spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΠαρατηρώντας τα φαινόμενα!

Παρατηρώντας τα φαινόμενα!

|

Αυτό ήταν! Τέλος και το καλοκαίρι και τώρα τα… κεφάλια μέσα!

Tου Κώστα Καρούση

Κατά συνέπεια αυτό μας βολεύει και σίγουρα βολεύει πολλούς από εσάς μιας και οι παραλίες έχουν ηρεμήσει από τις φωνές και την φασαρία και τα ψαράκια έχουν αρχίσει δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους.Μαζί με τα ψάρια ήρθε όμως και η βραδινή υγρασία που αν δεν είσαι καλά ντυμένος, μάλλον θα χρειαστείς θερμόμετρο και φάρμακα παρά δολώματα, γι’ αυτό προσοχή..

Η αλήθεια είναι ότι η ψυχολογία μας δεν είναι η καλύτερη και γι αυτό έχουν φροντίσει οι κυβερνώντες των τελευταίων… 35 ετών. Απλά δεν το σκεφτόμαστε όταν βρισκόμαστε μπροστά στην αγαπημένη γαλάζια μας φίλη, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή. Έτσι θα απαντήσουμε εμείς στις κρίσεις και στις κακές ψυχολογίες και το ίδιο προτρέπουμε να κάνετε και σεις !!! Αυτό κάναμε και την προηγούμενη Κυριακή με τον Χρήστο και μας βρήκε ένα υπέροχο πρωινό μπροστά στην θάλασσα. Τα τσιμπήματα λίγα αλλά καλά και το αποτέλεσμα 3 καλά ψάρια, σαργοί και ένα τεράστιο μπαρμπούνι! Ίσως από τα μεγαλύτερα που έχουμε δει ποτέ! Μην μας ζητήσετε φωτογραφία διότι κάτι συνέβη στο κινητό του Χρήστου και μάλλον χάσαμε ένα αρκετά καλό υλικό της χρονιάς που τρέχει…

Εκείνο όμως που διαπιστώσαμε και θα μας απασχολήσει αυτή τη φορά, είναι το γεγονός των ανεβασμένων και όπως πάντα συμβαίνει εσαεί και των κατεβασμένων νερών, είτε είσαι σε παραλία είτε σε βράχια ή σε κάποιο λιμενοβραχίονα. Παραλιακά μάλιστα το πράγμα είναι πιο ξεκάθαρο αφού ευκολότερα μπορεί κάποιος να δει το πίσω και το μπρος που κάνουν τα νερά, δείχνοντας τα σημάδια συνήθως στο σκάσιμο του κύματος.

Επιστημονικά όταν τα νερά ανεβαίνουν λέμε ότι έχουμε πλημμυρίδα και όταν τα νερά κατεβαίνουν, φεύγουν  όπως λέμε ψαρευτικά, λέμε ότι έχουμε άμπωτη. Και τα δυο αυτά φαινόμενα μαζί συνθέτουν ένα άλλο γνωστότερο  φαινόμενο αυτό της παλίρροιας! Η παλίρροια συμβαίνει 2 φορές την ημέρα και για την ακρίβεια κάθε 24 ώρες και 50 λεπτά! Το φαινόμενο συμβαίνει εξ αιτίας της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, κυρίως πάνω στο υγρό στοιχείο του πλανήτη μας, δηλαδή αφορά όχι μόνο τις θάλασσες αλλά και τις λίμνες του.

Για όσους έχει τύχει να ψαρέψουν στην Χαλκίδα και συγκεκριμένα κοντά στο πορθμείο της, τότε θα έχουν γίνει μάρτυρες του φαινομένου της παλίρροιας του Ευρίπου. Όταν μάλιστα τα νερά βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο τους, ονομάζεται πλήμμη και όταν τα νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους λέγεται ρηχία.

Η διαφορά μεταξύ πλήμμης και ρηχίας ονομάζεται εύρος της παλίρροιας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθούμε στον ρόλο που παίζει το φαινόμενο της παλίρροιας στα ψαρέματά μας. Έχει παρατηρηθεί πως όταν έχουμε πλημμυρίδα, δηλαδή όταν τα νερά είναι “πάνω” τα ψάρια τρώνε πιο πολύ, ενώ όταν έχουμε άμπωτη, δηλαδή όταν τα νερά είναι “κάτω”, όταν είναι τραβηγμένα ψαρευτικά, τότε βλέπουμε ότι τα ψάρια δεν τρώνε καλά. Στην πραγματικότητα  βέβαια, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι απλούστατα τα ψάρια τραβιούνται μαζί με τα νερά, είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω και έτσι συμπεριφέρονται όλο το 24ωρο.Σε αυτό το χρονικό διάστημα λοιπόν εμείς κάποια στιγμή…φτάνουμε στην θάλασσα, στήνουμε τα εργαλεία μας και περιμένουμε τα ψάρια, λες και είχαμε ραντεβού μαζί τους…

Ας μην απελπιζόμαστε λοιπόν τόσο εύκολα αν για κάποιο λόγο εκείνη την φορά δεν είχαμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Ίσως την επόμενη ώρα ή περίοδο της ημέρας τα πράγματα να είναι διαφορετικά… Ίσως θα έπρεπε να μελετάμε λίγο περισσότερο τα δεδομένα που η φύση έδινε και δίνει απλόχερα σε όλους μας, παρά να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τα χρώματα του καινούργιου μας καλαμιού!

Έως την επόμενη μελέτη λοιπόν σας ευχόμαστε όπως πάντα καλές και καθαρές βολές.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ