Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλον21 κυνηγόσκυλα στα δόντια λύκων!

21 κυνηγόσκυλα στα δόντια λύκων!

|

- Advertisement -

21 κυνηγόσκυλα στα δόντια λύκων!

Από την έναρξη της περιόδου και μόνο στο Δενδροχώρι Καστοριάς

Λυκοφωλιά το Δενδροχώρι Καστοριάς! Τα αγρίμια έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κυνηγών, ύστερα από τις απανωτές εφορμήσεις τους το τελευταίο διάστημα στα σκυλιά τους

Οι αριθμοί σοκάρουν! Από την έναρξη της φετινής περιόδου θήρας έως και το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν σημειωθεί στους κυνηγότοπους της περιοχής 21 επιθέσεις: οι 13 ήταν φονικές!

Το Δενδροχώρι βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της κορυφής Όρβολο, που απέχει 22 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Καστοριά.

“Λυκοφωλιά”

Η περιοχή, την οποία έχουν “μαρκάρει” με τα δόντια τους οι λύκοι είναι το Μπούτσι, που στους στρατιωτικούς χάρτες αναφέρεται ως Μάλι Μάδι. Πλέον, στις συζητήσεις τους οι κυνηγοί την έχουν “βαφτίσει” σε… λυκοφωλιά!

Η νέα μετονομασία προέκυψε αυθόρμητα, εξαιτίας της συχνότητας των περιστατικών επιθέσεων με λύκους στα κυνηγόσκυλα. Εκεί, έγιναν βορά των αγριμιών -από τις 20 Αυγούστου έως και τα μέσα του Οκτωβρίου- 13 κυνηγόσκυλα, ενώ άλλα οκτώ διακομίστηκαν με σοβαρά τραύματα στον κτηνίατρο του Άργους Ορεστικού, Χρίστο Μόσχο.

21 κυνηγόσκυλα στα δόντια λύκων!

Το περασμένο Σαββατοκύριακο

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά με τραυματισμένους σκύλους από επίθεση λύκων έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν δύο αρσενικά λαγόσκυλα, ένας ελληνικός ιχνηλάτης τεσσάρων ετών κι ένας εξάχρονος τρίχρωμος σερβικός, που ανήκουν σε διαφορετικές παρέες.

Τα δύο σκυλιά στάθηκαν τυχερά και γλίτωσαν κυριολεκτικά παρά τρίχα από τα δόντια των λύκων. Και στην μία περίπτωση και στην άλλη, εκείνο που τους έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγουν από τον θάνατο ήταν το γεγονός ότι οι κυνηγοί αντιλήφθηκαν την επίθεση και αντέδρασαν ακαριαία, πυροβολώντας στον αέρα και αναγκάζοντας το αγρίμι να αφήσει το υποψήφιο θύμα του.

– “Το ένα σκυλί ήταν δαγκωμένο στο πίσω πόδι εκεί που ενώνεται με την κοιλιά. Το άλλο στο λαιμό, στο στήθος και στο πίσω πόδι επίσης. Και τα δύο ήρθαν στο κτηνιατρείο μου την Κυριακή. Και στις δύο περιπτώσεις τα τραύματα αντιμετωπίστηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις.

Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα χρειαστούν κάποιο διάστημα φαρμακευτική φροντίδα για να επανέλθουν στον κυνηγότοπο”, ανέφερε στα “ΚΝ” ο κτηνίατρος που τα φρόντισε.

Λούφαξε φοβισμένο

Η επίθεση στον ελληνικό ιχνηλάτη είχε γίνει το Σάββατο, αλλά το σκυλί οδηγήθηκε στο κτηνιατρείο την επόμενη μέρα, επειδή μετά την επίθεση του λύκου, τρομοκρατημένο είχε εξαφανιστεί.

Οι κυνηγοί το έψαχναν όλη τη μέρα και τη νύχτα και τελικά το βρήκαν το πρωί της Κυριακής, καθώς από τη λαχτάρα που πήρε είχε απομακρυνθεί και λούφαξε κάπου φοβισμένο.

– “Τα σκυλιά αυτά είχαν την τύχη με το μέρος τους. Και στα δύο περιστατικά οι κυνηγοί, αντιλήφθηκαν την επίθεση του λύκου και με πυροβολισμούς απέτρεψαν το μοιραίο. Με αυτά έχω περιποιηθεί από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου ως τώρα οκτώ.

Ένα ακόμη το είχα φροντίσει πάλι από δάγκωμα λύκου, λίγο νωρίτερα, σε εκπαιδευτική εξόρμηση. Συνολικά, δηλαδή, δέχτηκα στο ιατρείο μου εννέα τραυματισμένα από λύκους.

Δυστυχώς όμως, από τότε που άνοιξε το κυνήγι, άλλα δεκατρία δεν σώθηκαν. Οι λύκοι τα πρόλαβαν…”, τονίζει ο κ. Μόσχος.

Αγριογούρουνο τραυμάτισε λαγόσκυλο

Δύσκολοι καιροί για τα λαγόσκυλα! Οι κυνηγότοποι έχουν γίνει αρκετά επικίνδυνοι για τους ιχνηλάτες του φρέσκου ντορού. Στα φίδια που απειλούν, ανά πάσα στιγμή, όσο διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που υπήρχε πάντα, τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν και οι “εμπλοκές” με λύκους και αγριόχοιρους

Αυτή την νέα… τάξη πραγμάτων στα ελληνικά βουνά επιβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δύο περιστατικά στα Γρεβενά. Στην μία περίπτωση είχαμε την φονική επίθεση λύκου σε λαγόσκυλο και στη δεύτερη τον τραυματισμό ενός άλλου από αγριογούρουνο.

Ο Γιάννης Ζουπανίδης, 37 ετών, ιδιοκτήτης του φούρνου “Αρτολιχουδιές”, από τα Γρεβενά, την περασμένη Κυριακή, είχε πάει για λαγό, στο χωριό του, το Σύδενδρο Γρεβενών, όπως συνηθίζει μαζί με τον πατέρα του, Ευθύμιο και το θείο του, Γιάννη Σιμελετίδη.

Είχαν λύσει τα τέσσερα “Σεγκούτσι” τους, δύο αρσενικά, έξι και δύο ετών και δύο θηλυκά, τεσσάρων και δύο χρόνων, μία “δεμένη” αγέλη, που εργάζεται μεθοδικά στο κυνήγι του λαγού. Εκείνα ξεφώλιασαν λαγό, αλλά ύστερα από 40λεπτη καταδίωξη, τα σκυλιά σταμάτησαν απότομα κι άρχισαν να επιστρέφουν, όπως διαπίστωσε ο 37χρονος από τo GPS. Όμως, η τετράχρονη “Στέλλα”, που φαινόταν ότι έμενε πίσω, όταν έφτασε, ύστερα από ένα 20λεπτο, ήταν ματωμένη!

– “Είχε μία τρύπα στην κοιλιά που αιμορραγούσε. Πήγαμε κατευθείαν στον κτηνίατρό μας, Χρίστο Μόσχο, στο Άργος Ορεστικό, τον οποίο και ευχαριστώ για όλα. Εκείνος, διαπίστωσε ότι η σκύλα ήταν χτυπημένη από αγριογούρουνο. Τα δόντια είχαν τρυπήσει την κοιλιά σε δύο σημεία. Περιποιήθηκε τα τραύματα και της έκανε ράμματα, μου έδωσε ενέσιμη αντιβίωση, ενώ μου συνέστησε για 20 μέρες να μην την βγάλω στο κυνήγι. Ήταν μία περιπέτεια, που ευτυχώς πέρασε. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τα αγριογούρουνα έχουν απλωθεί παντού! Ακόμη και στους παραδοσιακούς λαγότοπους”, διατυπώνει τον προβληματισμό του ο Γρεβενιώτης αρτοποιός.

Ο κ. Ζουπανίδης, μανιώδης λαγοκυνηγός, που απολαμβάνει αποδράσεις με τα αγαπημένα του Σεγκούτσι, δικής του εκτροφής, στάθηκε τυχερός, αφού η “Στέλλα” γλίτωσε με κάποια ράμματα. Όχι όμως μία άλλη παρέα Γρεβενιωτών, που την ίδια μέρα έχασαν την καλύτερη σκύλα τους, σε κυνήγι λαγού στην Κνίδη, από τα δόντια λύκου

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λύκοι αυξάνονται – Τι απαντά ο Αρκτούρος στους ισχυρισμούς για «υβρίδια»

Οι λύκοι αυξάνονται – Τι απαντά ο Αρκτούρος στους ισχυρισμούς για «υβρίδια» Για μεγάλη αύξηση του αριθμού λύκων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υβρίδια από...
37,837ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
6.1 ° C
6.9 °
5.1 °
67 %
5.1kmh
40 %
Τε
10 °
Πε
13 °
Πα
13 °
Σα
12 °
Κυ
9 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ