Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ Ρουμανία ενέκρινε την παρέμβαση για την διαχείριση των αρκούδων

Η Ρουμανία ενέκρινε την παρέμβαση για την διαχείριση των αρκούδων

|

Η Ρουμανία ενέκρινε την παρέμβαση για την διαχείριση των αρκούδων

Η ρουμάνικη βουλή, ενέκρινε, χθες, μετά την επανεξέταση που ζήτησε ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης, τις τροποποιήσεις στο Έκτακτο Διάταγμα της Κυβερνήσεως με αρ. 81/2021 που επιτρέπουν την άμεση επέμβαση κατά επικίνδυνων αρκούδων, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των τοποθεσιών. Ο Κλάους Ιωάννης αντιτάχθηκε σε αυτήν την αλλαγή, η οποία, κατά τη γνώμη του και όσων συμβουλεύτηκε, θα οδηγούσε σε καταχρήσεις. Ωστόσο, το όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Βουλή. Ο νόμος θα πάει στον πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να τον εκδώσει.

«Εναπόκειται στο Κοινοβούλιο να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δικαιώματος στη ζωή και της σωματικής ακεραιότητας των ατόμων, αφενός, και της πρόληψης επιθέσεων από άγρια ​​ζώα που ανήκουν σε είδη που προστατεύονται, αφετέρου, με νομοθετικές λύσεις που διασφαλίζουν ένα ασφαλές κλίμα στις κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα, αλλά και να συμβάλει στην προστασία των ειδών αυτών», φάνηκε στο αίτημα για επανεξέταση του προέδρου.

Κυνηγοί: Υπήρξε μια σοβαρή ανισορροπία
- Advertisement -

Ωστόσο, οι σύλλογοι κυνηγών και όσοι διαχειρίζονται κυνηγετικά ταμεία λένε ότι δεν είναι λογικό η αρκούδα να χρήζει αυστηρής προστασίας, δεδομένου ότι ήδη μιλάμε για ανισορροπία.

Ο Ωφελούμενος Σύλλογος Κυνηγών και Κυνηγετικής Δραστηριότητας υπέβαλε τον περασμένο μήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκαταρκτική καταγγελία κατά του ιδρύματος, ζητώντας την ακύρωση της διαταγής με αρ. 723 / 04.04.2022 για την έγκριση του επιπέδου παρέμβασης και πρόληψης στην περίπτωση του είδους της καφέ αρκούδας. Εάν το υπουργείο δεν λάβει υπόψη το αίτημα αυτό, ο Σύλλογος θα προσφύγει στο δικαστήριο.

«Από το 2016, όταν η ποσόστωση παρέμβασης και πρόληψης της καφέ αρκούδας ακυρώθηκε χωρίς πραγματικό λόγο, οι διαχειριστές δεν μπορούν να εμπλακούν άμεσα στη διαχείριση του είδους της καφέ αρκούδας, λόγω της υπερβολικής προστασίας που παρέχεται στο είδος της αρκούδας, αν και η αρκούδα είναι επίσης όπως τα είδη, ένας ανανεώσιμος πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά πρέπει να διατηρείται σε μια φυσική και ακόμη και κοινωνική ισορροπία. Σοβαρή ανισορροπία υπήρξε στα κυνηγετικά ταμεία, υπαίτιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την αδράνειά του στην επιτακτική ανάγκη διαχείρισης του είδους της αρκούδας, και όχι μόνο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως διαχειριστής της πανίδας των θηραμάτων, θα πρέπει να είναι ο κύριος παράγοντας στην εκστρατεία για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά, αντίθετα, στελέχη του υπουργείου ζητούν απαγορεύσεις βάσει της Οδηγίας για τους Οικοτόπους υπό την πίεση ΜΚΟ και περιβαλλοντικών ακτιβιστών που τοποθετεί το είδος της καφέ αρκούδας στο Παράρτημα αρ. IV, που περιέχει ζωικά και φυτικά είδη κοινοτικής σημασίας που χρήζουν αυστηρής προστασίας», φαίνεται στο έγγραφο που κατέθεσε στο υπουργείο ο Σύλλογος προς όφελος της Κυνηγετικής και Κυνηγετικής Δραστηριότητας (ABVAB).

Υπουργός Περιβάλλοντος: Έχουμε επιτέλους τα εργαλεία για να σώσουμε ζωές

Ο υπουργός Tánczos Barna είναι υποστηρικτής του σχεδίου που ψηφίστηκε, δεδομένου ότι είναι βουλευτής από τη Harghita, μια κομητεία όπου οι επιθέσεις αρκούδων σε νοικοκυριά και ανθρώπους είναι ήδη η καθημερινότητα. Εκατοντάδες κλήσεις στο 112 πραγματοποιούνται κάθε μήνα και ο κόσμος έχει παραπονεθεί στον υπουργό και σε όλες σχεδόν τις αρχές γενικότερα, ζητώντας λύσεις.

«Από πέρυσι ισχύει το Έκτακτο Διάταγμα, με πρωτοβουλία μου, που επέτρεψε την επέμβαση στον δομημένο χώρο. Μέσω των προσθηκών που έφερε η Βουλή, πλέον, έχουμε και ρύθμιση για την κατάσταση στην οποία εμφανίζεται αυτός ο κίνδυνος εκτός δομημένης περιοχής. Παράλληλα, με πρωτοβουλία μας θα αποζημιωθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι δαπάνες των ΟΤΑ σχετικά με τη μονιμότητα και την άμεση παρέμβαση.

Μαζί με την υπουργική απόφαση με την οποία ορίσαμε τις ποσοστώσεις παρέμβασης και πρόληψης, έχουμε επιτέλους όλα τα εργαλεία για να σώσουμε ζωές, να υπερασπιστούμε τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων απέναντι στις αρκούδες που έχουν γίνει επιθετικές. Υπάρχουν άμεσες λύσεις, που χρειάζονται επειγόντως για την αύξηση των επιθέσεων αρκούδων και τις ζημιές που προκαλούν αυτά τα μεγάλα ζώα, εν μέσω της σταθερής αύξησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας λόγω κακής διαχείρισης.

Η μακροπρόθεσμη λύση παραμένει η σωστή διαχείριση του πληθυσμού της αρκούδας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτελεί έργο 10 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτίμηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τη βοήθεια σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, ένα έργο που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των συγκρούσεων ανθρώπου και της αρκούδας, τη διατήρηση του φυσικού οικοτόπου της αρκούδας, και βιώσιμη διαχείριση του είδους, διευκρίνισε ο υπουργός.

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα – Ρουμανία

Αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα - Ρουμανία Αρκούδα επιτέθηκε και τραυμάτισε μια 30χρονη γυναίκα στη Πετρίλα της Τρανσυλβανίας, την Πέμπτη 9 Ιουνίου , ενώ σχεδίαζε...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.8 ° C
26.8 °
23.9 °
48 %
5.4kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °
Πε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ