spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλον80 γεράκια στο αεροπλάνο

80 γεράκια στο αεροπλάνο

|

Οι παράξενοι ταξιδιώτες σε  πτήση στα Αραβικά Εμιράτα

 

Η εικόνα ογδόντα γερακιών, επιβατών σ’ ένα αεροπλάνο με προορισμό την Τζέντα αποτελεί δείγμα της ιερής σχέσης των Αράβων με την ιερακοθηρία.  

 

Κείμενο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

 

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο θέαμα, για τους επιβάτες μιας πτήσης, μερικοί από τους συνταξιδιώτες τους να είναι …άγρια κυνηγετικά γεράκια. Πολύ περισσότερο δε, όταν συνταξιδεύεις όχι μ’ έναν –δύο, άντε τέσσερις -πέντε το πολύ, «παράξενους ταξιδιώτες», αλλά με 80,  όπως συνέβη πρόσφατα σ’ ένα αεροσκάφος της Flydubai, με τη φωτογραφία των άγριων αρπακτικών να γίνεται θέμα στο διαδίκτυο παγκοσμίως.

o\-REDDIT\-facebook

 

Στη Μέση Ανατολή η μεταφορά γερακιών με αεροπλάνα της γραμμής κάθε άλλο παρά παράξενο θέαμα είναι και, σύμφωνα με τον ιστότοπο Business Insider, τα συγκεκριμένα αρπακτικά που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, διαθέτουν και … διαβατήριο. Έτσι μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Μαρόκο και τη Συρία. Χώρες, που αποτελούν δημοφιλείς κυνηγετικούς προορισμούς για τους πλούσιους Άραβες.

Η περίεργη φωτογραφία δείχνει τα 80 γεράκια ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα, τα οποία ταξίδεψαν σε θέσεις επιβατών στο αεροσκάφος που είχε τελικό προορισμό την Τζέντα. Και, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα “The National», των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Flydubai, τα γεράκια πρέπει να έχουν τη δική τους θέση στο αεροσκάφος και επιβάλλεται να  τοποθετούνται πάνω σε ύφασμα για να αποφευχθούν τα ατυχήματα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας, σε ταξίδι του με την Flydubai υπήρχαν πολλές θέσεις «κλεισμένες» για γεράκια, οπότε τελικά αυτό το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Η Qatar Airways αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι κάποιος μπορεί να επιβιβάσει στην οικονομική θέση έως και έξι γεράκια, ενώ και η Etihad Airways επιτρέπει κι αυτή την επιβίβαση αυτών των πουλιών στα αεροσκάφη της.

Ακόμη και η γερμανική Lufthansa «αναγκάσθηκε» εκ των πραγμάτων –και κυρίως του ανταγωνισμού- να δεχτεί αυτούς τους … περίεργους επιβάτες ενώ, όπως έγινε γνωστό, προσφάτως μία ολόκληρη πτήση της «ναυλώθηκε» από κάποιον σεΐχη αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά γερακιών.

Ο Αχμέτ Γιασάρ, φίλος του πιλότου του αεροσκάφους με το οποίο μεταφέρθηκαν τα άγρια πουλιά, μιλώντας στο bbc, είπε:

  • «Είναι αρκετά σύνηθες για τις αεροπορικές εταιρείες στη Μέση Ανατολή να μεταφέρουν αρπακτικά πτηνά και είναι σημαντικό ότι κάθε γεράκι εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 8.000 δολάρια. Η εικόνα που δημοσιεύθηκε έχει γίνει viral και πιστεύεται ότι τα συγκεκριμένα πτηνά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για το κυνήγι χηνών».

Εδώ και αιώνες, τα γεράκια κατέχουν περίοπτη θέση στη ζωή των κατοίκων των Αραβικών χωρών. Άλλωστε οι Βεδουίνοι και οι φύλαρχοι των Αραβικών φυλών, λάτρευαν τρία ζώα: τα λαγωνικά τους, τα (περίφημα και πασίγνωστα) αραβικά τους άλογα και τα κυνηγετικά τους γεράκια, τα οποία χρησιμοποιούσαν, και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, στο δημοφιλές κυνήγι της ασιατική houbara bustard (χλαμυδόγαλος), που μοιάζει με μικρή γαλοπούλα. 

Τα γεράκια που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους πλούσιους Άραβες στο κυνήγι, είναι προϊόντα εκτροφής. Αντιθέτως, αυτά που διέθεταν οι πρόγονοί τους τα είχαν πιάσει με μεγάλο κόπο και πονηριά, στήνοντας παγίδες προκειμένου να τα προσελκύσουν. Ένας από τους τρόπους που ακολουθούσαν οι παλιοί Βεδουίνοι ήταν το σκάψιμο ενός λάκκου στον οποίο έμπαινε μέσα ο υποψήφιος γερακάρης και εν συνεχεία σκέπαζε το λάκκο με ένα καλάθι. Στο χέρι του που εξείχε από το λάκκο και το καλάθι, κρατούσε ένα περιστέρι. Ο Βεδουίνος περίμενε επί ώρες κάποιο γεράκι που θα εντόπιζε το περιστέρι και θα κινούνταν κατά πάνω του προκειμένου να το κατασπαράξει. Την κατάλληλη στιγμή ο Βεδουίνος πετώντας ένα πανί προσπαθούσε να το παγιδεύσει. Αν ήταν τυχερός.

Από τη στιγμή εκείνη ξεκινούσε μία ιδιαίτερα επίπονη περίοδος για την εξημέρωση του γερακιού, στο μεγαλύτερο διάστημα της οποίας το αρπακτικό πουλί βρισκόταν στο σκοτάδι προκειμένου να είναι ήρεμο και χωρίς άγχος.

Βεβαίως, η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, καθώς πολλά από τα γεράκια που συλλαμβάνονταν δεν άντεχαν τις συνθήκες αιχμαλωσίας και έχαναν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια της εξημέρωσης και της εκπαίδευσής τους. Όσα επιζούσαν, συνήθως αφήνονταν ελεύθερα μετά από τρία – τέσσερα χρόνια.

Πάντως, η αλήθεια για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην αραβική χερσόνησο είναι ότι, η φωτογραφία που προκάλεσε αίσθηση στον δυτικό κόσμο δεν αποτελεί καμία έκπληξη γι΄ αυτούς. Κι αυτό επειδή οι πάμπλουτοι Άραβες έχουν εξελίξει την αναπαραγωγή των γερακιών σε επιστήμη με άρτια και πανάκριβα κέντρα εκτροφής και διαβίωσης, των οποίων το προσωπικό είναι ειδικευμένο και προέρχεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και όταν πρόκειται για την μεταφορά τους για το κυνήγι, συνήθως χρησιμοποιούνται θηριώδη πανάκριβα τετρακίνητα οχήματα, φυσικά με κλιματισμό.

Παράλληλα με την εκτροφή των γερακιών, οι σεΐχηδες της Αραβικής χερσονήσου φρόντισαν (κι εξακολουθούν να φροντίζουν) και τα αγαπημένα τους θηράματα. Έτσι, από τα μέσα της 10ετίας του 1960 όχι μόνο απαγόρευσαν το βραδινό κυνήγι του λαγού, αλλά έστησαν τεράστια εκτροφεία για αντιλόπες, καθώς επίσης και για χλαμυδόγαλους.

 

Το γεράκι που κοστίζει πολλά

 

Στην απορία πως το γεράκι μπορεί να καταβάλει μία αντιλόπη, η απάντηση βρίσκεται στην πονηριά που δείχνει το αρπακτικό πτηνό, καθώς «χτυπάει» τον αντίπαλό του στα μάτια. Και τα χτυπήματα είναι συνεχή, μέχρι η αντιλόπη θα τυφλωθεί. Για ένα τέτοιο γεράκι, τα χρήματα που μπορεί να δαπανηθούν μπορεί να αγγίζουν έναν εξαψήφιο αριθμό δολαρίων. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ