spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγι και «πράσινη ανάπτυξη»

Κυνήγι και «πράσινη ανάπτυξη»

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Κυνήγι και «πράσινη ανάπτυξη» – Πως η κυνηγετική δραστηριότητα επηρεάζεται από τις επερχόμενες αλλαγές της πράσινης ανάπτυξης…

Μέσα στις προσεχείς μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης και της εγκατάστασης νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Στόχος είναι να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από τις εναλλακτικές καθαρές πηγές και να επιτευχθεί η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) που η τιμή τους με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ορίζοντας του νομοσχεδίου είναι το 2030 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ να φθάσει τα 25 GW (γιγαβάτ) από τα 8,6 GW που είναι σήμερα. Που μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες ανεμογεννήτριες και κάποια λίγα…τετραγωνικά χιλιόμετρα με φωτοβολταϊκά πάνελ. Και με τον χρόνο αδειοδότησης να μειώνεται στους 14 μήνες από τα πέντε (5) χρόνια που είναι σήμερα. Που σημαίνει ότι πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων οι περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς δεν προλαβαίνουν να συνταχθούν και ακόμα θα είναι μεταχρονολογημένες οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις προσφυγές των δήμων και των πολιτών σχετικά με την ακαταλληλότητα εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Ποιος ο ρόλος του κυνηγίου…

Και θα αναρωτηθεί εύλογα ο αναγνώστης. Γιατί ενοχλείται ο κυνηγός από την επιτάχυνση της ανάπτυξης και μάλιστα της «πράσινης»; Δεν θα ωφεληθεί και αυτός με την ιδιότητα του πολίτη; Δεν θα κινείται οικονομικότερα και δεν θα ζεί σε πιο καθαρό περιβάλλον;

Θα επιχειρηθεί να απαντηθούν τα ερωτήματα αντίστροφα, δηλαδή από το τέλος. Για ποιο λοιπόν περιβάλλον θα μιλάμε, όταν οι λόφοι, τα βουνά και οι παραθαλάσσιες εκτάσεις θα έχουν καταληφθεί από τις τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες, που αποδεδειγμένα και πέραν της αισθητικής του τοπίου, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.

Όσο για τα αθώα φωτοβολταϊκά, μόνο αθώα δεν είναι. Καθώς μεταβάλουν τη θερμοκρασία του εδάφους μέχρι και ένα χιλιόμετρο περιμετρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κοντινές καλλιέργειες και γενικά τη χλωρίδα. Και σε δεύτερο λόγο με την αντανάκλαση, που δρα σαν γιγάντιος καθρέπτης, τυφλώνει και διώχνει ό,τι πετά από πάνω τους.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι «πράσινη ανάπτυξη» και κυνήγι δεν είναι έννοιες συμβατές. Γιατί και ο προσφερόμενος χώρος για την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας συρρικνώνεται δραματικά, αλλά και τα θηράματα, εδαφόβια και φτερωτά, βρίσκονται υπό διωγμό. Επιγραμματικά αυτό σημαίνει: λιγότερο κυνήγι.

Αλλά και η μετακίνηση με τα ΙΧ αυτοκίνητα, που ήδη είναι ακριβή, θα γίνει ακριβότερη και πλέον θα αποτελεί μονόδρομο η αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα. Γιατί και η ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «πράσινης ανάπτυξης», με πιλότο το νησί της Αστυπάλαιας που μέχρι το 2026 όλα τα οχήματα (ΙΧ και λεωφορεία) θα είναι ηλεκτρικά. Δεν μας λέει όμως το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης σε ποιους αναφέρεται, γιατί όπως εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, μόνο η αγορά…ποδηλάτου θα είναι εφικτή.

Πώς να χωρέσει λοιπόν το κυνήγι σε μία ανάπτυξη που μόνο πράσινη δεν είναι, αλλά μεταλλική, ηλεκτρική και…ρομποτική.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας Το κυνήγι ως ο ακρογωνιαίος λίθος αντιστάθμισης στο πρόβλημα των αγριόχοιρων Η κυνηγετική περίοδος που μεσολάβησε υπήρξε για ακόμη μια...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ