spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ Άγρια Πανίδα στης Λέσβου την ολόμαυρη ράχη - Βίντεο

Η Άγρια Πανίδα στης Λέσβου την ολόμαυρη ράχη – Βίντεο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η Άγρια Πανίδα στης Λέσβου την ολόμαυρη ράχη

Τι έγραψε η κάμερα οκτώ ώρες σε μια σπορά και μια ποτίστρα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες στήριξης της άγριας πανίδας στην …ολόμαυρη ράχη της Λέσβου. Οι κυνηγοί, αφού έδωσαν την πολυήμερη μάχη τους με τις φλόγες, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έχουν ρίξει το βάρος τους στην ανακούφιση των ειδών, που δοκιμάζονται πάνω στην καμένη γη.

Οι κυνηγοί του νησιού αφήνουν σε επίκαιρα σημεία τροφή και νερό, ώστε τα άγρια ζώα να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σοκ μετά την πύρινη λαίλαπα. Όπως αποδεικνύει και το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Αποτελεσματικότητας των Έργων Βελτίωσης Ενδιαιτημάτων της Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, «το καλοκαίρι τα είδη της άγριας πανίδας πολλές φορές υποφέρουν από την έλλειψη νερού αυτή την ξηρή περίοδο που διανύουμε, αλλά και τη μείωση των επιλογών σε τροφή». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας και εφαρμόζεται με τη βοήθεια καμερών.

Τα ηλεκτρονικά …μάτια ήταν στραμμένα σε βελτιωμένες επιφάνειες του συλλόγου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, «έβλεπαν» σε μια από τις σπορές και μια ποτίστρα, για οκτώ ώρες, προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των ατόμων και τα είδη που θα προσελκύσουν, από τις βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Το νερό και την σπορά επισκέπτονται πρώτα η πέρδικα και ο λαγός και μετά ακολουθούν τα είδη: καλόγερος, κότσυφας, αλεπού, ένα τρωκτικό, ακόμη και έντομα που χρησιμοποίησαν την ποτίστρα!

Η ανάγκη της άγριας ζωής σε τροφή και νερό πολλαπλασιάστηκαν μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Έτσι, πολλοί από τους κυνηγετικούς συλλόγους στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις τους συμπεριλαμβάνουν τεχνικά έργα βελτίωσης βιοτόπων, όπως η τοποθέτηση θέσεων νερού (ποτίστρα-δεξαμενή) ή η δημιουργία ειδικών μικτών σπορών. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται στο δικό τους νησί και από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου, ο οποίος για τις ανάγκες της Λέσβου, έστειλε στον σύλλογο Μυτιλήνης ένα τόνο καλαμπόκι.

«Η ποσότητα αυτή θα διατεθεί αποκλειστικά στην πληγείσα από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχή της Βρίσας-Βατερών για την άγρια πανίδα. Όλα τα είδη προτιμούν (ή δεν έχουν τη δυνατότητα) να μην εγκαταλείπουν το μέρος που γνωρίζουν, που άλλωστε είναι και το σπίτι τους, ακόμη και στην περίπτωση που ο βιότοπός τους έχει καταστραφεί. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βοηθήσουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχοντας τροφή στοχευμένα και στα κατάλληλα σημεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κ.Σ. Μυτιλήνης, που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Πάλλας και ο γενικός γραμματέας Απόστολος Παπαδέλλης, οι οποίοι ευχαριστούν θερμά το διοικητικό συμβούλιο του Κ.Σ. Χίου, «για την αλληλεγγύη και τη ευαισθησία που έδειξε άμεσα».

Η φωτογραφία μιας πέρδικας κοντά σε πηγή που τραβήχτηκε στις 25 Ιουλίου κοντά σε πηγή στην καμένη περιοχή, όπου έγινε η πρώτη προσπάθεια στήριξης με παροχή τροφής, από μέλη του Κ.Σ. Μυτιλήνης, καταδεικνύει πως τα είδη δεν εγκαταλείπουν την περιοχή τους. Γι’ αυτό το λόγο και στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλες δράσεις, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής συνεργάτιδας της Ομοσπονδίας Φώτως Κόνσολα και της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, το μήνυμα του Κ.Σ. Μυτιλήνης, αντανακλούσε την πίκρα και την απόγνωση: «Βατερά… Το μέγεθος της καταστροφής, είναι αδύνατο να βρεθούν οι λέξεις που θα το περιγράψουν. Ρογκάδα-Νιγήδα-Αγία Άννα-Σχωρεμένο-Άγιος Γεώργιος-Αχλάδια….. Στάχτη… Με τα μέσα που υπάρχουν, οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Ομάδες έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, υπέροχης ομορφιάς βιότοποι πεύκου και βελανιδιάς που εναλλάσσονται αρμονικά με ελαιώνες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι. Μέρες θλίψης και μόνο….».

Ωστόσο, τρία 24ωρα μετά, η αισιοδοξία επανήλθε με νεότερο μήνυμα: «Στήριξη της άγριας ζωής με παροχή τροφής.Όσο και αν πονάνε οι εικόνες που αντικρίζεις, θεωρήσαμε χρέος μας να ξεκινήσουμε και να προγραμματίσουμε δράσεις στήριξης της πανίδας, στην πληγείσα περιοχή. Στην προσπάθεια αυτή του συλλόγου μας, χρειάστηκε πολλές φορές να ανοίξουμε δρόμους από καμένους-πεσμένους κορμούς δέντρων. Από άκρη σε άκρη, και έχοντας άριστη γνώση της περιοχής και των συνηθειών των άγριων ζώων της περιοχής, στοχευμένα (κοντά σε φυσικές πηγές κλπ) αφήσαμε καλαμπόκι και τριφύλλι. Στα ευχάριστα (αν μπορεί να πει κανείς) προσθέτουμε ότι δεν βρήκαμε κανένα ζώο ή ερπετό καμένο. Ίσως το εναλλασσόμενο δάσος με μισο-κατεστραμμένους ελαιώνες να έδωσε διεξόδους διαφυγής.

Επίσης, οι συναντήσεις μας με φάσες, τρυγόνια, πέρδικες και λαγούς, μας δείχνουν ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί…. Η φύση από μόνη της γνωρίζει τις διεργασίες, για να επανέλθει, όμως χρειάζεται το χρόνο της… Με ήπιας μορφής δράσεις συνεχίζουμε…»

Συγκινητική είναι η στάση και μεμονωμένων περιπτώσεων, στην όλη προσπάθεια. «Όποτε πάτε για ρίψεις τροφής στα καμένα, μπορώ να προσφέρω και εγώ 200 κιλά καλαμπόκι στον σύλλογο σας. Καλή σεζόν να έχουμε!», ενημέρωσε με μήνυμά του, ο Θεόφιλος Μπόνης, ένας απλός κυνηγός!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελάφι βρέθηκε στη θάλασσα της Λέσβου – Βίντεο

Ελάφι βρέθηκε στη θάλασσα της Λέσβου Εκδρομείς αντίκρισαν στον Κόλπο της Γέρας ένα ελάφι που αποφάσισε να κάνει μία βουτιά και να χαλαρώσει φυσικά,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ