spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΠρέπει να επιτραπεί ή όχι το κυνήγι του ζαρκαδιού;

Πρέπει να επιτραπεί ή όχι το κυνήγι του ζαρκαδιού;

|

Σταθερά αυξητική τάση παρουσιάζει ο πληθυσμός των ζαρκαδιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Άραγε πρέπει να επιτραπεί ή όχι το κυνήγι του ζαρκαδιού;

Το πρόβλημα  με τα ζαρκάδια απασχολεί ιδιαίτερα τους λαγοκυνηγούς, αφού τα σκυλιά τους ξεστρατίζουν από τους ντορούς του λαγού και παρασύρονται από τα μεγάλα οπληφόρα ζώα. Βέβαια, το ίδιο αντιμετωπίζουν και οι γουρουνοκυνηγοί, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Θεσσαλία, τα ζαρκάδια γίνονται αιτία τροχαίων ατυχημάτων.

Ευγενή θηράματα

Το ζήτημα της αύξησης του πληθυσμού των ζαρκαδιών θέτει επί τάπητος το θέμα της διαχείρισής τους, όπως συμβαίνει και σε άλλες προηγμένες -κυνηγετικά- χώρες.

Το… κεφάλαιο «κυνήγι του ζαρκαδιού» επαναφέρει με σφυγμομέτρησή της η διαδικτυακή Ομάδα Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών (Ο.Ε.Λ.), με την οποία ζητήθηκαν οι απόψεις των μελών της.

«Το ζαρκάδι στη χώρα μας, αν και δεν έχουν γίνει συστηματικές απογραφές των πληθυσμών του, από την εμπειρία φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη αφθονία, η οποία- προφανώς-συνδέεται με τη φύλαξη και τον περιορισμό της λαθροθηρίας», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο διαχειριστής της Ο.Ε.Λ., Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κυνήγι του απαγορεύεται από το δασικό κώδικα υπαγόμενο στα λεγόμενα «ευγενή θηράματα», αλλά με ειδική ρύθμιση που προβλέπεται από τον ίδιο πάντα νόμο κυνηγιέται μόνο στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. Και τέλος θέτει το ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι πρέπει να επιτραπεί και στη χώρα μας το κυνήγι του ή να παραμείνει ως έχει;»

Στη σφυγμομέτρηση συμμετείχαν 299 άτομα.

Να ανάψει «πράσινο φως»

Τι απάντησαν;

Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να ανάψει το «πράσινο φως» για το κυνήγι του ζαρκαδιού…

Οι θετικές ψήφοι ήταν 257, ποσοστό 85,5%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του γκάλοπ ήταν:

  • Να επιτραπεί για δύο μήνες με σκύλους δίωξης και τρεις μέρες της εβδομάδας (158, ποσοστό 52,8%).
  • Να επιτραπεί το κυνήγι του ζαρκαδιού με σκυλιά δίωξης τρεις μέρες της εβδομάδας από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Ιανουαρίου (97, δηλαδή 32,4%).
  • Όχι, να μην επιτραπεί (42, που αντιστοιχεί σε 14%).
  • Να επιτρέπεται κατά περιοχές (2, ποσοστό κάτω της μονάδας).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα από τα σχόλια που ακολούθησαν, που ενδεχομένως θα πρέπει να απασχολήσουν και την κυνηγετική ηγεσία.

Είναι πάρα πολλά πλέον

«Θεωρώ ότι πρέπει να επιτραπεί. Είναι πάρα πολλά πλέον. Το πώς και πότε θα μας το πουν οι ειδικοί, μετά φυσικά από έρευνα. Νομίζω ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει την εμπειρία και τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να το κάνει όπως έκανε και παλαιότερα», είναι η άποψη του Στέλιου Μιχαλούτσου.

«Να μπει κανονικά στα θηρεύσιμα. Είναι χιλιάδες! Όπου έχει ζαρκάδια έχει και λύκους και πάει λέγοντας…», αναφέρει ο Νίκος Βασιλιάς.

«Έχουν γίνει πάρα πολλά. Να επιτραπεί το κυνήγι τους για ένα χρονικό διάστημα…», προτείνει ο Χριστόδουλος Καβάζης.

Ο Βαγγέλης Καμάρης πιστεύει ότι τα ζαρκάδια πρέπει να κυνηγηθούν, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει «πιο πολλά από τους λαγούς!», ενώ  ο Δημήτρης Καραγιάννης παρατηρεί: «Εκεί που πήγε η βενζίνη και το πετρέλαιο αν τα σκυλιά πάρουν  ζαρκάδια κλαφ’ τα Χαράλαμπε! Για να τα μαζέψεις πρέπει να το αδειάσεις το ρεζερβουάρ».

Ο Κώστας Κοκκινοθανόπουλος υποστηρίζει ότι το ζαρκάδι πρέπει να ενταχθεί κανονικά στα θηρεύσιμα.

«Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και μόνο με εξαφάνιση δεν κινδυνεύουν. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο επιτρέπεται το κυνήγι, χωρίς το φόβο των δήθεν οικολόγων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σάκης Τσούμας, εκτιμά ότι «αν επιτραπεί το κυνήγι τους τα ζαρκάδια θα εξαφανιστούν μέσα σε δυο χρόνια! Καλύτερα να ταλαιπωρούμαστε για τα σκυλιά μας, παρά να ψάχνουμε θηράματα και να μη βρίσκουμε», είναι η άποψή του, ενώ ο Δημήτρης Ρέχας διατυπώνει τη σκέψη: «να κυνηγιούνται επιλεκτικά τα αρσενικά την περίοδο που έχουν κέρατα, από τις 20 Αυγούστου έως τις 30 Οκτωβρίου».

Κυνήγι ζαρκαδιού στα πρότυπα άλλων χωρών

«Το ενδεχόμενο κυνηγίου ενός τέτοιου υπέροχου θηράματος, αν εφαρμοστεί, πρέπει να γίνει με τα πρότυπα θήρευσης άλλων χωρών. Εκεί επιτρέπεται συγκεκριμένους μήνες το χρόνο, άλλους για αρσενικά, άλλους για θηλυκά, και με ειδική ταυτότητα σήμανσης για κάθε ζώο που θηρεύεται. Ο αριθμός των προς θήρευση ζώων προϋποθέτει όρια ανά νομό, ανάλογα με την πληθυσμιακή πυκνότητά του. Η κάθε ταυτότητα να αγοράζεται με έξτρα κόστος στους κατά τόπους συλλόγους. Αν υπάρξουν τέτοιες προϋποθέσεις, τότε θα μπορούσαμε να το κυνηγήσουμε. Επειδή – μάλλον όμως αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός, καλύτερα να το ξεχάσουμε», είναι η τοποθέτηση του Τάσου Τσιόδρα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΟΕΛ θα δώσει και πάλι βροντερό «παρών» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

Η ΟΕΛ θα δώσει και πάλι βροντερό «παρών» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Τι έχει κάνει η ΟΕΛ στα 11 χρόνια λειτουργίας της... Στον δωδέκατο χρόνο από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ