spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαO σαργός των ελληνικών θαλασσών

O σαργός των ελληνικών θαλασσών

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε ένα ψάρι το οποίο έχουν πιάσει σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το υποβρύχιο κυνήγι. Και ποιο είναι αυτό το ψάρι; Μα φυσικά ο σαργός…

του Λεωνίδα Καλόγερα 

Ανήκει στην οικογένεια των sparidae και η επιστημονική του ονομασία είναι diplodus sargus. Το σώμα του έχει σχήμα ωοειδές και είναι φαρδύ και συμπιεσμένο στα πλάγια. Το κεφάλι του είναι μικρό με μεγάλα μάτια, το στόμα του είναι επίσης μικρό με λεπτά χείλη και έχει οκτώ δόντια στην κάθε σιαγόνα. Έχει ένα ενιαίο ραχιαίο πτερύγιο και μακριά πλάγια πτερύγια. Το ουραίο πτερύγιο είναι διχαλωτό και το χρώμα του είναι ασημί με 9 μαύρες κάθετες γραμμές. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 45 εκατοστά, ενώ το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 κιλά. Μέσο όρο ζει περίπου 10 χρόνια.

Που θα τον συναντήσουμε…

Τον σαργό θα τον συναντήσουμε σε οποιοδήποτε βάθος ακόμα και σε λίγα μόλις εκατοστά νερού. Συνήθως προτιμά σχισμές, κατρακύλια, μονόπετρα ή μεγάλες συστάδες από πλάκες, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους κι έτσι νιώθει ασφάλεια απέναντι στους θηρευτές του. Αν ανακαλύψουμε την φωλιά κάποιου μεγάλου σαργού είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρχουν μέσα κι άλλα ψάρια. Στις πλάκες που αναφέραμε παραπάνω, η συγκέντρωση των ψαριών θα είναι συνήθως σε μέρος το οποίο είναι αθέατο από την είσοδο αλλά και σκοτεινό. 

Πως θα τον πιάσουμε…

Υπάρχουν δύο τρόποι να πιάσουμε τους σαργούς, είτε με καρτέρι είτε με ψαχτήρι μέσα στην τρύπα τους. Σε ανοιχτά νερά και εφόσον τα ψάρια έχουν εντοπιστεί από μακριά, επιχειρούμε να καταδυθούμε όσο πιο αθόρυβα μπορούμε, μερικά μέτρα μακριά τους, καλυπτόμενοι από κάποιον βράχο. Εκεί παραμένουμε ακίνητοι και περιμένουμε τα ψάρια να έρθουν. Λογικά στην αρχή θα έρθουν τα μικρότερα, τα οποία θα πρέπει να μην τα τρομάξουμε με σκοπό να μην μεταδώσουν πανικό στα μεγαλύτερα που είναι πιο επιφυλακτικά.

Αν μετά από αρκετές βουτιές τα ψάρια είναι ακόμα εκεί γύρω αλλά δεν μπαίνουν στο βεληνεκές του όπλου μας, κάνουμε μερικά καρτέρια προκαλώντας θόρυβο. Αυτό που έχω κάνει εγώ και έχει αποτέλεσμα, είναι να χτυπήσω το μαχαίρι μου πάνω στην βέργα. Η περιέργεια του σαργού για τον θόρυβο ίσως τον φέρει εντός βολής. Αν ανακαλύψουμε μια τρύπα με σαργούς καλό είναι να κάνουμε βολές μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι το ψάρι θα γίνει δικό μας και δεν θα το τραυματίσουμε. Αν το τραυματίσουμε και μας φύγει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πάρουμε άλλο ψάρι εκείνη την ημέρα από αυτή την τρύπα. Το καλύτερο θα είναι να κάνουμε ακαριαίες βολές με σκοπό να μην δημιουργήσουμε θολούρα και φασαρία μέσα στην τρύπα.

 

Αν βρούμε κάποιο μέρος με αρκετά ψάρια θα πρέπει να φροντίσουμε να το διαχειριστούμε σωστά και να μην το επισκεπτόμαστε πάνω από 2 φορές τον χρόνο για να δώσουμε στα ψάρια χρόνο να ηρεμήσουν και να αναπαραχθούν. Αν προσέξουμε το μέρος, είναι πιθανόν να μας δίνει ψάρια για πολλά χρόνια.

Εξοπλισμός…

Όταν κάνουμε καρτέρια καλό θα είναι το όπλο μας να είναι μεγάλο. Εγώ χρησιμοποιώ ένα όπλο μήκους 105 εκατοστών με δυο λάστιχα 16 χιλιοστών και βέργα πάχους 6.75 χιλιοστών. Αυτό το όπλο μου επιτρέπει γρήγορες και μακρινές βολές. Στο κυνήγι στην τρύπα ένα όπλο 60 ή 75 εκατοστών χωρίς μουλινέ (για να μπαίνει πιο εύκολα στις τρύπες) με ένα μαλακό λάστιχο, είναι το ιδανικό, ενώ πολύ καλή δουλειά κάνει και το όπλο που φοράει πεντάενα αντί για βέργα ταϊτής. Αυτό το όπλο είναι πολύ χρήσιμο γιατί ακινητοποιεί τα ψάρια και δεν προκαλείται πανικός από το σπαρτάρισμα. Το μειονέκτημα στο όπλο με πεντάενα, είναι ότι σε μεγάλου μεγέθους πλάκες δεν έχουμε την δυνατότητα για μακρινή βολή. 

Εμπειρίες…

Αρχές Αυγούστου είχα πάει για ψάρεμα με τον φίλο μου τον Φώτη και βαρκάρη τον Ηλία, σε ένα κοντινό νησί, με σκοπό να ψάξουμε κάποιες γνωστές μας πλάκες από τις οποίες πάντα παίρνουμε μερικούς σαργούς. Για κακή μας τύχη οι πλάκες ήταν άδειες, δείχνοντας ότι κάποιος τις ανακάλυψε και δεν τις διαχειρίστηκε σωστά. Αλλάξαμε τόπο και ψάχναμε στο πουθενά μήπως εντοπίσουμε κάποιο καινούργιο μέρος με ψάρια. Μετά από δύο περίπου ώρες εντόπισα ένα μελανούρι να μπαίνει κάτω από μια μακρόστενη πέτρα. Κάνοντας αθόρυβη βουτιά, φτάνω στην είσοδο όπου ήταν το μελανούρι, αλλά κάτι μου έλεγε να μην κάνω βολή. Στην δεύτερη βουτιά μου κοιτάζω στο βάθος της πέτρας και διέκρινα την σιλουέτα κάποιων σαργών.

Μετά από αρκετές βουτιές πραγματοποίησα της βολές που ήθελα και κατάφερα να πάρω τρία όμορφα ψάρια αφήνοντας μέσα τουλάχιστον δέκα. Αυτή την πέτρα θα την επισκεφτώ πάλι την καινούρια χρονιά και εύχομαι να μου χαρίσει πάλι μερικά ψάρια. Όσο περνούν τα χρόνια τα ψάρια ολοένα και λιγοστεύουν γι αυτό θα πρέπει να μάθουμε όλοι μας να λειτουργούμε με σύνεση και εγκράτεια. Εξάλλου είναι καλύτερο να παίρνουμε αρκετές φορές από λίγα ψάρια παρά να πάρουμε μια φορά αρκετά.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ