ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠότε και πως θα αποδειχθούν χρήσιμα

Πότε και πως θα αποδειχθούν χρήσιμα

- Advertisement -

 

Πλέον οι κυνηγοί έχουν αρκετές επιλογές σε ότι αφορά τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν. Ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις, η πληθώρα επιλογών να τους δημιουργεί και σύγχυση…

Τα επικαλυμμένα με χαλκό και νίκελ σκάγια δεν είναι κάτι νέο, όμως αρκετοί κυνηγοί δεν γνωρίζουν ακόμα πότε πρέπει να τα επιλέγουν και με ποια κριτήρια. Ο χαλκός και το νίκελ που καλύπτουν την επιφάνεια των μολύβδινων σκαγιών τους προσφέρουν λεία επιφάνεια και μεγαλύτερη αντοχή στην παραμόρφωση. Η διαδικασία εναπόθεσης μετάλλου (χαλκού ή νικελίου) στην επιφάνεια των μολύβδινων σκαγιών γίνεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Για την επινικέλωση πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία επιχάλκωσης, γιατί ο μόλυβδος δεν δέχεται απευθείας στην επιφάνειά του το χρώμιο. Για το λόγο αυτό, τα φυσίγγια με επινικελωμένα σκάγια είναι ακριβότερα των επιχαλκωμένων. Παράλληλα, προσφέρουν πιο στιλπνή επιφάνεια, καθώς η διπλή επίστρωση χαρίζει ακόμα πιο λεία επιφάνεια, άρα και βελτιωμένα βλητικά χαρακτηριστικά, όπως πυκνότερες κατανομές και μεγαλύτερες αποστάσεις.

Επιµεταλλωµένα VS Απλά

Στην προκειμένη περίπτωση είναι τα μολύβδινα σκάγια που δεν είναι επιμεταλλωμένα με χαλκό ή νικέλιο. Για να το ξεκαθαρίσουμε, τα επιμεταλλωμένα σκάγια ( επιχαλκωμένα- επινικελωμένα) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΤΟΞΙΚΑ, με λίγα λόγια δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπου απαγορεύεται το κυνήγι με τοξικά σκάγια (μολύβδινα). Για τα επινικελωμένα σκάγια δεν ισχύει ότι και για τα ατσάλινα, αφού δεν θα είναι απαραίτητο η κάννη του όπλου να έχει τη σφραγίδα καταλληλότητας χρήσης και ατσάλινων σκαγιών για να τα ρίξουμε. Χωρίς πρόβλημα ρίχνονται και από τις κάννες που δεν έχουν προδιαγραφές για ατσάλινα. Συγκριτικά με τα απλά σκάγια, τα επιμεταλλωμένα ρίχνουν μακρύτερα (όταν συγκρίνουμε σκάγια με ίδια διάμετρο) και δίνουν πυκνότερες κατανομές, πράγμα που δεν είναι πάντα ζητούμενο στο κυνήγι.

Γιατί να τα επιλέξεις

Οι λάτρεις των μακρινών βολών θα πρέπει δίχως δεύτερη κουβέντα να επιλέξουν επιμεταλλωμένα σκάγια. Συγκριτικά με τα απλά θα δουν διαφορές. Διαφορές επίσης θα δουν και εκείνοι που αναζητούν πυκνότερες κατανομές, τα επιμεταλλωμένα σκάγια θα κάνουν τη διαφορά. Δεν θα φανούν χρήσιμα σε εκείνους που αναζητούν τουφεκιές που στις μικρότερες αποστάσεις βολής θα πρέπει να δώσουν τον ανοιχτότερο κύκλο διασποράς. Τα επιμεταλλωμένα σκάγια θα φανούν πολύ χρήσιμα στους κυνηγούς του λαγού και γενικότερα των θηραμάτων που χρειάζεται να χρησιμοποιούνται χοντρά σκάγια (από νούμερο 6 και κάτω). Αν για παράδειγμα, ο κυνηγός του λαγού χρησιμοποιεί απλά σκάγια νούμερο 5, θα μπορεί να τα αντικαταστήσει με επιμεταλλωμένα σε νούμερο 6, κερδίζοντας έτσι μερικά παραπάνω σκάγια στην τουφεκιά του, χωρίς να κάνει έκπτωση στα βλητικά αποτελέσματα.

Που κερδίζεις που χάνεις

Αν λάβουμε υπόψη, ότι ο κυνηγός της φάσσας χρησιμοποιεί φυσίγγια με σκάγια νούμερο 5, θα μπορεί κάλλιστα να τα αντικαταστήσει με 6άρια επιμεταλλωμένα. Θα κερδίσει σκάγια, καλύτερη πυκνότητα στην τουφεκιά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και την ίδια σχεδόν αποτελεσματικότητα που θα του έδιναν τα απλά, ένα νούμερο πιο χοντρά σκάγια. Ο κυνηγός του λαγού, κάτοχος δίκαννου όπλου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δύο ίδια σε διάμετρο σκαγιών φυσίγγια για να καλύψει ανάγκες τουφεκιάς σε δύο διαφορετικές αποστάσεις.

Δηλαδή, θα μπορούσε να βάλει ένα φυσίγγι νούμερο 5 με απλά σκάγια στην κοντινή κάννη και ένα φυσίγγι με επιμεταλλωμένα σκάγια σε νούμερο 5 στην μακρινή κάννη, που αν χρειαστεί να πυροβολήσει με αυτή, το φυσίγγι θα εκτελέσει χρέη 4αριού (αν είχε απλά σκάγια). Το ίδιο ισχύει και με τα αυτογεμή που μπορούν να ρίξουν 3 φυσίγγια. Σε όλες τις περιπτώσεις, αντί το τρίτο φυσίγγι να είναι με πιο χοντρά σκάγια θα μπορεί να είναι στο ίδιο νούμερο με το δεύτερο που θα έχει απλά σκάγια. Αν σε όλες τις περιπτώσεις (πρώτο, δεύτερο, τρίτο φυσίγγι) ο κυνηγός επιθυμεί οι τουφεκιές του να έχουν προδιαγραφές για μακρύτερες αποστάσεις βολών, τότε δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει όλα τα φυσίγγια με επιμεταλλωμένα σκάγια.

Πιο κλειστές κατανομές

Ο κυνηγός της μπεκάτσας που αναζητά την ανοιχτή τουφεκιά σε κοντινές αποστάσεις, δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει επιμεταλλωμένα σκάγια. Το ίδιο ισχύει και για τον κυνηγό του ορτυκιού. Γενικά μην περιορίζεστε με βάση το θήραμα, όταν υπάρχει ανάγκη για ανοιχτές κοντινές τουφεκιές. Τα επιμεταλλωμένα σκάγια υστερούν έναντι των απλών, γιατί σε κάθε περίπτωση, λόγω καλύτερης σφαιρικότητας, θα δίνουν πάντα πιο κλειστές κατανομές. Και στο μεγάλο υψόμετρο (πάνω από 700 μέτρα) που η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είναι μικρότερη, τα επιμεταλλωμένα σκάγια μπορεί να δώσουν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, που ίσως κάποιες φορές και για κάποιες συνθήκες να είναι υπερβολικές.

Η επιλογή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση

Ίσως σε κάποιους να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι τα επιμεταλλωμένα σκάγια είναι η λύση που έψαχναν να βρουν. Το σίγουρο και δεδομένο, είναι ότι ρίχνουν μακρύτερα από τα απλά (όταν συγκρίνουμε σκάγια ίδιας διαμέτρου) και δίνουν πυκνότερες κατανομές. Είναι όμως πάντα χρήσιμα στο κυνήγι; Προσωπική μου άποψη είναι, ότι οι κυνηγοί που ξέρουν τι ζητούν και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γράφτηκαν παραπάνω, θα είναι σε θέση να αποφασίσουν πότε και για ποιούς ακριβώς λόγους θα χρησιμοποιήσουν τα επιμεταλλωμένα σκάγια. Για τους υπόλοιπους που είναι της άποψης, ότι δεν έχουν ικανοποιητικές σκοπευτικές επιτυχίες γιατί ακόμα δεν έχουν βρει το φυσίγγι που ταιριάζει στο όπλο τους, τα επιμεταλλωμένα σκάγια θα είναι άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια εύρεσης του φυσιγγίου που θα τους λύσει δια μαγείας όλα τα προβλήματα.   

breda
35,966ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,820ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
22.7 ° C
24.7 °
18.6 °
67 %
0.9kmh
0 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °
Τε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ