Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΨάρεμα: Η ταπεινή καθετή

Ψάρεμα: Η ταπεινή καθετή

|

 

Αν στο ψάρεμα από σκάφος θα έπρεπε να υπάρχει σειρά εκμάθησης τεχνικών η καθετή θα ήταν υποχρεωτικά το πρώτο. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία αλλά και ειδίκευση σε αυτό το ψάρεμα που κάποιοι το θεωρούν «παρακατιανό», που όποιος ασχοληθεί σοβαρά είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι η τεχνική με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και εξειδίκευσης ενώ παράλληλα απευθύνεται σε πάρα πολλά και διαφορετικά ψάρια.

 

Το καρούλι με τα 100 μέτρα 50αρα πετονιά για μάνα, με παράμαλλο από 0,20 έως 0,40 χιλιοστά με 3 αγκίστρια σε μέγεθος ανάλογο των ψαριών που υπάρχουν στην περιοχή είναι η εικόνα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων, ειδικά των πιο παλιών, όταν μιλάμε για παραδοσιακή αρματωσιά καθετής.

Παρά το ότι είναι τόσο απλό, ωστόσο κι αυτό έχει τα μυστικά του. Υπάρχουν χιλιάδες μαρτυρίες ψαράδων που ψάρευαν παρέα στο ίδιο σκάφος με ίδιο δόλωμα και κάποιος από όλους στην παρέα έπιανε τα περισσότερα ψάρια γιατί η αρματωσιά του ήταν δεμένη με βάση το δικό του μοναδικό μυστικό. Υπάρχουν ακόμα ψαράδες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή καθετή ακόμα και αν ψαρεύουν σε βαθιά νερά (70+ μέτρα) αρνούμενοι πεισματικά να πιάσουν στα χέρια τους καλάμι με μοτέρ, που σίγουρα θα κάνει την διαδικασία ευκολότερη. Το επιχείρημα των περισσότερων από αυτούς τους ψαράδες είναι: τίποτα δεν σου προσφέρει την ίδια αίσθηση από το να κρατάς την πετονιά στα χέρια σου.

Εξοπλισμός για την καθετή

- Advertisement -

Για όσους επιμένουν στην παραδοσιακή καθετή το καρούλι με τη πετονιά και τα συμπαρομαρτούντα (αγκίστρια, βαρίδια, κ.λπ.) είναι αρκετά. Για όσους, όμως, θέλουν να πάνε ένα βήμα παρακάτω, ένα καλάμι με action 150 – 300 και μήκος από 1.80 έως και 2,5 μέτρα είναι κατάλληλο για ψάρεμα και σε ρηχά νερά (κάτω από 40 μέτρα) με χρήση βαριδιών με βάρος από 100 έως 200 γραμμάρια. Αλλά και για βαθιά νερά με μολύβια 300 γραμμάρια.

Σε ότι αφορά στο μοτέρ η πλειοψηφία των ψαράδων χρησιμοποιούν μοτέρ κάθετου τυμπάνου γιατί είναι φτηνότερα συγκριτικά με τα οριζοντίου και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία τιμών και εταιρειών. Το μέγεθος του μοτέρ μπορεί να είναι από 4.000 έως 8.000 έτσι ώστε να έχει αρκετή δύναμη σε φρένα για να τα φέρει βόλτα (αν χρειαστεί) με ένα μεγάλο ψάρι αλλά και η μπομπίνα του να έχει επαρκή χωρητικότητα σε πετονιά ή νήμα για να μπορείτε να ψαρέψετε και σε πιο μεγάλα βάθη.

Το νήμα αν και πιο ακριβό, είναι προτιμότερο από την πετονιά για να το χρησιμοποιήσετε για μάνα. Έχει μεγαλύτερη αντοχή από την πετονιά είναι λεπτότερο και δεν έχει σχεδόν καθόλου ελαστικότητα με αποτέλεσμα να μεταφέρει πολύ σαφέστερη πληροφορία στα χέρια σας (μέσω του καλαμιού) ακόμη και από τα πιο ανεπαίσθητα τσιμπήματα των ψαριών. Το νήμα δεν κάνει να χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή τεχνική γιατί αν το κρατάτε στο χέρι επειδή είναι πολύ λεπτό υπάρχει κίνδυνος να κοπείτε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν έτοιμες αρματωσιές με διαφορετικό μέγεθος αγκιστριών αλλά μπορείτε να δέσετε και μόνη σας. Πλέον στο you tube μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες βίντεο με αρματωσιές καθετής για όλα σχεδόν τα ψάρια, ακόμα και πολύ εξειδικευμένες. Το κόστος εξοπλισμού ανάλογα την ποιότητα των υλικών (καλάμι, μοτέρ, νήμα, αρματωσιές μολύβια) ξεκινά από τα 60-70 ευρώ για όλα μαζί. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την τεχνική πρέπει να έχετε μαζί σας εξτρά αρματωσιές αλλά και αρματωσιές με διαφορετικό μέγεθος αγκιστριών. Οπωσδήποτε απόχη και μια πένσα γιατί ορισμένα ψάρια πρέπει να αποφεύγεται να τα πιάσετε με τα χέρια για να τα ξεψαρίσετε (δράκαινες, σκορπίνες).

Δολώματα

Από πού να αρχίσει κανείς και τι να πρωτοθυμηθεί για τα δολώματα που χρησιμοποιούνται στην καθετή. Καλαμάρι, σουπιά, γαρίδες, όλων των ειδών τα σκουλήκια, μύδια, σαλιγκάρια της θάλασσας μέχρι… καλαμπόκι και άλλα πολλά «μυστικά» δολώματα που για κάποιους αποτελούν εφτασφράγιστα μυστικά. Έχω την εντύπωση ότι όποιος καθετάκιας σέβεται την ψαρευτική του υπόληψη, κουβαλάει πάντα μαζί του για δόλωμα γαρίδα και λουρίδες καλαμαριού. Αυτά τα δύο είναι τα διασημότερα δολώματα για την καθετή άσχετα με τα ψάρια που έχει στην περιοχή.   

Που ψαρεύουμε

Το να επιλέξετε ένα σημείο επειδή σας αρέσει δεν λέει τίποτα. Το θέμα δεν είναι να αρέσει σε εσάς αλλά στα ψάρια και για το λόγο αυτό να βρίσκονται κάτω από την βάρκα σας. Το βυθόμετρο – ανιχνευτής ψαριών βοηθά. Γιατί με βάση αυτό μπορείτε να βρείτε τα σημεία που στο βυθό κάνει σκαλιά (αποχές), επίσης μπορείτε να εντοπίσετε τα κοπάδια με τα ψάρια. Αν δεν έχετε βυθόμετρο φροντίστε να μάθετε που είναι τα παραδοσιακά σημάδια που χρησιμοποιούν οι ψαράδες της περιοχής. Αν δεν καταφέρετε να μάθετε ούτε για αυτά, τότε όπου δείτε μαζεμένες σταματημένες βάρκες πηγαίνετε κοντά.

Τα must του καθετάκια

Η τέντα στο σκάφος είναι από τα βασικότερα που πρέπει να έχει ο καθετάκιας. Το ψάρεμα διαρκεί ώρα, αν είναι καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αλλά και το χειμώνα ο ήλιος δεν… αστειεύεται. Το να κάθεστε ώρες κάτω από τον ήλιο δεν είναι και ότι πιο σοφό. Η άγκυρα είναι το δεύτερο σημαντικότερο εργαλείο. Αν βρείτε τα ψάρια πρέπει να μπορείτε να μείνετε σε αυτό το σημείο για να ψαρέψετε. Ο μοναδικός τρόπος είναι να ρίξετε άγκυρα. Υπάρχουν πατέντες με κρίκους και μπαλόνια για να μπορείτε να ανεβάσετε εύκολα την άγκυρα από μεγάλα βάθη χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εντατική προπόνηση για να φτιάξετε μπράτσα. Επίσης χρήσιμη είναι και η πλωτή άγκυρα που έχει την δυνατότητα να μειώσει την ταχύτητα που παρασύρεται το σκάφος από το επιφανειακό ρεύμα. Ένα κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης για να κόβεται τα δολώματα, πλένεται εύκολα και θα γλυτώσει το σκάφος από σημάδια κοπής.

Για να είναι σκληρή η γαρίδα

Αφού καθαρίσετε την γαρίδα και την χωρίσετε σε κομμάτια (δηλωσιές) μπορείτε να την τοποθετήσετε μέσα σε ένα καλσόν ή μάλλινη κάλτσα ή ακόμα και κομμάτι βαμβακερού υφάσματος. Μέσα στην γαρίδα θα ρίξετε χοντρό αλάτι (αρκετό) και θα την τοποθετήσετε στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό το αλάτι απορροφά τα υγρά από τα κομμάτια της γαρίδας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή και να μην φεύγει εύκολα από το αγκίστρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΜΑΘ: Αυξημένες οι δράσεις και η αποτελεσματικότητα της θηροφυλακής

ΚΟΜΑΘ: Αυξημένες οι δράσεις και η αποτελεσματικότητα της θηροφυλακής Αυξημένες οι δράσεις αλλά και η αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Κ.Ο.ΜΑ.Θ στην καρδιά της κυνηγετικής...
37,595ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,610ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
18 ° C
19.1 °
15.9 °
66 %
2.6kmh
20 %
Πα
17 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ