spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΑφιέρωμα στην τσιπούρα

Αφιέρωμα στην τσιπούρα

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Ένα από τα ψάρια που χρειάζονται πολλές σελίδες για να πεις μερικά πράγματα και όχι όλα φυσικά, αφού κάθε φορά μαθαίνεις και κάτι, είναι η τσιπούρα! Ίσως είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ψάρια των ελληνικών και όχι μόνο θαλασσών και φυσικά ο διακαής πόθος κάθε ψαρά στην εξόρμησή του.

του Κωνσταντίνου Καρούση

Θεωρείται όχι άδικα η βασίλισσα της θάλασσας και ένα από τα πιο όμορφα ψάρια που υπάρχουν. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι είναι η μπεκάτσα για τους πουλοκυνηγούς, είναι και η τσιπούρα για τους ψαράδες. Δεν υπάρχει πιστεύουμε ψαρευτική εξόρμηση που πιάστηκε τσιπούρα ή τσιπούρες και δεν χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη ως εκδρομή τουλάχιστον. Ομολογούμε μάλιστα, ότι οι περισσότερες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί όλα αυτά τα χρόνια που ψαρεύουμε, εστίασαν είτε στο χρυσό φρύδι της είτε στα χοντρά της χείλια είτε πάνω στο ασημένιο της σώμα! Όπως και να έχει πάντως αποτελεί ένα από τα ψάρια που δεν είναι καθόλου εύκολο στο ψάρεμά της, απεναντίας μάλιστα, θέλει μεγάλη τέχνη, μαστοριά αλλά και…υπομονή!

Επιστημονικά…

Η τσιπούρα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των σπαρίδων και η επιστημονική της ονομασία είναι sparus aurata ή chrisofris aurata, χρυσοφρής ο κοινός, που εύκολα μπορείτε να καταλάβετε από που έχει πάρει αυτήν την ονομασία. Στην γειτονική Ιταλία δε, την ψαρεύουν όπως και εδώ ασταμάτητα και με πολλούς τρόπους, σε διάφορα μεγέθη και η ονομασία της είναι, orata. Είναι χοντροκομμένο ψάρι, πλατύ, με καμπυλωτό ρύγχος ασημί με γαλαζοπράσινες αποχρώσεις, με μεγάλα πλαϊνά πτερύγια και μακρόστενη ουρά. Το πιο χαρακτηριστικό όμως γνώρισμά της είναι το χρυσό της φρύδι που στα μεγάλα άτομα του είδους είναι πραγματικά εντυπωσιακό όταν το βλέπεις μέσα ή έξω από το νερό!

Το μήκος της ξεκάνει από τους 15 πόντους σαν γεννητούρι και μικρό άτομο του είδους και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 80 πόντους! Αυτά ως καταγεγραμμένα και ψαρεμένα μεγέθη μιας και έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες, ακόμη και μύθοι έχουν πλαστεί για αυτήν!

Γνωρίζοντάς την..

Πολλές είναι οι φορές που την κυνηγήσαμε άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Είναι από τα ψάρια που μεγαλώνει, τρέφεται, αναπαράγεται και γενικότερα συμπεριφέρεται ανάλογα με το μέγεθός του. Σε μικρά μεγέθη τις τσιπουρίτσες τις ονομάζουν λιγδοπούλες ή λίγδες, έως ότου φτάσουν το πρώτο τους μισό κιλό σε βάρος… μέχρι αυτή την ηλικιακή τους κατάσταση μάλιστα, που συνεπάγεται και αυτό το βάρος, τα περισσότερα ψάρια κολυμπούν και ζουν σε κοπάδια. Όσο μεγαλώνει αλλάζει τις συνήθειές της και αρχίζει να αναζητά μόνη της την τροφή της αλλά και τους συντρόφους της, φτάνοντας σε μεγάλα μεγέθη πάνω από το 1 κιλό που ζει και κυκλοφορεί ζευγάρι. Στις τσιπούρες αρέσει πολύ να ψάχνουν την τροφή τους στο βυθό της θάλασσας ή στα τοιχώματα από τους ντόκους των λιμανιών ή ανάμεσα στα βράχια και τις φυκιάδες, όπου κι αν ψάχνουν το κάνουν καλά και με ποιοτικά κριτήρια μάλιστα! Οι διατροφικές τους συνήθειες θα μας απασχολήσουν πιο κάτω.

Η τσιπούρα είναι ένα ψάρι που συνέχεια ταξιδεύει και ποτέ δεν μένει σε ένα τόπο γι αυτό και οι εμπειρίες της είναι περισσότερες από άλλα ψάρια για παράδειγμα όπως ο σαργός κ.ά. Αυτό την έχει βοηθήσει στη συμπεριφορά της κάνοντάς την ένα ψάρι αρκετά καχύποπτο και πανέξυπνο και κατά συνέπεια δύσκολο στο ψάρεμά του… κάτι που επίσης θα μας απασχολήσει αργότερα. Θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτικά ψάρια όσον αφορά τις διατροφικές της συνήθειες, γενικότερα αρέσκεται στο να σπάει ότι έχει κέλυφος και τρώγεται φυσικά, αλλά δεν θα πει όχι ποτέ σε ένα νόστιμο φιλέτο σαρδέλας ή σε ένα ζουμερό ή ματωμένο ζωντανό σκουλήκι… 

Πού τη βρίσκουμε…

Την τσιπούρα την αναζητούμε στα πιο απίθανα μέρη αλλά και στα πιο πολυσύχναστα όπως ο βυθός ενός λιμανιού ή μια παραλία με φυκιάδες… Γενικά η τσιπούρα είναι ένα ψάρι που συχνάζει εκεί που πρέπει, ανάλογα με τον σκοπό που έχει εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι όταν ψάχνει για φαγητό θα τη βρούμε ακόμα και σε λίγα εκατοστά νερού, όμως όταν θα έρθει η περίοδος της αναπαραγωγής της, προτεραιότητά της σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι το φαγητό…

 

Τα πιο συχνά βάθη εκεί που συνηθίζει και ζει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι από 5 μέχρι και 15-20 μετρά βάθος, ενώ σπάνια θα γυαλώσει, αφού όπως είπαμε η καχυποψία της και οι φοβίες της δεν της το επιτρέπουν, εκτός αν είναι νύχτα και δεν υπάρχει ο παραμικρός θόρυβος. Ακόμα και μια κίνηση από στεριάς ή μια πηγή φωτισμού φτάνει για να την απομακρύνει από το γιαλό και να τη στείλει πιο βαθιά. Έτσι, τα μέρη που την συναντάμε είναι οι αμμώδεις βυθοί με πλούσιο βυθό σε φύκια ή πρασινάδα το γνωστό “μαρουλάκι” που όπου υπάρχει βόσκουν μικρές και μεγάλες τσιπούρες. Επίσης, τραγάνες κροκάλες αλλά και οι μεικτοί βυθοί, είναι μέρη που μπορεί κάποιος να τις πετύχει κυρίως την ημέρα αλλά και τις ήρεμες νύχτες με ήπια καιρικά φαινόμενα.

Θα τις πετύχουμε, ακόμα σε λιμενοβραχίονες και σε λιμάνια, είτε στα βαθιά τους τμήματα είτε να ξύνουν με το ρύγχος τους τα πλαϊνά τοιχώματα βρίσκοντας πεταλίδες ή μύδια και ότι άλλο βρίσκεται και αποτελεί τροφή. Τις πιο πολλές φορές θα τις βρούμε μέρα και όχι τόσο τη νύχτα, αυτό όμως εξαρτάται από τους εκάστοτε τόπους ανά την Ελλάδα και τις ζώνες που κατά καιρούς έχουν κρατήσει τσιπούρες μεγάλων διαστάσεων! Εμείς τις έχουμε πετύχει σε όλα τα παραπάνω μέρη όλες τις ώρες και τις μέρες του χρόνου και σε διάφορα μεγέθη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους που θα επηρέαζαν το ψάρεμά τους αρνητικά, αποφεύγοντας οτιδήποτε τέτοιο και πάντα με προσοχή και υπομονή!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ