spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΚαλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» - Βίντεο

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου ψάρια. Με τα μαλάκια τα πράγματα είναι διαφορετικά και το ψάρεμα καλαμαριών, εμένα προσωπικά, με γοητεύει αρκετά!

Σε μερικές ροδέλες τηγανητό καλαμάρι ή χταπόδι ξυδάτο που το φτιάχνουν για συνοδευτικό μεζέ με ούζο, δύσκολα αντιστέκεται κανείς. Φουλ χοληστερίνη τα τηγανητά καλαμάρια, αλλά τελικά όλα τα νόστιμα είναι «απαγορευμένα»!

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο το ψάρεμα των καλαμαριών είναι από τα δημοφιλέστερα. Δεν αποτελούν μόνο καλό μεζέ, είναι και άριστα δολώματα, ζωντανά ή νωπά. Στην πλειοψηφία τους οι ψαράδες θεωρούν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες και κυρίως ο Αύγουστος, είναι η καλύτερη εποχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι τότε έχουν χρόνο για να ψαρέψουν. Συνδυάζουν τις διακοπές με το ψάρεμα και λόγω συχνότερης επαφής με την θάλασσα, οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Καλαμάρια έχει όλο το χρόνο και ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν περιοχές που οι ψαράδες αναφέρουν ότι έχει πολλά καλαμάρια και περιοχές που δεν τα βρίσκουν. Αυτή η πραγματικότητα εναλλάσσεται ανάλογα τον μήνα και την περιοχή. Δεν είναι δύσκολο ψάρεμα από πλευράς τεχνικής, ωστόσο έχει μια ιδιαιτερότητα: όσες καλαμαριέρες και να έχετε όσο τεχνικές ή ακριβές και να είναι, ποτέ μα ποτέ δεν είναι αρκετές. Πάντα θα υπάρχουν οι καλαμαριέρες που δεν έχετε και κάποιοι άλλοι θα σας τις προτείνουν, ως τις ιδανικές για καλαμάρια. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε δεκάδες από αυτές στην βάρκα μας, σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα και κάθε φορά να πειραματιζόμαστε, ώστε να βρούμε ποιες είναι αυτές που αποδίδουν.

Οι εταιρίες που τις κατασκευάζουν το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και συνεχώς μας «πολιορκούν» με νέα μοντέλα… Θερμαινόμενες, ιριδίζουσες, με σκληρό σώμα, με μαλακό σώμα, με φώσφορο, χωρίς φώσφορο, με διπλές ή μονές ακίδες κ.λπ. Όσο κατασταλαγμένος και αν είναι ο ψαράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποκύψει στο να αγοράσει κάποια που του «γυάλισε» ή που πιστεύει με βάση την εμπειρία του ότι θα αποδώσει. Νομίζω ότι το μυστικό για το ψάρεμα των καλαμαριών δεν βρίσκεται στις καλαμαριέρες, αλλά στο πως εντοπίζουμε τα καλαμάρια. Συνήθως τα «ραντεβού» είναι συγκεκριμένα. Με βάση την εμπειρία και την εποχή οι ψαράδες τα γυρεύουν στα σημεία που ξέρουν ότι τα κρατάει. Είναι όμως αυτό αρκετό για να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα; Ο πιο σίγουρος τρόπος για να τα εντοπίσουμε είναι το βυθόμετρο.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο, που τα σημερινά βυθόμετρα όχι μόνο είναι σε θέση να εντοπίζουν τα καλαμάρια και τα ψάρια, αλλά επίσης προδίδουν στον ψαρά (με μία σχετική εμπειρία) το μέγεθος και το είδος τους. Αν έχουμε καλό βυθόμετρο και εντοπίσουμε τα καλαμάρια, τότε και μόνο τότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε σωστά συμπεράσματα. Αν βρούμε τα καλαμάρια είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν δουλεύουν ή όχι οι καλαμαριέρες που έχουμε στην αρματωσιά μας, όπως επίσης να διαπιστώσουμε αν την ώρα που τα ψαρεύουμε τρώνε ή είναι χορτάτα και απλώς παρακολουθούν τις καλαμαριέρες μας. Αν τα νερά είναι θολά από ρεύματα λόγω καιρού, μόνο με το βυθόμετρο μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα καλαμάρια δεν χτυπούν στα τεχνητά μας. Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο», αρκεί να γνωρίζουμε να το διαβάζουμε, να το έχουμε σωστά ρυθμισμένο, και οι τεχνικές του δυνατότητες να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Μετά το βυθόμετρο το λόγο έχουν οι καλαμαριέρες. Μακάρι να υπήρχαν μερικές από τις εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην αγορά, που θα κάλυπταν τις ανάγκες μας. Δυστυχώς, για την επιλογή σε καλαμαριέρες δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Θα μπορούσα να αναφέρω μερικά χρώματα και σχήματα που «δουλεύουν», αλλά θεωρώ ότι αυτός είναι ο γρήγορος και εύκολος τρόπος της ξεπέτας. Στα νερά που ψαρεύω συνήθως δουλεύουν οι πορτοκαλί, κόκκινες και ροζ. Από φίλους έχω ακούσει ότι δουλεύουν και οι πράσινες, αλλά εγώ δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ. Σε συζητήσεις με ψαράδες από άλλες περιοχές μου αναφέρουν και τις μπλε, κίτρινες κ.λπ. Δεν φτάνει αυτό. Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για χρώματα… Παράλληλα πρέπει να μιλάμε για σχήμα, μέγεθος και υλικό που είναι κατασκευασμένες. Χώρια τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η κάθε μία από αυτές και τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Χάος!

Δεν είναι λίγες οι φορές που την μια ημέρα μου χτυπούν σε κάποια από αυτές που έχω στην αρματωσιά μου και την επόμενη πιάνω καλαμάρια με μια άλλη. Ακόμη και την ίδια ημέρα μπορεί σε άλλες να χτυπούν το πρωί και σε άλλες το απόγευμα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν και άλλοι ψαράδες.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα είναι να χρησιμοποιούμε καλαμαριέρες που μας έχουν αποδείξει ότι στην περιοχή μας δουλεύουν. Στην αρματωσιά μου έχω τέσσερις. Ανάλογα σε ποιες – ποια χτυπούν τα καλαμάρια, την ημέρα και την ώρα που τα ψαρεύω από τις εφεδρείες που έχω στην βάρκα, φροντίζω η αρματωσιά μου να έχει δύο από αυτές που αποδίδουν. Αν θέλω να δοκιμάσω κάποιες νέες βγάζω μία από αυτές που έχω στην αρματωσιά και βάζω τη νέα. Την δοκιμάζω σε διαφορετικές συνθήκες και αν διαπιστώσω πως μέσα σε ένα διάστημα 7-10 ημερών δεν μου έχουν δώσει καλαμάρι, ενώ οι άλλες δουλεύουν, τις βάζω στο κασελάκι με τις καλαμαριέρες που απέτυχαν στην δοκιμασία. Το κασελάκι αυτό έχει τουλάχιστον 1 με 1.5 κιλό, σε βάρος, καλαμαριέρες που έχω δοκιμάσει και απορρίφτηκαν. Δεν τις πετώ γιατί μπορεί του χρόνου να δουλεύουν. Ανά διαστήματα και ανάλογα την συχνότητα των εξόδων τις βάζω μέσα σε ένα τάπερ με γλυκό νερό και υγρό που πλένουν τα πιάτα και με μια οδοντόβουρτσα τις καθαρίζω για να φύγουν τα μελάνια. Το ψάρεμα των καλαμαριών είναι από τα αγαπημένα μου, γιατί μπορώ και τα ψαρεύω και για δολώματα αλλά και γιατί μου αρέσουν σαν μεζές. Τεχνικά το ψάρεμα καλαμαριών δεν είναι δύσκολο. Το βυθόμετρο με έχει βοηθήσει απίστευτα. Αν έβρισκα και μια εύκολη λύση με τις καλαμαριέρες θα ήμουν τρισευτυχισμένος!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριογούρουνο εισέβαλε σε αυλές σπιτιών στη Καλαμαριά – Βίντεο

Αγριογούρουνο εισέβαλε σε αυλές σπιτιών στη Καλαμαριά Τα αγριογούρουνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Καλαμαριά και χθες, έκαναν ανενόχλητα τις βόλτες τους και μπήκαν ακόμη και...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ