spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΜελέτη καταγραφής των καφέ αρκούδων στα Καρπάθια Όρη

Μελέτη καταγραφής των καφέ αρκούδων στα Καρπάθια Όρη

|

Οι αρκούδες από την οροσειρά Fagaras των Καρπαθίων μετρήθηκαν σε 283 αντίγραφα ανά 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 17-18 αρκούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Ίδρυμα Προστασίας Καρπάθια ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διενήργησε, για πρώτη φορά στη Ρουμανία, απογραφή καφέ αρκούδων, με γενετικές μεθόδους, στα όρη Φαγκάρα. 283 αρκούδες εντοπίστηκαν σε έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οροσειρά του Φαγκάρα και στα περίχωρά της, με εκτιμώμενη πυκνότητα 17-18 δείγματα ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενημερώνει η News.ro.

Το Ίδρυμα Προστασίας Καρπάθια έχει εντοπίσει αρκούδες σε έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οροσειρά Φαγκάρας και τα περίχωρά της στην πρώτη γενετική μελέτη στη Ρουμανία. Η ποσοτική αξιολόγηση του πληθυσμού των αρκούδων με σύγχρονες μεθόδους, όπως η γενετική, είναι το πρώτο βήμα στην υπεύθυνη διαχείριση των αρκούδων στη χώρα μας”, ανέφερε το Σάββατο το Ίδρυμα Διατήρησης Καρπάθιων.

Το Ίδρυμα ολοκλήρωσε την πρώτη γενετική μελέτη για την αξιολόγηση του αριθμού των αρκούδων στα ανατολικά των βουνών Fagaras, Piatra Craiului, Iezer-Papusa και Leaota.

Συλλέχθηκαν 1.426 δείγματα DNA με ποσοστό επιτυχίας εργαστηριακής ανάλυσης 63%. Εντοπίστηκαν 283 αρκούδες, 137 θηλυκές και 146 αρσενικές, και με στατιστική μοντελοποίηση η πυκνότητα του πληθυσμού υπολογίστηκε σε 17-18 αρκούδες / 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα”, ανέφερε η οργάνωση.

Σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο που βασίζεται σε αβέβαιη μέτρηση των ιχνών ή σε άμεσες παρατηρήσεις, η γενετική παρέχει μια σαφή εικόνα των ατόμων εξαλείφοντας τη δυνατότητα καταμέτρησης ενός δείγματος αρκετές φορές σε διαφορετικά κυνηγετικά κεφάλαια. Βασικά, συλλέγονται μη επεμβατικά δείγματα DNA, περιττωμάτων ή μαλλιών, τα οποία αναλύονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Τέτοιες αντικειμενικές μελέτες αντιπροσωπεύουν σημαντικά βήματα στη διαδικασία παρακολούθησης του πληθυσμού των αρκούδων. Τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να αποτελούν τη βάση των διαχειριστικών μας αποφάσεων, τόσο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε αυτό το είδος όσο και για να κατανοήσουμε τις συγκρούσεις και να ενισχύσουμε τη συνύπαρξη με τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ruben Iosif, ειδικός πανίδας στο Ίδρυμα Προστασίας Καρπάθιων.

Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι, για τη συνάφεια, η περιοχή μελέτης πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, δεδομένων των μεγάλων κινήσεων των αρκούδων, οι οποίες συνήθως μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 800-1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

“Το δεύτερο βήμα είναι η περίοδος δειγματοληψίας. Αυτή η περίοδος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υπάρχει χρόνος για επαρκή δειγματοληψία, αλλά ταυτόχρονα αρκετά σύντομη ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο πληθυσμός είναι δημογραφικά κλειστός (δεν πεθαίνουν πολλά άτομα, πολλά άτομα δεν εγκαταλείπουν την περιοχή μελέτης κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν γεννιούνται νέα άτομα κατά τη διάρκεια της μελέτης). Σε αυτή την περίπτωση, δουλέψαμε για περίπου τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου – Αύγουστος-Νοέμβριος, τόσο το 2017 όσο και το 2018», ανέφερε η οργάνωση.

Συλλέχθηκαν 700-750 δείγματα ανά συνεδρία παρακολούθησης. Αφού πέρασαν από όλες τις κοιλάδες και τις κύριες άκρες της περιοχής μελέτης, συλλέχθηκαν περιττώματα και τρίχες που οι αρκούδες άφησαν πίσω.

Μεταξύ του 2018 και του 2019, τα δείγματα DNA αναλύθηκαν σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, όπου η αλληλουχία του DNA εντόπισε το γενετικό αποτύπωμα κάθε ατόμου. Έτσι, ελήφθη ο αριθμός των παρατηρούμενων αρκούδων και ανάλογα με το ποσοστό ανακατάληψής τους, υπολογίστηκε το συνολικό μέγεθος του μελετημένων πληθυσμών.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε με οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα OAK, αντίστοιχα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεγάλων Υποδομών – Άξονας Βιοποικιλότητας.

“Η αναπαραγωγή αυτής της μελέτης μετά από πέντε χρόνια θα επιτρέψει την κατανόηση της τάσης του πληθυσμού προκειμένου να καθιερωθούν μακροπρόθεσμες πολιτικές για την προστασία αυτού του είδους και τη μείωση των συγκρούσεων με τον άνθρωπο. Το ίδρυμα χρησιμοποιεί αυτά τα επιστημονικά δεδομένα για να διαχειριστεί τις συγκρούσεις αρκούδων στα κυνηγετικά ταμεία που διαχειρίζεται. Για παράδειγμα, συλλέγει στοιχεία από επιθέσεις αρκούδων σε νοικοκυριά και εντοπίζει προβληματικές αρκούδες στον ήδη γνωστό πληθυσμό, ώστε να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος πριν αναλάβουν δράση”, ανέφερε η οργάνωση.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Ίδρυμα Προστασίας Καρπάθια προσφέρει συστάσεις για τη βελτίωση της μεθόδου γενετικής παρακολούθησης που εφαρμόζεται στα Καρπάθια Όρη, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να αναπαραχθεί σε εθνικό επίπεδο για την εκτίμηση του αριθμού των αρκούδων και τον προσδιορισμό των καλύτερων τεχνικών για τη διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-άγριας ζωής.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ