spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΧαριτωμένο ή επικίνδυνο το µινκ στον Κηφισό;

Χαριτωμένο ή επικίνδυνο το µινκ στον Κηφισό;

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Χαριτωμένο ή επικίνδυνο το µινκ στον Κηφισό;

Απροσδόκητος επισκέπτης – Ποικίλες αντιδράσεις

Μία βουτιά σε ένα από τα «ζωντανά» τμήματα του Κηφισού έκανε πριν από λίγες μέρες ένα μινκ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους Αθηναίους. Φτάνοντας όμως στην ουσία του θέματος, το ερώτημα παραμένει ένα: χαριτωμένο ή επικίνδυνο;

Ανάμεσα σε σκουπίδια και μπάζα και λίγο τρεχούμενο νερό, με μεγάλη έκπληξη, οι Αθηναίοι είδαν πριν από μερικές ημέρες ένα λευκό αμερικανικό μινκ να απολαμβάνει τη βουτιά του.

Το παράξενο θέαμα του άγριου ζώου μέσα στην πόλη δεν άργησε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς απαθανατίστηκε από τον φακό της Εurokinissi και του Μάρκου Χουζούρη, φτάνοντας στις οθόνες όλων μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις κινήθηκαν σε διάφορα επίπεδα. Δεν ήταν λίγοι οι «ρομαντικοί» που είδαν απλά ένα ζώο στο ποτάμι, όμως στην πραγματικότητα αυτή η οπτική είναι απλά αποτέλεσμα απουσίας ενημέρωσης και γνώσης.

Το συγκεκριμένο γουνοφόρο, γνωστό και ως βιζόν, δεν ενδημεί στη χώρα μας, γεννώντας έτσι τα πρώτα ερωτηματικά για το πώς βρέθηκε εκεί. Επιπλέον πρόκειται για ένα ζώο επιθετικό, πολύ ευκολοπροσάρμοστο, χωροκατακτητικό και ιδιαίτερα επιβλαβές για την τοπική πανίδα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ενδημεί στις βόρειες Η.Π.Α., ενώ το λευκό του χρώμα δεν είναι παρά αποτέλεσμα γενετικών επεμβάσεων, μιας και τα μινκ εκτρέφονται για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν ουκ ολίγες φάρμες εκτροφής βιζόν, οι οποίες στην πλειονότητά τους βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα.

Όχι όμως όλες. Έτσι, οι εκτιμήσεις για την παρουσία του λευκού μινκ εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, κάνουν λόγο είτε για αστοχία, που σημαίνει πως ξέφυγε από κάποιον που το είχε πάρει από φάρμα για να το έχει ως κατοικίδιο (ή κι από την ίδια τη φάρμα), είτε για εκούσια ενέργεια, που σημαίνει πως κάποιος το “απελευθέρωσε”.

Σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις, η κατάσταση είναι προβληματική και μπροστά στα ζητήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει η παρουσία του μινκ στην πανίδα του λεκανοπεδίου της Αττικής, ιδίως εάν δεν είναι μόνο ένα, καθίσταται αναγκαίο το ζώο να εντοπιστεί και να απομακρυνθεί.

Ανθεκτικά στο κρύο

Τα βιζόν άλλωστε είναι ζώα που προσαρμόζονται εξαιρετικά εύκολα στα περισσότερα περιβάλλοντα, πόσο μάλλον στο φιλικό περιβάλλον της Αθήνας.

Είναι σαρκοφάγα, ανθεκτικά στο κρύο και τις δύσκολες συνθήκες και εξαίρετοι κολυμβητές.

Αναπαράγονται μία φορά το χρόνο και γεννούν από τέσσερα έως πέντε μικρά. Κι η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως έχουν την τάση να επικρατούν στο οικοσύστημα που βρίσκονται, μέχρι να το καταστρέψουν.

Ζώα που απελευθερώθηκαν επί τούτου από φάρμες εκτροφής πριν από περίπου 10 χρόνια στη βόρεια Ελλάδα, αποίκισαν σε λίμνες και ποτάμια και σε μικρό χρονικό διάστημα ξέκαναν εντελώς την ισορροπία των φυσικών τοπικών οικοσυστημάτων, τρώγοντας τα αυγά των πουλιών και τους νεοσσούς.

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι επιστήμονες

Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, ερευνητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσουν να ερευνήσουν τις συνέπειες που προκάλεσε στο τοπικό οικοσύστημα η απελευθέρωση 52.000 μινκ πριν από 10 χρόνια, από δύο εκτροφεία στην Καστοριά και την Σιάτιστα Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς έχουν δημιουργήσει φωλιές οι εναπομείναντες πληθυσμοί των μίνκ, που συναντώνται σήμερα ακόμη και μέσα στην πόλη της Κοζάνης, προκαλώντας προβλήματα στα οικόσιτα ζώα, καθώς τα μινκ είναι ιδιαίτερα επιθετικά όταν πεινάνε, αλλά και δημιουργώντας φόβους πως θα μεταφέρουν ασθένειες.

Όπως είχε εξηγήσει πριν από μερικούς μήνες μιλώντας στην ΕΡΤ η Χριστίνα Ευαγγέλου, επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το πρόγραμμα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καταγράφει τα ίχνη των εναπομεινάντων ζώων, με σκοπό να κάνει μία προσπάθεια σύλληψης με ειδικές παγίδες των άγριων ζώων και επιστροφής τους στο χώρο που θα έπρεπε να βρίσκονται.

Οι λόγοι που ανησυχούν οι επιστήμονες είναι προφανείς

– “Πρόκειται για ένα άγριο ζώο, ένα ξενικό είδος, έναν εισβολέα που δεν ζει σε αυτό το περιβάλλον και προσπαθεί να επιβληθεί στην τροφική αλυσίδα”.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν νέα πρωτόκολλα, που θα εξηγούν στους εκτροφείς πώς να διαχειρίζονται αντίστοιχες καταστάσεις.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μινκ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καστοριάς

Τα μινκ ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καστοριάς! Τον Αύγουστο του 2010, κάποιοι που υποστήριζαν τα δικαιώματα των ζώων,  εισέβαλαν σε δύο εκτροφεία στην περιοχή της...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ