spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΟι κανόνες της σωστής συντήρησης του εξοπλισμού

Οι κανόνες της σωστής συντήρησης του εξοπλισμού

|

Καλάμια, μηχανισμοί, νήματα, πετονιές και όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα έχουν ανάγκη, τόσο τη σωστή συντήρηση όσο και την κατάλληλη φύλαξη για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Κείμενο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΝΙΝΗΣ

Η συνεχής παρουσία και επαφή του ψαρευτικού εξοπλισμού με το θαλασσινό αέρα αλλά και το υγρό στοιχείο, του προκαλεί φθορές και καταπονήσεις οι οποίες αν αγνοηθούν μπορούν να προκαλέσουν ως και την ολοκληρωτική καταστροφή του. Η τακτική περιοδική συντήρησή του λοιπόν, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψαρευτικής ρουτίνας, ώστε να διατηρείται πάντα αξιόμαχος και σε καλή κατάσταση.

Τα καλάμια, όντας αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το θαλασσινό νερό το οποίο είτε μεταφέρεται πάνω τους καθώς το βρεγμένο νήμα ή η πετονιά διαπερνούν τους οδηγούς, είτε επειδή πολλές φορές ο ψαράς είναι αναγκασμένος να τα βυθίσει στο νερό στο πλαίσιο των χειρισμών που κάνει, έχουν ανάγκη από την άμεση απομάκρυνση των αλάτων τόσο από το κυρίως σώμα τους όσο και από τους οδηγούς τους.

Μετά από κάθε ψάρεμα, λοιπόν, καλό είναι να ξεπλένονται με άφθονο γλυκό νερό, προσέχοντας πάντα τις βάσεις τους, οι οποίες επειδή είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά μπορεί να μην είναι τόσο … φιλικές στο άμεσο “μπουγέλωμα”.

Ο καθαρισμός των καλαμιών ολοκληρώνεται με ένα καλό πέρασμα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί ώστε να απομακρυνθούν οι οποιεσδήποτε επίμονες βρωμιές που μπορεί να προέρχονται από τα δολώματα ή τα λερωμένα χέρια.

Στο εμπόριο είναι ευρέως διαδεδομένα κάποια προϊόντα προστασίας, όπως για παράδειγμα τα σπρέι σιλικόνης, τα οποία όταν εφαρμοστούν μετά τον καθαρισμό προσφέρουν κάποια επιπρόσθετη προστασία και αδιαβροχοποίηση για την επόμενη χρήση.

Όσον αφορά τους οδηγούς, και ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση του πλυσίματος, καλό θα είναι με ένα καθαρό πανί ή ακόμα καλύτερα με βαμβάκι να περαστούν με ειδικό λαδάκι. Οι πιο … έμπειροι χρησιμοποιούν για αυτή τη δουλειά το σχεδόν σε όλους γνωστούς ενυδατικό έλαιο για τα μωρά , baby oil. Με αυτό τον τρόπο οι οδηγοί θα παραμείνουν στιλπνοί, και θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και την αντοχή τους.

Η χρήση του βαμβακιού γι’ αυτή τη δουλειά προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς στην περίπτωση που κάποιος οδηγός έχει υποστεί κάποια φθορά, ίνες του βαμβακιού θα παραμείνουν επάνω του αποκαλύπτοντας το πρόβλημα.

Εξίσου σημαντική με τη συντήρηση είναι και η μεταφορά καθώς και η φύλαξη των καλαμιών. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα καλάμια έχουν κάποια ευαισθησία στις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας κυρίως λόγω των ρητινών που εμπεριέχουν.

Έτσι, τόσο η διαρκής έκθεση τους στον ήλιο, όσο και η αποθήκευση τους σε μέρη με μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, όπως το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου το καλοκαίρι, μπορούν να βλάψουν δομικά τα καλάμια κι αυτό θα φανεί σε περιπτώσεις έντονου στρες κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

Το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει η απρόσεκτη μεταφορά, αφού ακόμη και τα μικροχτυπήματα στο σώμα του καλαμιού μπορούν να αποβούν μοιραία και να οδηγήσουν στο σπάσιμο του καλαμιού εκεί που δεν το περιμένει κάποιος, σε στιγμές μεγάλης καταπόνησης.

Οι μηχανισμοί από τη φύση τους, λόγω των κινητών μερών τους, είναι αρκετά πιο πολύπλοκοι στη συντήρησή τους και απαιτούν κάποια σχετική γνώση. Έτσι καλό θα είναι σε περίπτωση που “δεν πιάνουν τα χέρια”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, ο ψαράς να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό για τη συντήρηση τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Και μια φιλική επισήμανση: Μπορεί το να λύσει κάποιος το μηχανάκι στα εξ ων συνετέθη να δείχνει εύκολη υπόθεση, όμως η επανασυναρμολόγηση του μπορεί να αποτελέσει πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Το νερό, ακόμη και το γλυκό, είναι πάντοτε ανεπιθύμητο στο εσωτερικό ενός μηχανισμού και με βάση αυτό το δεδομένο, λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς, όπως η τοποθέτηση του μηχανισμού κάτω από τη βρύση για να πλυθεί, είναι εντελώς ανεδαφικές.

Αντιθέτως, στους μηχανισμούς που είναι εύκολο (spinning), μπορεί κάποιος να αφαιρέσει τη μπομπίνα και να την πλύνει άφοβα με άφθονο νερό, κυρίως για να ξεπλυθεί το νήμα ή η πετονιά, προστατεύοντάς τα με αυτό τον τρόπο από το αλάτι.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιος το …κατέχει το άθλημα, έχει δηλαδή τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, καλό θα είναι να ανοίγει το μηχανισμό σε συχνή βάση και να εφαρμόζει τα κατάλληλα υλικά. Και τέτοια είναι το γράσο θαλάσσης ή ειδικά λάδια στα ρουλεμάν αλλά και στο ρόλερ (τη ροδέλα του μηχανισμού από όπου περνάει το νήμα ή η πετονιά κατά την έξοδο του από αυτόν), αλλά πάντα στις κατάλληλες ποσότητες γιατί η υπερβολή μπορεί κι εδώ να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά καλό.

Επίσης, αν κατά τη χρήση παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του μηχανισμού, είτε κάποιος ανεπιθύμητος ήχος ή κάποια δυσλειτουργία στην ομαλή κίνηση της μανιβέλας ή της μπομπίνας, τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό για πιθανή αντικατάσταση κάποιου από τα κινητά μέρη του μηχανισμού. Εφόσον το πρόβλημα δεν λυθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανό η ζημιά να προχωρήσει και το τελικό κόστος για την επισκευή της ή την αντικατάσταση του μηχανισμού, να είναι πολλαπλάσιο.

 

Προσοχή στις πετονιές, τα νήματα και τ’ άλλα παρελκόμενα

Σωστή συντήρηση και αποθήκευση επιβάλλεται και για τα παρελκόμενα του εξοπλισμού, όπως τα νήματα, οι πετονιές και όλα τα υπόλοιπα μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά και ασήμαντα σε θέματα κόστους σε σχέση με το κύριο έξοδο του καλαμιού και του μηχανισμού, όμως αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που πρέπει να δαπανά για τη συνεχή αντικατάστασή τους, θα διαπιστώσει ότι το κόστος κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Ένα καλό πλύσιμο με γλυκό νερό, μετά από κάθε ψάρεμα είναι πάντα απαραίτητο, όπως και η φύλαξη τους σε σκιερό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία ώστε να αποφεύγεται η διάβρωσή τους ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα.

Οι εποχές είναι δύσκολες και δυστυχώς ή ευτυχώς το “προσέχουμε για να έχουμε” είναι η μόνη ενδεδειγμένη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ