Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΠεριβάλλονΑθώος και άσπιλος ο “κανίβαλος” των πάγων

Αθώος και άσπιλος ο “κανίβαλος” των πάγων

|

Η σκόπιμα παραποιημένη αλήθεια, πίσω από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ενός επεισοδίου “κανιβαλισμού”, μεταξύ πολικών αρκούδων…

Δικαιούται η επιστήμη να κρύβει την αλήθεια και η δημοσιογραφία να αναπαράγει ψεύδη, προς χάριν μίας πολιτικής επιδίωξης ή ενός “οικολογικού” σκοπού, όσο ιερός και αν είναι αυτός; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, γιατί αυτό ακριβώς έγινε σε… διεθνές επίπεδο, με αφορμή τα φωτογραφικά ντοκουμέντα μιας περίπτωσης “κανιβαλισμού” μεταξύ πολικών αρκούδων, στη νήσο Μπάφιν του Καναδά.

Το χρονικό του συμβάντος

Για όσους ξέρουν δέκα πράγματα γύρω από αρκούδες γενικά, οι φωτογραφίες και το βίντεο που τραβήχτηκαν τυχαία το καλοκαίρι του 2015 στον Καναδά, δείχνουν ότι η ζωή στη φύση είναι μία συνεχής μάχη για την επιβίωση του ισχυρότερου:

- Advertisement -

Την ώρα που το συνεργείο του National Geographic φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί για ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, μία θηλυκή πολική αρκούδα μαζί με το μικρό της, συναντιούνται στους πάγους με ένα μεγαλόσωμο αρσενικό του ιδίου είδους. Η μάνα και το μικρό αρκουδάκι τρέπονται αμέσως σε φυγή, γιατί ξέρουν τι θα επακολουθήσει…

Το αρσενικό ζώο εντοπίζει τους “φυγάδες” και αρχίζει με επιμονή να τους καταδιώκει, ενώ το συνεργείο του National Geographic συνεχίζει την κινηματογράφηση μέσα από ένα καράβι που πλέει στα νερά γύρω από το νησί. Λίγα λεπτά αργότερα το μικρό αρκουδάκι τρέχει όλο αγωνία μπροστά, ενώ η μητέρα του μένει πιο πίσω σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καθυστερήσει την αρσενική αρκούδα. Όμως, το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο: ο αρσενικός αγνοεί τις απειλές του θηλυκού, προσπερνάει τη μητέρα και προλαβαίνει το αρκουδάκι μετά από έναν σύντομο αγώνα ταχύτητας. Από εκεί και πέρα, κάνει ότι κάνουν, συνήθως, οι αρσενικές αρκούδες, με τα μικρά αρκουδάκια που συναντάνε: το σκοτώνει και αρχίζει να το κατασπαράζει, παρά τις προσπάθειες του θηλυκού να σώσει το παιδί της.

Η “βρεφοκτονία” στις αρκούδες

Οι σκηνές και δραματικές είναι, και αιματηρές, αλλά απόλυτα… φυσικές για τη ζωή και τη βιολογία της αρκούδας! Αυτό που οι άνθρωποι του National Geographic ήταν τυχεροί να δουν με τους φακούς και τις διόπτρες τους το καλοκαίρι του 2015, ήταν κάτι που ανέκαθεν γινόταν και συνεχίζει να γίνεται με όλα τα είδη αρκούδας (και τις πολικές και τις γκρίζες και τις μαύρες).

Ακόμα και λίγο έξω από την… Καστοριά και την Φλώρινα το ίδιο γίνεται, καθώς η “βρεφοκτονία” και ο “κανιβαλισμός” είναι ο τρόπος των αρσενικών αρκούδων να επισπεύσουν την ερωτική διαθεσιμότητα των θηλυκών! Με άλλα λόγια σκοτώνουν τα μικρά αρκουδάκια, ώστε να έρθουν ξανά σε οίστρο οι μητέρες τους και να ζευγαρώσουν μαζί τους… Κι όμως, ούτε και το περιστατικό ούτε και τα αμείλικτα φωτογραφικά ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν έτσι στο παγκόσμιο κοινό.

Για κάποιο λόγο που δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ο απόλυτα εξηγήσιμος “φόνος” της μικρής αρκούδας πάνω στους πάγους, παρουσιάστηκε ως… συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που είναι της μόδας την τελευταία δεκαετία!

-“Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές αρκούδες τρώνε τα μικρά αρκουδάκια όταν οι φώκιες είναι λιγοστές”(!), έγραψαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης του πλανήτη. Θα περίμενε κανείς ότι οι επιστήμονες θα αποτύπωναν με μεγαλύτερη ακρίβεια την “αλήθεια” πίσω από τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αλλά ούτε και αυτό έγινε…

Η λογοκρισία της αλήθειας

Ο Ian Stirling, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, μάλλον κινείται στην “πεπατημένη” των μέσων ενημέρωσης, αν είναι ακριβείς οι δηλώσεις που του αποδόθηκαν:

-“Καθώς οι πάγοι συνεχώς συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, λιγοστεύουν και οι περιοχές που οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν για να κυνηγήσουν φώκιες. Και ένα από τα λίγα πράγματα που τους έχουν απομείνει να φάνε, είναι στην πραγματικότητα τα μικρά διαφόρων ηλικιών του είδους τους. Χωρίς την ικανότητα να κυνηγούν φώκιες, οι πολικές αρκούδες μπορούν να οδηγηθούν σε ακόμη πιο ακραίο κανιβαλισμό, αν δεν το έχουν κάνει, ήδη”.

Εν ολίγοις, η παγκόσμια κοινότητα που περιμένει να ενημερωθεί από τις εφημερίδες, την τηλεόραση ή το ίντερνετ, αυτό που κατάλαβε είναι πως οι αρκούδες σκοτώνουν αρκουδάκια επειδή… λιώνουν οι πάγοι! Κανείς δεν βγήκε να εξηγήσει ότι ο αρσενικός θα σκότωνε το αρκουδάκι, ακόμα και αν το στομάχι του ήταν… γεμάτο από κρέας φώκιας. Για κάποιο λόγο η επιστημονική αλήθεια “λογοκρίθηκε”, επειδή οι χαριτωμένες πολικές αρκούδες έπρεπε να παρουσιαστούν ως “δυστυχούσες” από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και όχι ως ζώα που μπορεί να “κανιβαλίσουν” προκειμένου… να κάνουν σεξ!

Όταν συστηματικά οι αρκούδες παρουσιάζονται ως “τρυφερές” και “χαριτωμένες”, εκδηλώσεις… κανιβαλισμού μεταξύ τους θεωρήθηκε ότι καλό είναι να λογοκρίνονται. Ακόμα και αυτό το αυταπόδειχτο περιστατικό, χρησιμοποιήθηκε για να ενισχυθεί ένα “ζωοφιλικό” και “οικολογικό” στερεότυπο: η ανθρωπότητα φταίει αν καμιά φορά μία αρκούδα τρώει ένα άλλο ζώο του ιδίου είδους.

Δημοσιογράφοι και επιστήμονες αποφάσισαν πως το κοινό δεν πρέπει να ξέρει ότι, στη φύση υπάρχει ανέκαθεν το στοιχείο του ανταγωνισμού και της βίας για την επικράτηση του δυνατότερου αρσενικού, που θα μεταδώσει τα γονίδια του στην αναπαραγωγή και στην τεκνοποίηση. Έτσι, μία μεγάλη “παραμύθα” φιλοτεχνήθηκε για να αποκρύψει ότι… η “βρεφοκτονία” είναι συνηθισμένη στη φύση, ώστε τα αρσενικά να μπορέσουν να ζευγαρώσουν και να επαναγονιμοποιήσουν τα θηλυκά. 

Το “γλυκό γεύμα” ενός αρσενικού στην Καστοριά

Στις 28 Απριλίου του 2010 μία θηλυκή αρκούδα έχασε τη ζωή της σε… παγίδα, που για επιστημονικούς λόγους είχε τοποθετήσει ο “Αρκτούρος” σε περιοχή της Καστοριάς, καθώς το διάστημα που ήταν εγκλωβισμένη και ευάλωτη εκεί, κατασπαράχθηκε… ζωντανή από άλλη αρσενική αρκούδα που κυκλοφορούσε στην ίδια περιοχή!

Ούτε άγνωστο ούτε “πρωτότυπο” είναι πως οι αρκούδες σκοτώνουν άλλες αρκούδες, και εντός της ελληνικής επικράτειας: τα κυρίαρχα αρσενικά ζώα σκοτώνουν συχνά τα χρονιάρικα αρκουδάκια για να μπορέσουν να ζευγαρώσουν με τις μητέρες τους, όπως αρκούδες σκοτώνουν άλλες αρκούδες στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους για τροφή και εδαφική επικράτεια…

Το καταγεγραμμένο περιστατικό του 2010 συνέβη σε περιοχή της Καστοριάς, στα πλαίσια μιας χρηματοδοτούμενης μελέτης που πραγματοποιούσε εκεί ο “Αρκτούρος”…

Οι αρκούδες που πιάνονταν στις παγίδες ναρκώνονταν, ώστε να τους τοποθετούνται κολλάρα G.P.S. και να είναι δυνατή η παρακολούθηση των κινήσεών τους. Όμως, τη νύχτα της 28ης Απριλίου του 2010 κάτι δεν πήγε καλά… Ανάμεσα στις 12 και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, μία θηλυκή αρκούδα 3 ετών πιάστηκε σε κάποια από τις παγίδες, αλλά πριν φτάσει εκεί η ομάδα του “Αρκτούρου” δέχτηκε φονική επίθεση από ένα αρσενικό ζώο ίδιας ηλικίας!

Τα δύο ζώα είχαν πιαστεί σε διαφορετικές παγίδες που απείχαν γύρω στα 20 μέτρα μεταξύ τους, αλλά ο αρσενικός είχε προλάβει να σκοτώσει τη θηλυκή και να… τραφεί από αυτήν!

Η συνειδητή διαστρέβλωση

Το συμβάν στους πάγους του Καναδά διαστρεβλώθηκε και παραποιήθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να φανεί σαν μία… “εξαίρεση” για την οποία ευθύνεται και πάλι ο άνθρωπος. Άλλωστε, το κυρίαρχο αφήγημα των καιρών μας είναι ότι η βία είναι ένα καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αφού όλα τα ζώα ζούνε σε “αρμονία” στη φύση, βοσκώντας αμέριμνα δίπλα… σε κελαρυστούς καταρράκτες και φόντο τα ουράνια τόξα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
30.5 ° C
31.8 °
26.7 °
31 %
5.1kmh
0 %
Πα
29 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ