ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΌταν οι καταστάσεις «επιλέγουν» το φυσίγγι

Όταν οι καταστάσεις «επιλέγουν» το φυσίγγι

- Advertisement -

Στο κυνήγι της τσίχλας, όπως, φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα, οι καταστάσεις είναι αυτές που καθορίζουν τις ανάγκες για το τι φυσίγγια θα επιλέξουμε. Άλλωστε, είναι παγκοσμίως γνωστό ότι κυνηγός στο περπατητό κυνήγι της τσίχλας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με εκείνον που κάθεται στο καρτέρι.

Η πιο μπερδεμένη περίπτωση, σε ότι αφορά την τσίχλα, είναι όταν σε ένα ημερήσιο ο κυνηγός θα κάνει και περπατητό αλλά και στατικό κυνήγι. Καλείται με διαφορά ωρών, να έχει φυσίγγια που έχουν ικανοποιητικό κύκλο σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα και την ίδια στιγμή πρέπει να έχει και φυσίγγια που δίνουν αντίστοιχο αποτέλεσμα σε αποστάσεις πάνω από τα 20 μέτρα. Ευτυχώς υπάρχουν τα όπλα με βιδωτά τσοκ που εύκολα μπορεί να αλλάξει στο όπλο και να δώσει λύση σε μεγάλο βαθμό στις διαφορετικές βλητικές ανάγκες που προκύπτουν.

Νούμερο σκαγιών και βάρος γόμωσης

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι αν ακούσετε συζητήσεις για το κυνήγι της τσίχλας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κυνηγών, σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή φυσιγγίων. Τόσο στο νούμερο των σκαγιών όσο και στο βάρος γόμωσης. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα θηράματα, στο κυνήγι της τσίχλας το εύρος και ο τύπος των γομώσεων είναι μακράν ο μεγαλύτερος.

Το βάρος γόμωσης σκαγιών για τα 12άρια όπλα κυμαίνεται από τα 24 έως και τα 36 γραμμάρια. Φυσίγγια διασποράς, με μάλλινη τάπα, με μισόταπες, με παραδοσιακό η αστεροειδή κλείσιμο και άλλα πολλά. Τα τσοκ είναι σε θέση να αλλάξουν τα βλητικά χαρακτηριστικά της ντουφεκιάς. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιο βαθμό και αν αυτός είναι ικανοποιητικός για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν. Στην περίπτωση αυτή συμβιβάζεται ο κυνηγός με μεσοβέζικες λύσεις.

Αν πρόκειται για κυνηγό που αναζητά ένα φυσίγγι για να καλύψει τις ανάγκες του σε αποστάσεις από τα 20 μέχρι τα 35 μέτρα, τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα συγκριτικά με εκείνον που αναζητά από ένα φυσίγγι να τον καλύψει για αποστάσεις από τα 10 έως τα 35 μέτρα.

Επίσης ευκολότερα είναι τα πράγματα για τον κυνηγό που διαθέτει καλή επώμιση και όπλο καλά «στημένο» επάνω του. Τα καλά κέντρα στη βολή του συντελούν σημαντικά στο να του διορθώνουν σκοπευτικά λάθη. Για αυτό τον κυνηγό οι μεσοβέζικες λύσεις και επιλογές έχουν σημαντικά πιο μειωμένες επιπτώσεις σε ότι αφορά την αποτυχία στη βολή.

Στην αναζήτηση του καλύτερου

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κυνηγός που αναζητά το καλύτερο στην κάθε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να κουβαλά μαζί του 3-4 διαφορετικές επιλογές σε φυσίγγια (βάρος γόμωσης και τύπο) και ανάλογα να επιλέγει. Είναι κατανοητό ότι πρακτικά αυτό είναι αδύνατο. Όχι ότι δεν υπάρχουν κυνηγοί που δεν το κάνουν, αλλά είναι λίγοι και σίγουρα με τόσες επιλογές που έχουν, κάπου μπερδεύονται. Η διαφορετική διάμετρος σε σκάγια είναι μία πρακτική λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο μικρά σε διάμετρο σκάγια σε συνδυασμό με ανοιχτό τσοκ για τις ανάγκες σε κοντινές τουφεκιές, και πιο χοντρά σκάγια πάλι σε συνδυασμό με το ανάλογο τσοκ για τις πιο μακρινές βολές.

Η επιλογή αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα και μόνο φυσίγγι σε διαφορετικά νούμερα σκαγιών. Αν έχετε επιλέξει ένα φυσίγγι στα 32 γραμμάρια σκάγια, μπορείτε να έχετε για τις κοντινές αποστάσεις φυσίγγια σε νούμερο σκαγιών 10 για αποστάσεις μέχρι τα 20 μέτρα και σκάγια σε νούμερο 9 ή 8 για τις αποστάσεις πάνω από τα 20 μέτρα.

Για ικανοποιητικό βλητικό αποτέλεσμα

Τα ψιλά σκάγια σε συνδυασμό με τσοκ κύλινδρο, μπορούν να σας προσφέρουν ικανοποιητικό βλητικό αποτέλεσμα στις κοντινές τουφεκιές. Ανοιχτό κύκλο που θα συγχωρέσει σκοπευτικά λάθη και καλή κατανομή. Τα σκάγια σε νούμερο 9 ή 8 σε συνδυασμό με τσοκ 3 άστρα, θα σας προσφέρει αντίστοιχα καλό βλητικό αποτέλεσμα στις πιο μακρινές αποστάσεις.

Το να έχει κανείς μαζί του φυσίγγια διασποράς, με μάλλινες τάπες, με πλαστικό κυάθιο και σε διαφορετικές γομώσεις, είναι σαφώς πιο δύσκολο να τα μεταφέρει και να είναι σε θέση να θυμάται κάθε φορά σε ποια τσέπη του γιλέκου του τα έχει βάλει. Η προϋπόθεση να αλλάξουμε τσοκ και να έχουμε μαζί μας ένα και μόνο φυσίγγι σε δύο διαφορετικά νούμερα σκαγιών είναι πιο πρακτική.
Ακόμα και στην περίπτωση που βάλουμε στη θαλάμη του όπλου ένα από τα φυσίγγια που έχουμε μαζί μας για μακρινές ή κοντινές αποστάσεις, δεν θα έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση στα βλητικά χαρακτηριστικά.

Η πιο ανώδυνη λύση…

Από το να πιάσουμε από την τσέπη μας φυσίγγι διασποράς (τη στιγμή που κουβαλάμε πολλά και διαφορετικά φυσίγγια) και να το βάλουμε στο όπλο για να προλάβουμε να ρίξουμε σε μία τσίχλα που περνά μακριά, είναι σαφώς καλύτερα να έχουμε μαζί μας δύο ίδια φυσίγγια με διαφορετικό νούμερο σκαγιών π.χ. 9άρι – 10άρι.

Έτσι υπάρχει μόνο η περίπτωση αντί να βάλουμε 9άρι, να βάλουμε κατά λάθος 10άρι. Είναι το μικρότερο κακό. Σε ότι αφορά στα δίκαννα που διαθέτουν κάννες με διαφορετικούς βαθμούς σύσφιξης, έχουν κάποια προτερήματα συγκριτικά με τα όπλα μιας κάννης, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν κάθεται ο κυνηγός το πρωί στις “μαύρες” τσίχλες τι να την κάνει την δεύτερη τουφεκιά με διαφορετικό τσοκάρισμα.

breda
35,965ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,821ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.1 ° C
28.4 °
23.9 °
63 %
3.1kmh
0 %
Πα
26 °
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
28 °
Τρ
31 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ