Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΜε ντοκουμέντα η αλήθεια για το ζήτημα των λύκων!

Με ντοκουμέντα η αλήθεια για το ζήτημα των λύκων!

|

- Advertisement -

 

Σε φάση … άμπωτης έχει περάσει το κύμα διαμαρτυρίας για τις «εκατόμβες» των κυνηγόσκυλων από επιθέσεις λύκων. Δυστυχώς, ενώ η προσπάθεια είχε αρχίσει με «τσουνάμι» υπογραφών με την απαίτηση να καταδειχτεί το πρόβλημα, αυτή στη συνέχεια ατόνησε. Και το χειρότερο είναι πως φαίνεται ότι σ’ αυτήν την αρνητική εξέλιξη σημαντικό μερίδιο έχουν τόσο οι ίδιοι οι κυνηγοί όσο και οι σύλλογοί τους

 

– από ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Οι κυνηγοί αρκούνται σε …μνημόσυνα και φωτογραφίες των αγαπημένων τους συντρόφων στο προσωπικό τους λογαριασμό ή στους διαδικτυακούς φίλους. Οι διοικήσεις των συλλόγων δείχνουν ότι γρήγορα …κουράστηκαν σε ένα θέμα που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται μαραθώνια προσπάθεια.

Έτσι, στην ουσία οι κυνηγοί φαίνεται ότι …βγάζουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια, αφού με αυτόν τον τρόπο τορπιλίζουν μόνοι τους ότι ξεκίνησε! Κατά συνέπεια, οι φονικές επιθέσεις των λύκων έχουν αυξητική τάση, αλλά αυτές να μη φθάνουν στα «αυτιά» των αρμοδίων της Πολιτείας

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα τα τελευταία χρόνια και τον τραγικό απολογισμό σε απώλειες κυνηγόσκυλων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) διεξάγει σχετική έρευνα με σκοπό την καταγραφή των επιθέσεων και των συνθηκών στις οποίες αυτές συνέβησαν. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε ύστερα από μια …πλημμυρίδα υπογραφών, με ανάλογο αίτημα.

 Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι έντεκα σύλλογοί της είχαν συγκεντρώσει 7.212 υπογραφές μελών τους. Αναλυτικά, αυτές προέρχονταν:  1.429 από της  Ξάνθης, 1.300 από των Σερρών, 850 της Δράμας, 700 της Φλώρινας, 550 της Αριδαίας, 530 της Κοζάνης, 500 του Σιδηροκάστρου, 453 των Αμπελοκήπων, 300 του Λαγκαδά, 300 του Κιλκίς και άλλες 300 της Γουμένισσας. 

Από τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων που συγκέντρωσε η ΚΟΜΑΘ από δηλώσεις πολιτών περισσότερα από 330 κυνηγόσκυλα δέχθηκαν επίθεση από λύκους, με 275 από αυτά να θανατώνονται και τα υπόλοιπα να τραυματίζονται,  22 από τα οποία πολύ σοβαρά. Τα περισσότερα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της ΚΟΜΑΘ που παρουσιάστηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο Άγριας Πανίδας, καταγράφηκαν στο νομό Έβρου (124), στο νομό Γρεβενών (59), στο νομό Φλώρινας (24), στο νομό Δράμας (21), και ακολουθούν οι νομοί Καστοριάς, Καβάλας και Σερρών με 15 περιστατικά έκαστος.

«Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε ήταν το αποτέλεσμα μια έρευνας σε επιστημονική βάση  και προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον στο παγκόσμιο συνέδριο. Οι άνθρωποι, δεν είχαν ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα με τους λύκους», αναφέρει στα «ΚΝ», ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΚΟΜΑΘ, Κυριάκος Σκορδάς

Μετά το πρώτο διάστημα και την αρχική …ζέση, όμως, οι πρωτοβάθμιες κυνηγετικές οργανώσεις «χαλάρωσαν»! Κάτω από τις νέες συνθήκες η ΚΟΜΑΘ επιχείρησε να συνεχίσει την προσπάθεια με σύγχρονο τρόπο.

Επειδή οι σύλλογοι σταμάτησαν να στέλνουν πληροφορίες μελών με περιστατικά επίθεσης και για διατήρηση της χρονικής σειράς καταγραφής των περιστατικών μπορεί πια ο κάθε κυνηγός, που το κυνηγόσκυλό του έχει γίνει θύμα επίθεσης από λύκο, να συμπληρώνει άμεσα ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης, που υπάρχει στην ιστοσελίδα της.

«Τα στοιχεία που θα συλλέγονται στη σχετική  φόρμα, θα κοινοποιούνται στο Υπουργείο και τις κατά τόπους Δασικές Αρχές με σκοπό τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη του φαινομένου των επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα ή την αποζημίωση των κυνηγών που χάνουν τα σκυλιά τους. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες, τη φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν και κυνηγοί που έχασαν τα σκυλιά τους στο πρόσφατο παρελθόν (έως και πέντε χρόνια πριν), ενώ μπορούν να ανεβάσουν και φωτογραφίες από το σχετικό περιστατικό. Τα ατομικά στοιχεία δεν κοινοποιούνται πουθενά», εξηγεί ο κ. Σκορδάς.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα είναι σημαντικό να εξακολουθήσει να διεξάγεται και για αυτό πρέπει οι σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη τους για να δηλώνουν κάθε περιστατικό επίθεσης λύκου σε κυνηγόσκυλο, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής που έφτιαξε η ΚΟΜΑΘ. 

«Δυστυχώς οι απώλειες σκύλων τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις λύκων ήταν πάρα πολλές, ενώ συχνά οι λύκοι δεν επιτίθενται απλά στα κυνηγετικά σκυλιά αλλά στη συνέχεια τα κατασπαράζουν.
Εδώ και αρκετά χρόνια η ΚΟΜΑΘ με το επιστημονικό της προσωπικό ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα. Με τη συνεργασία των Κυνηγετικών Συλλόγων συγκέντρωσε στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια τα οποία επεξεργάστηκε, σε συνεργασία με τελειόφοιτους της Δασολογικής Σχολής και:

α) τα κοινοποίησε εγγράφως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος
β) τα παρουσίασε σε ειδικό Διεθνές Συνέδριο
γ) έκανε ενημέρωση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα


Τα αποτελέσματα δηλώσεων επιθέσεων λύκων διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια κίνηση από την Πολιτεία για να διατυπωθεί λύση και για την παρουσία του λύκου και για τις επιθέσεις που γίνονται», είναι και η δήλωση, στα «ΚΝ», του προέδρου της ΚΟΜΑΘ, Ιωάννη Πολυχρόνη.

 Η σημασία της συνέχισης της καταγραφής, σε επιστημονική βάση, καταδεικνύεται τόσο από την απήχηση που είχε η παρουσίαση στοιχείων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Άγριας Πανίδας, αλλά και από την ανησυχία που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στελέχη οργανώσεων που προσπαθούν να κρατήσουν «χαμηλά» το θέμα με τις φονικές επιθέσεις των λύκων.

Όσοι θέλουν να δηλώσουν κάποιο περιστατικό μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.hunters.gr/aeiforo-kynigi/epistimoniko-ergo-komath/katagrafi-epitheseon-apo-lyko

 

Στην προσπάθεια θα συνδράμει και η ιστοσελίδα του Ομίλου μας «Kynigesia.gr», ώστε και οι αναγνώστες μας να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τυχόν περιστατικά. Μπορείτε λοιπόν να επισκέπτεστε την ηλεκτρονική φόρμα πατώντας το μπάνερ (εικονίδιο με λύκο) για την έρευνα, το οποίο θα βρίσκετε από εδώ και στο εξής τοποθετημένο σε όλα μας τα άρθρα. Οι χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα βρουν τη σχετικό εικονίδιο με τον λύκο στη δεξία πλευρά των αναρτημένων δημοσιευμάτων, ενώ οι χρήστες κινητών τηλεφώνων – smartphones θα πρέπει να σκρολάρουν μέχρι το τέλος των άρθρων για να βρουν από κάτω το μπάνερ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους Έναν από τους χειρότερους υγειονομικά...
37,825ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
9.6 ° C
10.8 °
8.4 °
88 %
2.2kmh
75 %
Σα
13 °
Κυ
11 °
Δε
10 °
Τρ
11 °
Τε
8 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ