Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΟ χειμώνας & τα λαβράκια του

Ο χειμώνας & τα λαβράκια του

|

Στα 20 και πλέον χρόνια που έχουμε περάσει κατά μήκος των ελληνικών ακτογραμμών και όχι μόνο, οι αναμνήσεις από τα χειμερινά ψαρέματα πάντα συνδυάζονται με το ψάρεμα του λαβρακιού! Το λαβράκι είναι το ψάρι που ξεκινάει να εμφανίζεται κοντά στην ακτή μόλις η θερμοκρασίες κατέβουν. Ειδικά με τα πρώτα κρύα για να μην πούμε με τα πρώτα χιόνια και όταν το θερμόμετρο σταθεροποιηθεί κάτω από τους 10-12 βαθμούς, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κυνηγήσουμε τα λαβράκια.

του Κώστα Καρούση

Πλησιάζουν κοντά στην ακτή για να βρουν ευκολότερα την τροφή τους και εκεί πρέπει να βρισκόμαστε και εμείς με τα κατάλληλα δολώματα φυσικά, αλλά και τα ανάλογα εργαλεία! Μα υπάρχουν ειδικά εργαλεία ψαρέματος για λαβράκια; Η απάντηση είναι και βέβαια ναι! Και πρέπει να δολώνουμε και ειδικά δολώματα; Η απάντηση και εδώ είναι…ναι! Και ποια είναι αυτά; Kαι πως δολώνουμε τι και με ποιον τρόπο ψαρεύουμε τα μεγάλα άτομα του είδους; Και όταν λέμε μεγάλα εννοούμε πολύ μεγάλα λαβράκια τους επονομαζόμενους και “λύκους” των θαλασσών!

- Advertisement -

Έχετε ποτέ νιώσει την αντίσταση από έναν 5κιλο, 7κιλο ή 9κιλο “λύκο” της θάλασσας; Πιστέψτε μας δεν χωράει το παραμικρό λάθος γιατί τότε…ντιννννν! θα ακουστεί το σπάσιμο της πετονιάς και ίσως και του περήφανου καλαμιού μας που το φυλάγαμε το γυαλίζαμε και το είχαμε στήσει πάνω στη βάση του χωρίς να…έχουμε λύσει τα φρένα του μηχανισμού. Πάλι καλά που δεν ταξίδεψε κάνοντας σκι και μετά μακροβούτι στα σκοτεινά νερά…ναι! Έχουμε δει και τέτοια σκηνικά μπροστά στα μάτια μας!

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι για το ψάρεμα του λαβρακιού είναι περισσότερο παραδοσιακοί και ψαρεύουν τα λαβράκια κυρίως από τα λιμάνια ή τους ντόκους των λιμανιών με τον κλασικό και πατροπαράδοτο τρόπο… Μιλάμε φυσικά για τα πεταχτάρια τις καρούλες ή όπως αλλιώς τα ξέρετε! Όταν λοιπόν μιλάμε για ψάρεμα λαβρακιού σοβαρευόμαστε, δεν έχουμε να κάνουμε με… μουρμούρες που θα τις πάρουμε με 20άρι παράμαλλο και θα παίξουμε μαζί τους στο σκάσιμο του κύματος! Μιλάμε για ψάρια που μόνο από  το βάρος τους και “σκασμένα” να έρχονται χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να τα πιάσουμε στα… χέρια μας.

Αν κάποια κρύα νύχτα του χειμώνα σε κάποιο ντόκο παρατηρήσετε κάποιο αυτοκίνητο αραγμένο κοντά στο μόλο, με κάποιον ή κάποιους τύπους να έχουν καρφωμένη την ματιά τους μπροστά, σταματήστε για να δείτε από κοντά τους λαβρακοκυνηγούς του χειμώνα και αν είστε και τυχεροί θα ζήσετε από κοντά μια υπέροχη εμπειρία!

Θα παρατηρήσετε ότι πάνω στον ντόκο θα βρίσκονται καμιά 10αριά καρούλια όλα στοιχισμένα στην ίδια ευθεία με την πετονιά τους ελεύθερη να κρέμεται από το ντόκο και ποτέ τεντωμένη. Θα δείτε επίσης ότι μπροστά από τα καρούλια υπήρχε ένα φυσικό εμπόδιο όπως μια ψαροκασέλα, μια απόχη, ένα σκουπόξυλο ή ένα μαδέρι ή οτιδήποτε άλλο και από κάτω του περασμένη η πετονιά! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δείτε κάπου εκεί γύρω κάποια απόχη με μεγάλη στεφάνη και μακρύ κοντάρι! Και φυσικά τα φώτα του αυτοκινήτου θα είναι σβηστά! Η ώρα πρέπει να είναι μεταξύ 10 -10:30 και λίγο πριν το χάραμα. Αυτές είναι οι ώρες που οι μοναχικοί “λύκοι” κυνηγούν!

Τα δολώματα που μάλλον θα καταφέρετε να διακρίνετε μέσα στο ημίφως της νύχτας θα είναι μικρά σουπάκια, καλαμαράκια, μοσχιουδάκια, λολοί από χταπόδι ή κάποια σαρδέλα (αν και από τώρα και μέχρι τον Απρίλιο που θα ξαναβγούν τα γρι-γρι δεν ενδείκνυται). Οι περισσότεροι όχι όλοι οι λαβρακυνηγοί με την μέθοδο του καρουλιού ακολουθούν και μια ακόμα τεχνική που αφορά την αρματωσιά τους… Αν δεν έχουν δολώσει ένα 2γκιστρο ή 3γκιστρο παράμαλλο, τότε σίγουρα θα ψάρευαν με πολυάγκιστρα!

Οι συγκεκριμένες αρματωσιές είναι πράγματι “φονικά εργαλεία” στο στόμα κάθε ψαριού που αν αρπάξει το δόλωμα μας πολύ δύσκολα θα ξεφύγει…και το πιο πιθανό είναι να καταλήξει μέσα στην απόχη μας! Αυτές τις αρματωσιές εκτός του ότι μπορεί κάποιος να τις βρει εύκολα στο…ελληνικό εμπόριο ειδών αλιείας, μπορεί επίσης εύκολα να τις φτιάξει και μόνος του. Προτιμήστε πολύ γερά παράμαλλα διαμέτρου τουλάχιστον 0,35mm και αγκίστρια από 2άρια μέχρι 5άρια ανάλογα με το τι σκοπεύετε να κάνετε!

Αν βέβαια αντί για τα καρούλια το θέαμα ήταν πιο εντυπωσιακό και βλέπατε μπροστά σας μια συστοιχία από παρατεταγμένους “patriot” στον ρόλο τους, καλάμια δηλαδή στημένα για το μεγάλο πάρτι τότε δεν είναι απίθανο να δείτε ένα έργο! Από την τσιμπιά μέχρι την απόχη! Αυτό που θα παρατηρήσετε ίσως είναι ότι αυτά τα καλάμια δεν είναι σαν τα δικά μας… Είναι καλάμια μέχρι το πολύ 3 μέτρα και με χοντρούς οδηγούς. Οι μύτες τους είναι υπερευαίσθητες αλλά ταυτόχρονα και υπερανθεκτικές για οποιοδήποτε θήραμα που αγγίζει τα όρια της λογικής φυσικά! Εκείνο όμως που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στο ψάρεμα του λαβρακιού με καλάμι και μηχανισμό, είναι τα λυμένα φρένα του μηχανισμού έτσι για να μην…γελάνε η καλύτερα “κλαίνε” και οι πέτρες μαζί μας! Και δεν το λέμε μόνο για το πρώτο τσίμπημα που έτσι και αλλιώς θεωρείται το ήμισυ του παντός σε αυτό το ιδιαίτερο ψάρεμα.

Περισσότερο εστιάζουμε στην μάχη με τον “λύκο” της θάλασσας, που μόνο εύκολη δεν θα είναι και σίγουρα χρειάζεται τα μέσα για να στεφθεί με επιτυχία. Ένα από αυτά τα μέσα λοιπόν εκτός από τα ειδικά καλάμια και τις περίτεχνες αρματωσιές, είναι και οι πολύ καλοί 50άρηδες τουλάχιστον μηχανισμοί στιβαροί, με πάρα πολύ καλά φρένα αντοχής και διάρκειας χωρίς μπόσικα και κενά… Με αυτά τα ψάρια δεν παίξαμε και ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε ποτέ. Για αυτό και όταν βγαίνουμε εκεί έξω σε θερμοκρασίες που το πάπλωμα είναι ο χειρότερος μας ανταγωνιστής και τα δάχτυλά μας παγωμένα, δεν μπορούν να κάνουν τους κόμπους με την πρώτη… Εμείς βρισκόμαστε με “καρφωμένη” τη ματιά μας στην πετονιά ή στις μύτες των καλαμιών μας περιμένοντας είτε να… χιονίσει είτε το πρώτο σφύριγμα του μηχανισμού που σημαίνει ότι μια ακόμα μάχη ξεκίνησε!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή, η θανάτωση ζώου είναι μέσα στο πρωτόκολλο…»

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μία κτηνίατρος ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
33.3 ° C
34.8 °
30.9 °
32 %
5.8kmh
0 %
Πε
32 °
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ