκολότερο από ποτέ!

του Λεωνίδα Καλόγερα 

Φυσικά και τα προϊόντα που αφορούν το ψαροτούφεκο δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση. Αν δει κάποιος τις βιτρίνες των καταστημάτων με είδη αλιείας, είμαι σίγουρος ότι θα μπερδευτεί από την πληθώρα επιλογών που έχει. Από μικρά όπλα για τρύπες μέχρι και μεγάλα ξύλινα υπερόπλα με πέντε έξι λάστιχα, για το ψάρι τρόπαιο που κυνηγάμε μια ζωή και στοιχειώνει τα όνειρα μας.

Ψάρεμα στα ρηχά – Η τεχνολογία βελτιώνεται αλλά και τα ψάρια «πονηρεύουν»!

Τα ψάρια βέβαια εξελίσσονται κι αυτά και γίνονται πιο έξυπνα και καχύποπτα. Θυμάμαι από δικές μου εμπειρίες, αλλά πολύ περισσότερο από διηγήσεις παλαιότερων ψαροτουφέκαδων, ότι σε βάθος μικρότερο των 10 μέτρων έβγαζαν κάποτε ολόκληρα “τσαμπιά” με ψάρια όπως σαργούς και μελανούρια. Στις μέρες μας μετά την υπεραλίευση που γίνεται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της θάλασσας, τα ψάρια έχουν πάρει για τα καλά την κατηφόρα σε βάθη, τα οποία για πολλούς από εμάς είναι απαγορευτικά.

Βέβαια υπάρχει και η άποψη -της οποίας είμαι φανατικός υποστηρικτής- που λέει ότι ψάρια υπάρχουν παντού αρκεί να ψάξεις να τα βρεις. Έχοντας γίνει καχύποπτα τα ψάρια, μας εντοπίζουν πολλές φορές πριν προλάβουμε να τα εντοπίσουμε εμείς. Σε μικρό βάθος, πολλές φορές κάτω του 1 μέτρου, υπάρχουν ψάρια που ούτε καν φανταζόμαστε. Κάθε φορά που βγάζω κάποιο αξιόλογο θήραμα από τόσο μικρό βάθος, μένω έκπληκτος και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το ψάρι σε τέτοιο βάθος.

Ψάρεμα στα ρηχά – Ο εξοπλισμός

Πάμε τώρα να δούμε πως θα πρέπει να κινηθούμε, με τι εξοπλισμό και με ποια τεχνική. Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε ένα όπλο μικρό 60 ή το πολύ 75 εκατοστών, το οποίο θα μπορεί να κινείται άνετα μέσα στις στενές τρύπες. Το όπλο αυτό δεν είναι ανάγκη να έχει μουλινέ, μιας και το βάθος είναι ελάχιστο αλλά και τα ψάρια σχετικά μικρά. Τα λάστιχα πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι πάνω από 17,5 χιλιοστά πάχος αφού οι βολές δεν θα γίνονται από μεγάλη απόσταση. Η βέργα θα πρέπει να έχει κοντό φτερό και καλό θα είναι να την κοντύνουμε τουλάχιστον 2 εκατοστά, έτσι ώστε να μπορεί να περάσει το φτερό τα ψάρια που είναι ακριβώς δίπλα σε βράχους. Καλό θα είναι να μην σέρνουμε μαζί μας πλωτήρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να μπλέξουμε λόγω του ελάχιστου βάθους. Μπορούμε να τον αφήνουμε λίγο πιο βαθειά, αλλά να μην απομακρυνόμαστε πολύ από αυτόν. Θα πρέπει να πούμε πως αν κάποιο θήραμα μας δει και μπει κάπου επιπόλαια απλά για να μην το αντιληφθούμε, αν δηλαδή δεν είναι εκεί η μόνιμη κατοικία του, δεν θα μας δώσει πολλά περιθώρια για βολή. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και γρήγοροι στις κινήσεις μας, χωρίς όμως αυτές να είναι άτσαλες για να μην τρομάξουμε τα υπόλοιπα ψάρια που ίσως βρίσκονται τριγύρω. Καλό θα είναι στον πλωτήρα μας να υπάρχει και ένα όπλο 90 εκατοστών γιατί δεν είναι απίθανη η συνάντηση με κάποιο μεγαλύτερο θήραμα. Η τεχνική που θα ακολουθήσουμε είναι το ψαχτήρι. Ψάξτε σε όποια πέτρα, πετραδάκι, σχισμή ή τρύπα δείτε μπροστά σας. Μου έχει τύχει να βγάλω σαργό 830 γραμμάρια από ένα πετραδάκι ακριβώς όσο ήταν και το ψάρι. Τα ψάρια που θα βρούμε είναι συνήθως σαργοί, μελανούρια και μεγάλοι κέφαλοι. Σε πολύ θολά νερά είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουμε λαυράκια. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε πιο δυνατό όπλο και θα ακολουθήσουμε την τεχνική του καρτεριού. Συχνά όταν δεν υπάρχει ορατότητα θα μας συμβεί να περνούν τα ψάρια από μπροστά μας χωρίς εμείς να τα αντιληφθούμε. Γι αυτό θέλει προσοχή και συγκέντρωση. Μετά από κάποια χρόνια που θα αποκτήσουμε εμπειρία, θα μπορούμε να πιθανολογούμε από ποια πλευρά θα μας έρθει το θήραμα. Επίσης με την εμπειρία μας θα μπορούμε να διαβάζουμε τις κινήσεις των μικρόψαρων και ίσως αυτά μας οδηγήσουν στα μεγαλύτερα. Αν τώρα βρούμε έναν τόπο με πολλά ψάρια θα πρέπει να κάνουμε συντήρηση και όχι να τα ξεκληρίσουμε όλα. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε εκεί συνέχεια. Πρέπει να αφήνουμε τον τόπο να ηρεμεί. Προσωπικά έχω έναν τόπο τον οποίο επισκέπτομαι 2 με 3 φορές τον χρόνο και πάντα παίρνω 2 ψάρια. Μεγαλύτερη όμως είναι η χαρά που παίρνω βλέποντας την πλάκα γεμάτη ζωή. Οι εικόνες που έχω στο μυαλό μου από εκείνο το σημείο είναι φανταστικές.

Ψάξιμο λοιπόν σε όλες τις πέτρες. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε εμπειρία και θα ανακαλύπτουμε τα θηράματα.

Ψάρεμα στα ρηχά – Προσέχουμε για να έχουμε

Αν τώρα βρούμε έναν τόπο με πολλά ψάρια θα πρέπει να κάνουμε συντήρηση και όχι να τα ξεκληρίσουμε όλα. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε εκεί συνέχεια. Πρέπει να αφήνουμε τον τόπο να ηρεμεί. Προσωπικά έχω έναν τόπο τον οποίο επισκέπτομαι 2 με 3 φορές τον χρόνο και πάντα παίρνω 2 ψάρια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τιλιανούς και «ήμερα» στο ποτάμι…

Τούτο το διάστημα είναι καλό για τιλιανό, παρόλο που τα νερά είναι κρύα και πολλά. Το πλούσιο ρέμα των ποταμών τροφοδοτούν άμεσα οι πολλές...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ