Περί ακίδων σκόπευσης: Η κατάλληλη εποχή για να αλλάξεις σκόπευτρα

- Advertisement -

 

Αν θέλετε να αλλάξετε ακίδα, καλό είναι να προχωρήσετε σε αυτή τη βελτίωση, αφενός σε μία περίοδο που δεν υπάρχει κυνήγι και αφετέρου με τη λογική, ότι θα έχετε ικανό χρόνο να σπαταλήσετε στο σκοπευτήριο, για να προσαρμοστείτε σε αυτήν.

 

Είναι λογικό ένας νέος ή και πιο έμπειρος σκοπευτής να αναρωτηθεί ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος, σχήμα και χρώμα για την σκοπευτική ακίδα που πρέπει να χρησιμοποιήσει στο όπλο του. Άλλωστε, στο εμπόριο υπάρχουν σε πολλά χρώματα, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και από διάφορα υλικά, μεταλλικές και άλλες, με αποτέλεσμα να τίθενται εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι η καλύτερη, τόσο από πλευράς χρωματισμού, όσο και σε ότι έχει να κάνει με το μέγεθος και το σχήμα, αλλά και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μίας εξ αυτών.

Η περιφερειακή όραση

Μπορείτε να πυροβολήσετε χωρίς ακίδα σκόπευσης, αρκεί να έχετε τη δυνατότητα να εστιάζετε αποκλειστικά και μόνο στο στόχο. Η ακίδα σκόπευσης ελέγχεται από την περιφερειακή όραση. Μόλις, λοιπόν, η ακίδα εντοπιστεί από την περιφερειακή όραση, αυτό σηματοδοτεί, πως το όπλο έχει τη σωστή θέση απέναντι στον στόχο. Άρα (η ακίδα) έχει δευτερεύοντα ρόλο και όχι τόσο σημαντικό. Κάποιος που έχει συνηθίσει να πυροβολεί χωρίς να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ακίδα θα εκτελέσει το ίδιο καλά τη βολή του τη στιγμή που η περιφερειακή όρασή του θα εντοπίσει την κάννη και θα επιβεβαιώσει τη σωστή της θέση.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί σκοπευτές – κυνηγοί είναι να προσπαθούν να τοποθετήσουν την ακίδα του όπλου επάνω στο στόχο. Ενώ το σωστό είναι το αντίθετο. Δηλαδή, εστιάζουμε, αρχικά, αποκλειστικά στο στόχο και ανεβάζοντας το όπλο στον ώμο ελέγχουμε με την περιφερειακή όραση, αν η ακίδα έχει παρεμβληθεί μεταξύ στόχου και ματιού. Τότε είναι που ο εγκέφαλος δίνει την εντολή να πυροβολήσουμε.

Η καταγραφή στον εγκέφαλο

Δεν υπάρχει σκοπευτική ακίδα που ταιριάζει λιγότερο ή περισσότερο στα μάτια μας. Το όλο θέμα είναι τί έχει καταγράψει ο εγκέφαλος και κατά πόσο έχει εξοικειωθεί με αυτό που χρησιμοποιούμε. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι μικρό ή μεγάλο σε μέγεθος, ποιο χρώμα και σχήμα έχει. Συνήθως οι εταιρείες, θέλοντας να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό, χρησιμοποιούν εντυπωσιακές σε σχήμα και χρώμα ακίδες, γιατί αυτές ουσιαστικά συμβάλουν στην συνολική οπτική εμφάνιση του όπλου, χωρίς, ωστόσο, να συμβάλουν στη βελτίωση των σκοπευτικών ικανοτήτων του χρήστη του όπλου.

Οι κατασκευαστές, και ίσως κάποιοι εισαγωγείς, ενδεχομένως να ισχυρίζονται ότι, “οι ακίδες βοηθούν στη διόρθωση σκοπευτικών προβλημάτων”. Κάποιοι κυνηγοί που χρησιμοποίησαν όπλα που διαφημίζονται για αυτές τους τις ιδιότητες, λένε, πως έμειναν ικανοποιημένοι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που άκουσαν ή διάβασαν τέτοιου είδους σχόλια, δοκίμασαν ανάλογα όπλα, αλλά κατέληξαν, ότι τελικά όλο αυτό το “πακέτο” δεν είναι κάτι χρήσιμο.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι όλα αυτά τα βοηθήματα έχουν κάτι να προσφέρουν, αλλά πραγματικά τίποτα δεν είναι αυτό που μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή και σταθερή επώμιση. Με αυτή τη θεώρηση, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να πούμε σε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με πολλές χαμένες τουφεκιές, ότι θα το λύσει αν αλλάξει ακίδα σκόπευσης στο όπλο του.

Ακόμα και τα διπλά σκοπευτικά, που κάποιες εταιρείες τοποθετούν επάνω στην ρίγα (με την λογική ότι γίνεται καλύτερη ευθυγράμμιση της κάννης με τον στόχο), μπορούν να έχουν λογική ύπαρξης μόνο αν έχουν καταγραφεί στον εγκέφαλο εκείνου που χειρίζεται το όπλο. Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζονται εξοικείωση, πράγμα που σημαίνει χρόνο και έναν αριθμό βολών για να έρθει αυτή.

Σε σύγκριση με τα κλασσικά

Τα πολύχρωμα σκοπευτικά σε έντονα χρώματα, υπάρχουν για να επιλέξουμε κάποιο από αυτά και να το τοποθετήσουμε στην κάννη του όπλου. Σε περίπτωση που η επιλογή γίνει με τη λογική, ότι άλλο θα βάλουμε όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός, άλλο όταν κυνηγάμε στο δάσος, κ.λπ., αυτό είναι μέγα λάθος, γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να μην “αφήνουμε” τον εγκέφαλο να συνηθίσει σε κάτι. Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της τουφεκιάς. Μπορεί τα σύγχρονα όπλα να έχουν εντυπωσιακά σκοπευτικά και πολλά από αυτά να υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ως εξτρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι καλύτερα ή αποδοτικότερα από τα κλασσικά που γνωρίζουμε.

Η γενική άποψη είναι, ότι πρέπει να πυροβολείτε, ακολουθώντας μία φυσική αλληλουχία πραγμάτων που έχουν να κάνουν με την κίνηση των χεριών και την κατάδειξη του στόχου, έχοντας παράλληλα ως δεδομένο ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο στόχο παρά στις κάννες. Η ακίδα σκόπευσης στο όπλο σας είναι απλώς ένας δείκτης και όχι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διαδικασία επώμισης και εστίασης των ματιών.

Εάν βρεθείτε να κοιτάτε την ακίδα όταν πυροβολείτε, θα συνιστούσα να τοποθετήσετε μία μικρότερων διαστάσεων ή όχι τόσο έντονου χρωματισμού, γιατί αυτή που έχετε σας τραβάει την προσοχή, με αποτέλεσμα να χάνετε την εστίαση από τον στόχο.

Μην αλλάζετε ακίδες για χάρη γούστου

Αν θέλετε να αλλάξετε ακίδα, καλό είναι να προχωρήσετε σε αυτή τη βελτίωση αφενός σε μία περίοδο που δεν υπάρχει κυνήγι και αφετέρου με τη λογική, ότι θα έχετε ικανό χρόνο να σπαταλήσετε στο σκοπευτήριο, για να προσαρμοστείτε σ’ αυτήν. Και όσο χρόνο χρειαστείτε για να προσαρμοστείτε στην νέα σας ακίδα θα τον ξοδέψετε στο σκοπευτήριο. Μερικά χαμένα πιάτα δεν λένε κάτι, και σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο από τα χαμένα θηράματα την περίοδο του κυνηγίου.

breda
Προηγούμενο άρθροΠουλί χάρμα οφθαλμών
Επόμενο άρθροΑνακατατάξεις στην Λέσβο
35,944ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,822ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
24.6 ° C
25.7 °
22.5 °
35 %
1.5kmh
20 %
Κυ
25 °
Δε
28 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ