ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠερί ασφαλούς χρήσης των όπλων

Περί ασφαλούς χρήσης των όπλων

- Advertisement -

 

«Ο διάβολος γεμίζει το όπλο». Αυτή ήταν η φράση που μάθαινε τα παλιότερα χρόνια κάθε κυνηγός, πριν ακόμη πιάσει στα χέρια του όπλο. Όμως, στο τέλος της ημέρας, αν κάτι πάει στραβά, μικρή σημασία έχει ποιος γέμισε το όπλο.

 

Τα λίγα πράγματα που μαθαίνει ο πρωτόβγαλτος κυνηγός και αφορούν στην ασφαλή και σωστή χρήση του όπλου, εντοπίζονται στα εξής, λίγα:

  • H κάννη να «κοιτάζει» σε ασφαλές σημείο κατά την μεταφορά του όπλου.
  • Όταν περνάς από δύσκολα σημεία, όπου υπάρχουν πολλά δένδρα και δεν υπάρχει ορατότητα, να το έχεις πάντα άδειο.
  • Ποτέ να μην πυροβολείς, αν προηγουμένως δεν έχει δει τι υπάρχει μπροστά σου. Δηλαδή, το πεδίο είναι ελεύθερο και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να «χτυπήσεις» κάποιον συγκυνηγό σου.

Να βάλει ο Θεός το χέρι του

Με αυτά τα ολίγα ολοκληρώνεται η εκπαίδευση του νέου κυνηγού σε θέματα ασφαλούς χειρισμού των όπλων και, από εκεί και πέρα ας βάλει ο Θεός το χέρι του να μην γίνει το κακό.

Οι ίδιοι άνθρωποι που σου λένε να ελέγχεις το πεδίο πριν τουφεκίσεις, είναι εκείνοι που θα σε… πικάρουν στην πρώτη χαμένη βολή σε θήραμα. Και μετά θα περιμένουν, την επόμενη φορά που θα τουφεκίσεις, να ελέγξεις το πεδίο…

Έλα, όμως, που δεν θα το ελέγξεις, γιατί μετά την καζούρα το μόνο που έχεις στο μυαλό σου είναι το θήραμα να πέφτει από τα βόλια που έστειλες να το συναντήσουν;

Η αλήθεια είναι, πως σπάνια θα συναντήσεις κυνηγούς, ακόμη και μεγάλης ηλικίας – επομένως και πιο έμπειρους – που θα αδειάσουν το όπλο τους καθώς περνούν από ένα δύσκολο σημείο. Το γιατί δεν το κάνουν, έχει δύο απαντήσεις. Η πρώτη είναι γιατί ποτέ δεν τους το είπαν οι δάσκαλοί τους και η δεύτερη, έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

  • Αυτά είναι για τους… φλώρους. Άλλωστε εκείνοι ξέρουν καλύτερα…

Όσο για το που πρέπει να κοιτάζει η κάννη του όπλου κατά την μεταφορά του, αυτό κι αν είναι θέμα που χρήζει μεγάλης κουβέντας. Τα ματάκια του κάθε κυνηγού έχουν δει πολλά.  Οι περισσότεροι κρεμούν το γεμάτο όπλο στον ώμο με το αορτήρα, και πιστεύουν ότι όλα είναι καλά. Δεν κουράζονται να το κουβαλούν στα χέρια κι επειδή η κάννη κοιτάζει στον ουρανό έχουν την εντύπωση πως αυτό είναι το σωστό. Το ενδεχόμενο να σπάσει, να κοπεί, να αποσυνδεθεί ο αορτήρας, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

Πέσιμο και μπλοκάρισμα

Ποιος, έχει διδαχτεί τι πρέπει να κάνει όταν, κρατώντας το όπλο στα χέρια, γλιστρήσει ή σκουντουφλήσει στο βουνό και πέσει κάτω;

 Το ίδιο ερώτημα θα θέσω με την προϋπόθεση ότι το όπλο το έχετε κρεμασμένο με τον αορτήρα στον ώμο.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις τι κάνετε;

  • Κρατάτε το όπλο πάνω σας;
  • Το πετάτε μακριά την ώρα που πέφτετε; ‘Η
  • Κάνετε τον σταυρό σας πέφτοντας, για να σας φυλάει ο καλός Θεός;

Αν το όπλο μπλοκάρει γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε; Αν είναι αυτογεμές σίγουρα οι περισσότεροι θα γνωρίζετε. Αν όμως πρόκειται για δίκαννο και αφού ρίξετε την μία βολή τραβάτε την πεταλούδα και οι κάννες δεν ανοίγουν τι κάνετε την στιγμή που το όπλο έχει ένα γεμάτο φυσίγγι στην θαλάμη του και δεν μπορεί να ανοίξει γιατί υπάρχει μηχανική βλάβη;

Αν πυροβολώντας ακούσετε ένα παράξενο, πρωτόγνωρο ήχο που δεν μοιάζει με τον κρότο που κάνει το όπλο όταν ρίχνει φυσίγγια τι κάνετε;

Συνεχίζεται κανονικά να ρίχνετε τις επόμενες βολές;

Σταματάτε για να ελέγξετε την κάννη μήπως έχει μείνει κάτι από τα υλικά που αποτελούν την γόμωση (κυρίως το κυάθιο) στο εσωτερικό της; Ρωτάτε τους γύρω πως άκουσαν τον θόρυβο του όπλου κατά τον πυροβολισμό;

Πολλά τα ερωτήματα

Πόσοι πιστεύετε ότι γνωρίζουν τι είναι όλα αυτά τα σήματα που είναι σταμπαρισμένα πάνω στην βάση και την κάννη του όπλου. Πόσοι γνωρίζουν αν το όπλο τους μπορεί να ρίξει απλά ή magnumφυσίγγια, φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια, φυσίγγια με ένδειξη 1050 bar, με ποια τσοκ πρέπει να ρίχνουν μονόβολα για να μην σπάσουν την κάννη.

Πότε η σκανδάλη του όπλου είναι επικίνδυνη και υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ατύχημα από  εκπυρσοκρότηση; Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουν το όπλο στον οπλουργό για έλεγχο καλής λειτουργιάς; Ποια είναι η ημερομηνία λήξης των φυσιγγίων, πως πρέπει να καθαρίζουν και να συντηρούν το όπλο τους; Αρκετά τα ερωτήματα που αφορούν στον ασφαλή χειρισμό και συμβίωση με το όπλο. Και δεν είναι θεωρητικά είναι ουσιαστικά και πολύ σημαντικά.

Άραγε είναι αρκετό κάποιοι να ενδιαφέρονται να τα μάθουν αυτά για να είναι σε θέση να κατέχουν με ασφάλεια λειόκαννο όπλο ή θα πρέπει όλοι μαζί να επιδιώξουμε ώστε αυτό να αποτελεί υποχρέωση για κάθε κάτοχο; Πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε εμείς στο βουνό που μπορεί να τα έχουμε μάθει όταν γνωρίζουμε ότι γύρω μας υπάρχουν κάποιοι που δεν ενδιαφέρθηκαν ή τους είναι αδιάφορο ή περιττό το να γνωρίζουν όλα αυτά; Δεν υποστηρίζω ότι θα πρέπει να έχεις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να χειριστείς με ασφάλεια όπλο, καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Όμως, τουλάχιστον τα βασικά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά. Αν όλοι ξεκινούσαμε από το σκοπευτήριο είναι σίγουρο ότι τις βασικές γνώσεις  για την ασφαλή χρήση των όπλων θα τις είχαμε γιατί εκεί τις μαθαίνεις θέλεις δεν θέλεις.

Επειδή στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι μη εφικτό, γιατί η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες αντί να είναι υπέρ της ύπαρξης σκοπευτηρίων κοιτάζουν πως θα κλείσουν και αυτά που λειτουργούν, θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Προς το παρόν η μονή εφικτή είναι να αναλάβουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι να  διοργανώνουν σεμινάρια, υποχρεωτικά για νέα και προαιρετικά για παλιά, μέλη.

breda
35,966ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,820ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
22.7 ° C
24.7 °
18.6 °
67 %
0.9kmh
0 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °
Τε
30 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ