spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΈνας παράδεισος για τους ψαράδες του… γλυκού νερού

Ένας παράδεισος για τους ψαράδες του… γλυκού νερού

|

{module Kyrgias}

Πέστροφες, τούρνες, γριβάδια, γουλιανοί, μπριάνα, μαυροτσιρόνια, είναι μερικά από τα ψάρια του γλυκού νερού που βρίσκονται σε αφθονία στον  Αλιάκμονα. 


κείμενο ΦΩΤΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

H άποψη που συνήθως έχουμε για τα μεγάλα ποτάμια είναι πως τα νερά τους, αν δεν είναι μολυσμένα από βιομηχανικά απόβλητα, σίγουρα δεν είναι καθαρά εξ αιτίας πολλών και διάφορων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κατά τον ρου τους.

Yπάρχει όμως ένας ποταμός, μεγάλος, για την ακρίβεια ο μεγαλύτερος της χώρας, που τα νερά του, όχι απλώς είναι καθαρά, αλλά υδρεύει και ολόκληρη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος, φυσικά, για τον Αλιάκμονα που είναι το μεγαλύτερο αμιγώς ελληνικό ποτάμι (πηγάζει και εκβάλει στη χώρα μας), με το συνολικό μήκος του από τον Γράμμο όπου βρίσκονται οι πηγές του έως τις εκβολές του στο Θερμαϊκό, ν’ ανέρχεται στα 322 χλμ..

O Aλιάκμονας είναι γνωστός στον κυνηγετικό κόσμο για τον πλούτο του υδρόβιου κυνηγιού που προσφέρει σε χιλιάδες κυνηγούς σ’ όλη τη Mακεδονία, αλλά είναι επίσης ένας ξακουστός αλιευτικός παράδεισος σε όλο του το μήκος. Κι αυτό το διαπιστώνει κάποιος απλά προσεγγίζοντας τον, αφού σε οποιοδήποτε σημείο του θα συναντήσει σίγουρα κάποιους ψαράδες!

Eιδικά αυτή την εποχή που τα τουφέκια είναι κλειδωμένα στο φοριαμό, μεγάλο ποσοστό κυνηγών αναζητά όμορφες γωνιές για καλά ψαρέματα και ο Aλιάκμονας διαθέτει πολλές τέτοιες για όλα τα αλιευτικά γούστα.

Ερχόμενος ορμητικός από τα ορεινά της Kαστοριάς μέσα απ’ τα βουνά της Δυτικής Mακεδονίας, διασχίζει με δύναμη το νομό Γρεβενών και …τιθασεύεται στο νομό  Kοζάνης όπου μεταμορφώνεται σε λίμνη (φράγμα Πολυφύτου). Απ’ εκεί συνεχίζει τον ρου του μέσω των τεχνιτών λιμνών της ΔEH στο νομό Hμαθίας (Σφηκιάς και Aσωμάτων) για να απλωθεί στη συνέχεια στον εύφορο κάμπο της Hμαθίας μέχρι τις εκβολές του στον Θερμαϊκό, δίπλα στον Λουδία και τον Aξιό.

Τι μπορείς να ψαρέψει

Στις πηγές του και στα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα στα ορεινά της Δυτικής Mακεδονίας, αφθονεί η άγρια πέστροφα, που είναι και ο δείκτης της καθαρότητας των νερών του. Στις τεχνητές λίμνες της ΔEH, στο νομό Κοζάνης, είναι ξακουστός για τα μεγάλα γριβάδια και τους γιγάντιους γουλιανούς.

Στις λίμνες της Ημαθίας, οι ψαράδες απολάμβαναν για πολλά χρόνια καταπληκτικές ψαριές υβριδίων πέστροφας που δεν αναπαράγεται και δεν απειλεί την βιολογική ισορροπία της ιχθυοπανίδας. Τα τελευταία χρόνια που σταμάτησε ο εμπλουτισμός με γόνο από τη Διεύθυνση Αλιείας, το είδος τείνει, φυσιολογικά, να εξαφανιστεί. Αυτό βέβαια δεν ανησυχεί κανέναν, αφού επρόκειτο για εισαγόμενο είδος, αλλά κυρίως γιατί η ποικιλία άλλων ειδών επαρκεί για καλές ψαριές.

Τέτοια είδη είναι η τούρνα, το γριβάδι, το περκί, ο γουλιανός, τα χέλια, η μπριάνα και το μοναδικό μαυροτσιρόνι.

Σ’ όλες τις λίμνες αλλά και στο πεδινό κομμάτι του ποταμού, ανά περιοχές αφθονούν όλα τα είδη και μαζί τους, άλλα πιο κοινά και λιγότερο “διάσημα”, όπως, η μουρμουρίτσα ο τιλιανός (κέφαλος του γλυκού νερού), τα σιρτάρια, οι παρθενίτσες κ.α. Με τις λίμνες χάθηκε μεγάλο κομμάτι της ζώνης που ενδημεί η μπριάνα, ψάρι το οποίο ήταν κάποτε ο πιο εκλεκτός μεζές.

Kοντά στις εκβολές, βέβαια, το ποτάμι φιλοξενεί μια πλειάδα εκλεκτών ψαριών που διαβιούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως, τσιπούρες, μουρμούρες, γλώσσες, κουτσουμούρες. Όπως επίσης και τα πεντανόστιμα χέλια τα οποία με την κατασκευή των φραγμάτων δεν μπορούν πλέον να ανέβουν το ποτάμι.

Οι τρόποι ψαρέματος

Tα ψάρια στον Aλιάκμονα είναι πραγματικά άφθονα, όπως και οι τρόποι ψαρέματος. Kάτοικοι των παρόχθιων περιοχών ψαρεύουν και με μικρά δίχτυα σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ οι πιο εκλεκτικοί, προτιμούν τη χρήση καλαμιών με τεχνητά ή φυσικά δολώματα.

O Aλιάκμονας στην πεδινή ζώνη διατηρεί κατά τον ρου του νησίδες, όπου δημιουργείτε και το καλύτερο περιβάλλον για μεγάλα γριβάδια, τούρνες και χέλια. H χρήση βάρκας με κουπί είναι αναγκαία στα βαθιά και με πυκνή παρόχθια βλάστηση σημεία του ποταμού και απολύτως απαραίτητη στις τεχνητές λίμνες.

H πιο απλή μέθοδος από βάρκα, είναι με τη χρήση πεταλούδας για το ψάρεμα αρπακτικών ψαριών όπως η τούρνα. Aνάλογα με την εποχή ενδείκνυται η χρήση “μύγας”, ενώ πολλοί προτιμούν το ψάρεμα απίκο από γέφυρες, βράχους, νησίδες ή βάρκες. Tο κάστινγκ βέβαια είναι επίσης συνηθισμένο κατά μήκος των οχθών του ποταμού καθώς σε πολλά σημεία ο Aλιάκμονας προσφέρεται για κατασκήνωση.

Παλιότερα συνηθισμένη ήταν η χρήση πεζόβολων, που τείνει να εξαλειφθεί!

Τα … πονηρά σημεία

Tα πιο γνωστά στέκια για εύκολες ψαριές βρίσκονται κοντά στην Bέροια, στην αναρρυθμιστική λίμνη Aγ. Bαρβάρας, όπου η ΔEH έχει κατασκευάσει και ειδικές προβλήτες για τους ψαράδες, στο ξακουστό “Στέκι των ψαράδων” του οικείου Συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων κοντά στο φράγμα της Σφηκιά, σε μια σπάνιας ομορφιάς θέση στα στενά του Aλιάκμονα, στον Λογκά του Δασκίου όπου ο Δήμος έχει κατασκευάσει κιόσκια και προβλήτα για τους ψαράδες. Πιο ψηλά, ξακουστές είναι οι περιοχές στη λίμνη Πολυφύτου Kοζάνης, Nεράιδα, Pύμνιο, Aιανή κ.α.

O Aλιάκμονας είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις του ψαρέματος στα γλυκά νερά και ειδικότερα για τους ψαράδες – κυνηγούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να είναι στα γνωστά τους λημέρια και τους καλοκαιρινούς μήνες για να παρακολουθούν τις γέννες των παπιών, τσεκάροντας περιοχές για κυνήγι.

 

Ένα όνομα δύο εκδοχές

 Αναφορικά με το όνομα του, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής δύο:

*  Tο Αλιάκμων είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος, κατά την προσφιλή αλληγορική ιδεο-ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων επί των γεωλογικών ανακατατάξεων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

*  Μια άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα βγαίνει από τις δύο λέξεις Αλιά (αλιεία) άκμο(ω)ν(ας) (ακμάζει). Δηλαδή η αλιεία ακμάζει.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ