Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΠεριβάλλονΟικολόγοι και αντι-κυνηγοί ζητούν την απόλυση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας

Οικολόγοι και αντι-κυνηγοί ζητούν την απόλυση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας

|

- Advertisement -

Σφοδρές αντιδράσεις στους κύκλους των οικολογικών οργανώσεων της Ρουμανίας έχει προκαλέσει τελευταία η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Τάντζο Μπαρνά στο να θέσει εν λειτουργία το σχέδιο για την άμεση διαχείριση των πληθυσμών της αρκούδας. Η Ρουμανία, μετά την Ρωσία αποτελεί τη χώρα της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο πληθυσμό των μεγάλων αυτών θηλαστικών και τα περισσότερα άτομα συναντώνται στα Καρπάθια Όρη της Τρανσυλβανίας.

 

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του πληθυσμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη καθώς διάφοροι φορείς κάνουν λόγο για περίπου 10.000 αρκούδες το λιγότερο στα δάση της Ρουμανίας. Σωρεία επιθέσεων από αρκούδες προς κτηνοτροφικά ζώα και ανθρώπους (θανατηφόρα μάλιστα περιστατικά) έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2016 και μετά, όπου κι εκεί απαγορεύθηκε το κυνήγι της αρκούδας βάσει Ευρωπαϊκών οδηγιών.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουμανίας Τάντζο Μπαρνά εκτιμώντας το μέγεθος τους προβλήματος έπειτα από δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας ανθρώπων της υπαίθρου που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο από την εισβολή των αρκούδων, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, αλλά και τα θανατηφόρα περιστατικά σε ανθρώπους που τα τρία τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα σε ανησυχητικό επίπεδο, αποφάσισε να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

- Advertisement -

Η περιβαλλοντολογική Μ.Κ.Ο (μη κυβερνητική οργάνωση) Agent Green που ιδρύθηκε το 2009, στον αντίποδα, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Florin Citu ζητώντας παράλληλα την απόλυση του Υπουργού Περιβάλλοντος Tanczos Barna.

Διαβάστε την επιστολή:

Agent Green

Είναι καιρός η φύση να λάβει έναν υπουργό για να την υπερασπιστεί και όχι να την καταστρέψει. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας πρέπει να επιλέξει για το περιβάλλον, έναν υπουργό που ειδικεύεται στις φυσικές επιστήμες, που αγαπά τη φύση, τους ανθρώπους και την άγρια ​​φύση. Στους 6 μήνες που έχουν περάσει από τότε που η Ρουμανία έχει τον Τάντζο Μπαρνά ως υπουργό περιβάλλοντος, τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντιθέτως.

Αυτός ο υπουργός συνεργάστηκε με κυνηγούς τροπαίων, τη μαφία της υλοτομίας και εμποδίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες που ωφελούν τη φύση, καθώς και βασική χρηματοδότηση για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι μόνες νίκες για τη φύση είναι αυτές στα γήπεδα. Η νοοτροπία στο υπουργείο δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η φύση δεν θεωρείται ως υποστήριξη για τη ζωή αλλά ως εμπόδιο που πρέπει να λυθεί.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν επειγόντως:

ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ
1. Ευνοεί σαφώς το κυνήγι των τροπαίων από τη στάση που επιδεικνύει και από τις απελπισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί.

2. Απέτυχε να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος (υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων, κλιματική αλλαγή και δίωξη), αλλά συμπεριφέρεται ως υποκινητής για τη δολοφονία.

3. Είναι υπεύθυνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τη ζημία που υπέστησαν οι άνθρωποι μπλοκάροντας όλα τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει τη σύγκρουση με την ανθρώπινη αρκούδα και που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνύπαρξη και τη συν-προσαρμογή (π.χ. το 2019 για ηλεκτρικούς φράκτες).

4. Καθυστερεί την σύνταξη και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τη διάσωση των ειδών των αρκούδων.

5. Δημιουργεί τις προϋπόθεσεις για το κυνήγι άλλων αυστηρά προστατευόμενων ειδών: λυγξ και αγριόγατα.

6. Εξακολουθεί να επιτρέπει αποκλειστικά κυνηγετικούς συλλόγους να διαχειρίζονται την πανίδα της Ρουμανίας από τα χρήματα που αποκτώνται από τη λήψη ζώων, αν και μελέτες δείχνουν ότι ο οικοτουρισμός μέσω ξεναγήσεων από ειδικούς παράγει 14 φορές περισσότερα χρήματα και θέσεις εργασίας.

ΔΑΣΙΚΑ
1. Απόκρυψη των δεδομένων του Εθνικού Αποθέματος Δασών σχετικά με το μέγεθος της παράνομης υλοτομίας υπό πίεση από τον Κωνσταντίνο Τομπέσκου, λομπίρ της βιομηχανίας ξύλου, που χρηματοδοτήθηκε από αυστριακές εταιρείες, καθώς και από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σόριν Ιόντ Μπάνκιου.

2. Μυστικοποίησε τα δεδομένα από την SUMAL που ζήτησε το κοινό τον Μάρτιο για τα δάση και τα οποία κατέστησαν υποχρεωτικά να προσφερθούν στο κοινό μέσω του GD.

3. Δεν θέλει να χρησιμοποιήσει κονδύλια PNRR για να σταματήσει την απερήμωση και να αυξήσει τη δασική έκταση της χώρας από 29% σε 40%.
Φιλοδοξία του είναι να φυτέψει 40.000 εκτάρια έως το 2026, αν και η Ρουμανία χρειάζεται επειγόντως 2 εκατομμύρια εκτάρια με νέα δάση.

4. Δεν μεταρρύθμισε ουσιαστικά τον Romsilva.

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
1. Δεν έχει σταματήσει να κόβει τα εθνικά πάρκα και τα αποθεματικά.

2. Δεν υποστηρίζει την αυστηρή προστασία του 10% της επιφάνειας της Ρουμανίας, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

3. Η καταχρηστική καταγραφή σε τοποθεσίες Natura 2000 συνεχίζεται αν και η Ρουμανία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Υπουργός πήρε τον Υφυπουργό Δασών Σόριν Ιάουντ Μπάνκιου για να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι όλα είναι καλά, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε στον τομέα ούτε στη νομοθεσία.

4. Μπλοκάρει την έγκριση της οδηγίας INSPIRE που καθορίζει ψηφιακά και με ακρίβεια τα όρια όλων των προστατευόμενων περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο, η μαφία ακινήτων και η Romsilva μετακινούν τα όρια των προστατευόμενων φυσικών περιοχών κατά βούληση για καταστροφικές επενδύσεις.

5. Αρνείται να προστατεύσει αυστηρά τα τελευταία κοσμικά και πρωτογενή δάση (περίπου 500.000 εκτάρια) και προωθεί μέσω PNRR την κατασκευή νέων δασικών δρόμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δασών.

6. Αρνείται να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική οικοτουρισμού.

7. Υποστηρίζει αποκλειστικά δασολόγους στην Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών (ANANP), αν και ο οργανισμός αυτός πρέπει να διαχειρίζεται και να σχηματίζεται από ειδικούς στις φυσικές επιστήμες.

ΑΠΟΒΛΗΤΑ
1. Αποκλείει το GD για το σύστημα εγγύησης-επιστροφής που έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί από πέρυσι.

2. Δεν απαγορεύει την εισαγωγή αποβλήτων.

3. Μπλοκάρει την ψηφιοποίηση αποβλήτων.

4. Μπλοκάρει την κατασκευή ξεχωριστών σημείων συλλογής για μεγάλα οικιακά απορρίμματα για κάθε διοικητική-εδαφική μονάδα.

APE
1. Αποκλείστηκε το ραντάρ έρματος

2. Προωθεί τη σκυροδέτηση των ποταμών, συμπεριλαμβανομένων με χρήματα από το PNRR, αντί να ανακαινικοποιήσει τα ποτάμια.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
1. Δεν έχει υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55%, όπως και η φιλοδοξία της Ευρώπης.

 

Δείτε την πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ρουμανίας για το θέμα των αρκούδων: 

> Ρουμανία: Τον Πυροβολισμό Των Αρκούδων Προτείνει Ο Υπ. Περιβάλλοντος

 

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τρυγόνια με μπουρίνια και αστραπόβροντα…

Είναι άραγε ο άνεμος και η δυνατή βροχή, είναι τα αστραπόβροντα της κακοκαιρίας, αυτά που από χρόνια καθορίζουν την καλή ή όχι παρουσία για...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
28.4 ° C
29.5 °
27.1 °
51 %
4.6kmh
20 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
33 °
Πα
27 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ