spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΠοιος είναι ο καλός καιρός για ψάρεμα;

Ποιος είναι ο καλός καιρός για ψάρεμα;

|

Ποιος είναι ο καλός καιρός για ψάρεμα
Τα ψάρια είναι τα… πουλιά της θάλασσας και, όπως τα φτερωτά θηράματα μετακινούνται από τόπο σε τόπο αναλόγως με τις επερχόμενες αλλαγές του καιρού, το ίδιο συμβαίνει και με τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Η απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι καλός καιρός για ψάρεμα» είναι αρκετά σύνθετη και για να είναι εμπεριστατωμένη θα πρέπει να περιλαμβάνει μία σειρά από παραμέτρους που επηρεάζουν τις συνήθειες των ψαριών.

Για το ψάρεμα υπάρχουν δύο καλοί καιροί. Πρώτα ο καιρός έτσι όπως ο άνθρωπος τον αισθάνεται και τον εκτιμά, βασιζόμενος στη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου, κι αυτό προϋποθέτει φιλικές θερμοκρασίες ανάλογα με την εποχή, άπνοια ή ελαφρό αεράκι με καθαρό γαλανό ουρανό. Δεύτερον, ο καιρός που αισθάνεται το κάθε είδους ψαριού ως ωραίο, κάτι που σπάνια ταυτίζεται με αυτόν που προσδιορίζει ο άνθρωπος ως καλό καιρό.

Η χημική κατάσταση του νερού, δηλαδή η περιεκτικότητα σε αλάτι, οξυγόνο και άλλα στοιχεία και η φυσική κατάσταση, θερμοκρασία, κυματισμός, ρεύματα, ορατότητα, θολούρα και πίεση, είναι αυτά που αντιλαμβάνεται ο κάθε θαλάσσιος οργανισμός και τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του.  

Όλοι οι ψαράδες θα έχουν παρατηρήσει πως κάποιες φορές η στάθμη της θάλασσας είναι πολύ ανεβασμένη ή πολύ χαμηλή και κάποιοι θα έχουν συνδέσει τ’ αποτελέσματά τους στο ψάρεμα με αυτό το φαινόμενο.

Όταν, λοιπόν, ψαρεύετε σε κάποιο τόπο και πλησιάζει μία μετεωρολογική διαταραχή με βαρομετρικό χαμηλών πιέσεων, με ανέμους νότιων διευθύνσεων, πρόκειται για συνθήκες που ευνοούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δηλαδή την μπασιά. Μόλις το χαμηλό βαρομετρικό περάσει, έρχεται ο αντικυκλώνας, κατά τον οποίο οι ψυχρές μάζες βορείων ανέμων τρέχουν προς τις θερμές περιοχές για να «γεμίσουν» τα κενά τους, ανεβάζοντας την βαρομετρική πίεση για να επαναφέρουν την ισορροπία στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους βορείων διευθύνσεων, λειτουργούν ανατρεπτικά για την μπασιά, την οποία συχνά σταματούν κι ευνοούν τη ρηχή, το «άδειασμα» της θάλασσας, με αποτέλεσμα η στάθμη της θάλασσας να παραμένει χαμηλά για αρκετές ημέρες.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας καλεί τα ψάρια προς τις ακτές και η ρηχή τ’ απομακρύνει. Αν αυτή η μετεωρολογική μεταβολή δεν είναι έντονη, τότε τα ψάρια δεν θα μετακινηθούν, απλώς θα αλλάξουν συμπεριφορά. Αν όμως η μεταβολή του καιρού παραπέμπει σε μεγάλη κακοκαιρία, η αναχώρηση των ψαριών για τα βαθιά είναι σίγουρη κι αυτό θα συμβεί πριν ακόμη οι συνθήκες παραμονής στις ακτές γίνουν κακές. Η επιστροφή τους στις ακτές και η διάθεσή τους για τροφή εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου η ποιότητα του νερού και του γιαλού να επανέλθουν σε ικανοποιητικά, για τα ψάρια, επίπεδα.

Οι συνθήκες επιβίωσης των ψαριών στις ακτές υποβαθμίζονται επίσης από τις παρατεταμένες καλοκαιρίες που στερούν τη θάλασσα από ρέματα και κυματισμό, φαινόμενα που είναι απαραίτητα για την αναζωογόνησή της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μετακινούνται σε άλλο περιβάλλον ή αν παραμείνουν δεν τρέφονται. Είναι οι περιπτώσεις που ψαρεύοντας από το γιαλό βλέπετε τα δολώματα άθικτα. Μία μεταβολή του καιρού με θαλασσινό αέρα, κύμα και ρεύμα είναι αναγκαία για να ενεργοποιήσει τη θάλασσα και να βελτιώσει το ψάρεμα.

Επίσης, οι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιδρούν αρνητικά στη διατροφική συμπεριφορά των ψαριών. Κάθε είδος ψαριών επιβιώνει και τρέφεται σε δικό του εύρος θερμοκρασιών, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποια ψάρια παραμένουν στο πέλαγος, κάποια στο γιαλό κι άλλα διαλέγουν τον αφρό ή τον βυθό.

Μία παρέα ψαράδων, ψάρεψε σ’ έναν συγκεκριμένο τόπο για τρεις διαδοχικές βραδιές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: με πεταχτάρι και δόλωμα σαρδέλα, μαλαγρώνοντας προηγουμένως.

Την πρώτη βραδιά ο καιρός ήταν σταθερός, χωρίς αέρα και με την μπασιά και τη ρηχή να δουλεύουν κανονικά. Τα κτυπήματα ήταν πολλά, τα ψάρια είχαν όρεξη να φάνε, με αποτέλεσμα να καρφωθούν αρκετά σε έξι διαφορετικά είδη. Επίσης ακούστηκαν αρκετά ψάρια να παίζουν, αλλά και να κυνηγούν στον αφρό.

Η δεύτερη βραδιά, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες και με την μπασιά και ρηχή να δουλεύουν κανονικά πέρασε χωρίς δραστηριότητα και μόνο το χάραμα έδωσε τέσσερις θετικές τσιμπιές και τέσσερα ψάρια.

Την τρίτη βραδιά ο καιρός έδειχνε ίδιος, αλλά η στάθμη της θάλασσας έμεινε αμετάβλητη, δεν δούλευε η μπασιά και η ρηχή. Η βραδιά πέρασε μόνο με δύο τσιμπιές, που έδωσαν ένα ψάρι κι ένα που χάθηκε πριν ξημερώσει. Η δραστηριότητα των ψαριών στον αφρό ήταν περιορισμένη. Το μεσημέρι της τρίτης μέρας, ξέσπασε δυνατή καταιγίδα με αστραπές, καταρρακτώδη βροχή και πολύ ισχυρούς ανέμους, που στροβιλίζουν από παντού.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ψάρια σταμάτησαν να τρώνε περίπου 24 ώρες πριν εκδηλωθεί η μεταβολή του καιρού, πράγμα που σημαίνει ότι διαισθάνονται τον καιρό πολύ πριν αυτός αλλάξει.

Εμπειρικοί τρόποι για το «διάβασμα» του καιρού

Το να παρακολουθεί κάποιος τα δελτία καιρού, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για ν’ αποφασίσει αν θα πρέπει, ή όχι, να βγει για ψάρεμα. Απ’ εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν «σημάδια» που κάθε ψαράς που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να γνωρίζει, ώστε ν’ αποφασίζει ανάλογα.

Ο καθαρός και γαλάζιος ουρανός παραπέμπει σε καλοκαιρία, όπως και ηλιοβασίλεμα χωρίς σύννεφα με ανοικτό πορτοκαλί ουρανό. Ουρανός ροδοκόκκινος στη δύση, με σύννεφα ή χωρίς σύννεφα, δείχνει επίσης καλό καιρό. Ξαστεριά τη νύχτα με δροσιά δείχνει ωραίο καιρό, όπως και η ομίχλη που διαλύεται. Πολύ καθαρή ατμόσφαιρα που δείχνει τα μακρινά βουνά ή νησιά κοντά μας, είναι σημάδι βροχής. Ουρανός κόκκινος ή κίτρινος το πρωί σημαίνει αέρα ή βροχή. Ήλιος άσπρος, θαμπός, δείχνει βροχή. Επίσης κόκκινος ουρανός πριν ανατείλει ο ήλιος, που καθαρίζει μόλις ανατείλει, είναι σημάδι βροχής.

Όταν το χρώμα στη δύση είναι σκοτεινό, θολό, ή βαθύ κόκκινο, δείχνει βροχή κι αέρα. Όταν είναι λαμπρό κίτρινο δείχνει αέρα και με σκοτεινό κίτρινο, βροχή.

Όταν οι ακτίνες του ήλιου στη δύση περνούν σαν πόδια μέσα από τα σύννεφα, αυτό είναι σημάδι αέρα. Ήλιος που φαίνεται μικρός όταν δύει, δείχνει αέρα δυνατό. Φωτοστέφανο γύρω από το φεγγάρι ή τον ήλιο σημαίνει αέρα και βροχή όταν συνδυάζεται με πτώση στο βαρόμετρο. Αν το βαρόμετρο είναι σταθερό, αυτό σημαίνει βροχή. Τα σύννεφα που τρέχουν δείχνουν κακοκαιρία. Όταν τα μικρά σύννεφα μεγαλώνουν δείχνουν βροχή και όταν τα μεγάλα μικραίνουν, δείχνουν βελτίωση του καιρού. Όταν τα σύννεφα μαζεύονται στους πρόποδες, σημαίνουν βροχή και όταν ανεβαίνουν και λιγοστεύουν, δείχνουν καλοκαιρία.

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τιλιανούς και «ήμερα» στο ποτάμι…

Τούτο το διάστημα είναι καλό για τιλιανό, παρόλο που τα νερά είναι κρύα και πολλά. Το πλούσιο ρέμα των ποταμών τροφοδοτούν άμεσα οι πολλές...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ