spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΕπιστήμονες: Μειώστε τα αγριογούρουνα εδώ και τώρα!

Επιστήμονες: Μειώστε τα αγριογούρουνα εδώ και τώρα!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Επιστήμονες: Μειώστε τα αγριογούρουνα εδώ και τώρα!

Για την Ευρώπη έφτασε η ώρα Μηδέν

Είναι καιρός τώρα που τα παμφάγα θηλαστικά έχουν αυξήσει σημαντικά τις επισκέψεις τους στις πόλεις της Ευρώπης. Τροχαία, ζημιές σε καλλιέργειες και λόγοι υγιεινής έχουν ανοίξει προ πολλού την κουβέντα της διαχείρισης. Όμως φέτος, για πρώτη φορά, και με την απειλή της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων πιο κοντινή από ποτέ άλλοτε, οι επιστήμονες απ΄ολη την ήπειρο ζητούν περιορισμό των αγριόχοιρων τώρα!

Mια δροσερή νύχτα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ζωολόγος Αντρέα Μονακό, περπατούσε στην έκταση του Προεδρικού Κτήματος του Castelporziano, μιας κατάφυτης περιοχής μόλις 25 χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη, όταν έπεσε πάνω σε μία οικογένεια αγιρόχοιρων, πιασμένων σε δίχτυα.

Μόλις τον είδαν, τα οκτώ γουρουνάκια και η 100 κιλών μητέρα τους προσπάθησαν να σπάσουν το μαλακό δίχτυ της κυκλικής παγίδας, χωρίς όμως επιτυχία, κάτι που ανέλαβε να κάνει ο ερευνητής με την ομάδα του.

1 εκατ. στην Ιταλία

Πολλά μεσογειακά οικοσυστήματα ευδοκιμούν σε αυτό το κτήμα των 23 τετραγωνικών μιλίων. Υγρότοποι, πυκνά πευκοδάση, βελανιδιές μέχρι και αμμόλοφοι. Η ομορφιά του κάποτε προσέλκυε Ρωμαίους αυτοκράτορες και αριστοκράτες που έχτισαν περίτεχνες βίλες, οι οποίες τώρα έχουν μετατραπεί σε ερείπια που ξεπροβάλλουν από το έδαφος. Σήμερα η περιοχή φιλοξενεί τον παλαιότερο πληθυσμό αγριόχοιρων της χώρας – έναν πληθυσμό που ο Μονακό και οι συνάδελφοί του ερευνούν σε μία επείγουσα αναζήτηση του τρόπου που θα περιοριστεί το φαινομενικά ασταμάτητο θηλαστικό.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1.000.000 κάπροι διαβιούν στην Ιταλία, καταστρέφοντας καλλιέργειες και προκαλώντας τουλάχιστον 2.000 τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Πέραν τούτων στις αρχές του 2022, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) εντοπίστηκε σε έναν κάπρο, σημαίνοντας συναγερμό για τη βιομηχανία κρέατος.

Εντούτοις το πρόβλημα των αγριόχοιρων δεν αποτελεί ιταλικό μονοπώλιο.

Δίχτυα και θανάτωση

Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί αγριόχοιρων αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και διαρκώς επεκτείνονται εδαφικά, “μπουκάροντας” σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη έως τη Βαρσοβία. “Είναι ένα είδος με εξαιρετικές ικανότητες. Υπερβολικά ευπροσάρμοστο και με τεράστιες αναπαραγωγικές δυνατότητες”, δήλωσε ο Μονακό, ο οποίος μελετά τα αγριογούρουνα της χώρας του για περισσότερα από 20 χρόνια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Έρευνας (ISPRA) στη Ρώμη.

Πλέον η ομάδα του αριθμεί ακόμα 10 επιστήμονες και ειδικούς στην άγρια ζωή από όλη την Ιταλία, με κοινό στόχο να αναχαιτιστεί η επέλαση των κάπρων. Η παγίδα που έπιασε τη χοιρομητέρα και τα χοιρίδια, για παράδειγμα, είχε μόλις φτάσει από τις ΗΠΑ: Ονομάζεται PigBrig, είναι ελαφριά, τοποθετείται στο έδαφος σαν σκηνή και μπορεί να πιάσει έως και 60 κάπρους τη φορά.

Τέτοια δίχτυα θα μπορούσαν δυνητικά να επιβραδύνουν την αύξηση των πληθυσμών, ιδιαίτερα εάν πιαστούν πολλά θηλυκά αναπαραγωγικής ηλικίας, εξηγεί ο Μονακό, που μεταξύ άλλων επιβλέπει τη διαδικασία θανάτωσης των ζώων τα οποία στη συνέχεια πωλούνται ή δωρίζονται για το κρέας τους.

– “Αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο διαχείρισης τους, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται”, λέει και η Μπάρμπαρα Φραντζέτι, βιολόγος στο ISPRA.

Γουρούνια στην πόλη

Στην Ιταλία, οι κάπροι υπολογίζεται πως προκαλούν έως και 22.000.000 δολάρια σε γεωργική ζημιά κάθε χρόνο. Ο Μάρκο Μασέρα, ένας αγρότης στην Γένοβα που καλλιεργεί λαχανικά, “παλεύει” με τα αγριογούρουνα εδώ και 15 χρόνια. Καθώς τα γουρούνια αναζητούν τροφή σκάβουν βαθιά κάτω από τη γη, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από τα προφανή.

– “Ένας κάπρος δεν τρώει, διαλύει. Το χωράφι από το οποίο θα περάσουν αγριογούρουνα, έχει καταστραφεί”, λέει ο Μασέρα, ο οποίος έχει λάβει κρατικά κονδύλια για να δημιουργήσει φράχτες γύρω από τα χωράφια του.

Αυτό βέβαια που τον εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι το γεγονός πως τελευταία, βλέπει όλο και περισσότερους αγριόχοιρους μέσα στην πόλη της Γένοβας.

– “Πράγματι, οι κάπροι προσεγγίζουν τις αστικές περιοχές χάρη στις άφθονες ποσότητες σκουπιδιών αλλά και των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να τους ταΐσουν”, λέει ο Μονακό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του, τα αγριογούρουνα είναι πλέον γνώριμη παρουσία σε 105 ιταλικές πόλεις, σε σύγκριση με μόλις δύο πριν από μία δεκαετία. Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο Μονακό επικαλείται το βίντεο που είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο και δείχνει δύο χοιρομητέρες να θηλάζουν ήρεμα τα γουρουνάκια τους στη μέση ενός δρόμου στη Ρώμη.

Παρόμοια κατάσταση στην Ισπανία

Η Κάρμε Ροσέλ, ειδικός στη διαχείριση της άγριας ζωής και επικεφαλής της περιβαλλοντικής εταιρείας Minuartia στην Ισπανία, έχει παρατηρήσει παρόμοια τόλμη στους ισπανικούς κάπρους. Στη χώρα της, ο πληθυσμός του αγριόχοιρου διπλασιάστηκε μέσα σε δύο δεκαετίες σε περίπου ένα εκατομμύριο ζώα.

– “Έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο ντουλάπι με τρόφιμα: τα χωράφια και τα οργανικά αστικά απόβλητα. Τίποτα δεν ήταν αποτελεσματικό στον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού τους – δεν έχουν αρπακτικά, ο φυσικός τους βιότοπος, το δάσος, επεκτείνεται και οι χειμώνες είναι λιγότερο κρύοι”, λέει.

– “Ομως ο κυριότερος παράγοντας είναι άλλος: Έχουν χάσει τον φόβο τους για τους ανθρώπους”, προσθέτει.

Το κυνήγι λειτουργεί; Είναι περίπλοκο.

Το 2005, σε μία τελικά ανεπιτυχή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αγριόχοιρων, η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε τους κυνηγούς. Αν και οι Ιταλοί κυνηγοί κάπρου σκοτώνουν περίπου 295.000 άτομα ετησίως, τα ζώα αναπαράγονται με ταχύτερο ρυθμό: Κάθε χρόνο, ο πληθυσμός τους μπορεί να αυξάνεται έως και 150%, σύμφωνα με τον Μονακό.

Μέρος του προβλήματος, λέει ο ίδιος, είναι και το γεγονός ότι περίπου το 30-40% των 500.000 κυνηγών της Ιταλίας κυνηγούν τους κάπρους με την τεχνική “caccia in braccata”, κοινώς μία γουρουνοομάδα, που ιχνηλατεί μαζί με σκύλους, στήνει καρτέρι και εν τέλει «παίρνει» το ζώο.

– “Είναι μία ευκαιρία να συναντηθούν φίλοι μεταξύ τους, να περάσουν καλά στη φύση και να πιουν κι ένα ποτό μετά. Όμως 10 ή και περισσότερα άτομα, θα μείνουν εν τέλει ικανοποιημένα με έναν μόλις κάπρο”, εξηγεί.

Επίσης, οι κυνηγοί κυνηγούν κυρίως τους ενήλικους αρσενικούς κάπρους, αφήνοντας τα θηλυκά και τα νεαρότερα άτομα να συνεχίσουν ανενόχλητα τον αναπαραγωγικό κύκλο τους.

Τα θηλυκά αναπαραγωγικής ηλικίας

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιστρατεύει τους κυνηγούς για να στοχεύουν επιλεκτικά τα θηλυκά αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι που θα μείωνε δραστικά τον πληθυσμό, λέει ο Μονακό.

Ο Μάσιμο Μπουκόνι, πρόεδρος της Federcaccia, της ιστορικής ένωσης κυνηγών της Ιταλίας, γνωρίζει τη σημασία του επιλεκτικού κυνηγιού, αλλά λέει ότι δεν θα ήταν αρκετό. Ο ίδιος πιστεύει

ότι οι κυνηγοί, θα έπρεπε να μπορούν να πιάσουν δεκάδες κάπρους κατά τη διάρκεια μιας braccata, όπως επίσης και να τους επιτραπεί μεγαλύτερη αυτονομία στις προστατευόμενες περιοχές.

Μικρή επιτυχία και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το κυνήγι αν και είναι ένα εργαλείο διαχείρισης των αγριόχοιρων, έτσι όπως εξασκείται, με τόσους περιορισμούς, αποδεικνύεται ανεπαρκές μέτρο για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα. Στην Πολωνία, από το 2017, το αγριογούρουνο μπορεί να κυνηγηθεί όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με την Πολωνική Κυνηγετική Ένωση, το 2021 έγιναν πάνω από 4.600.000 εξορμήσεις με 269.000 καρπώσεις κάπρων.

Ωστόσο, το ζώο εισχωρεί όλο και περισσότερο στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές – για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από χίλια ζώα στη Βαρσοβία.

Αν και 400.000 κάπροι κυνηγούνται ετησίως στην Ισπανία, ο πληθυσμός αυτής της χώρας θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2025, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Κυνήγι της χώρας.

Ο φόβος της πανώλης επιβάλλει λύσεις

Στην Ιταλία, περισσότεροι από 200 κάπροι έχουν επιβεβαιωθεί με Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και οι Ιταλοί ανησυχούν βαθιά για την εξάπλωση του ιού, λέει ο Μονακό. Κάθε χρόνο, Ιταλοί αγρότες εκτρέφουν 8.500.000 χοίρους που συντηρούν μία βιομηχανία χοιρινού κρέατος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Μονακό παρακολούθησε το 13ο Διεθνές Συμπόσιο Αγριογούρουνων στη Βαρκελώνη, όπου, για πρώτη φορά, προέκυψε συναίνεση ότι τα αγριογούρουνα πρέπει να περιοριστούν σε ολόκληρη την ήπειρο.

– “Οι άνθρωποι δεν ανησυχούν απλά, τρομοκρατούνται από την πανώλη των χοίρων”, λέει ο Φραντσέτι, ο οποίος επίσης παρακολούθησε το συμπόσιο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας

Αγριoγούρουνα: Μείωση στα σημεία εντατικής θήρας Το κυνήγι ως ο ακρογωνιαίος λίθος αντιστάθμισης στο πρόβλημα των αγριόχοιρων Η κυνηγετική περίοδος που μεσολάβησε υπήρξε για ακόμη μια...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ