Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒλητική: Γιατί να προτιμήσεις ελληνικά φυσίγγια

Βλητική: Γιατί να προτιμήσεις ελληνικά φυσίγγια

|

- Advertisement -

 

Ένα μεγάλο ατού που έχουν οι Έλληνες κατασκευαστές είναι το γεγονός ότι προσαρμόζουν τα φυσίγγια τους στα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα, με βάση τα θηράματα, τις εποχές αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Το σύνδρομο του… «Λάκη του εισαγόμενου», δύσκολα ξεπερνιέται. Άλλωστε το συναντάμε σε πολλές συνήθειες της καθημερινότητας, είτε αγοράζοντας ρούχα, είτε τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, είτε άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Πως, λοιπόν, από αυτή τη γενικότερη νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει ως καταναλωτές, θα μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση η επιλογή φυσιγγίων;

Η ΜΕΤΠΛΑΣΤ, στις κορυφαίες του κόσμου

- Advertisement -

Στην αγορά θα βρείτε πολλά φυσίγγια που προέρχονται από Έλληνες και ξένους κατασκευαστές. Ανέκαθεν, μία μεγάλη μερίδα των κυνηγών έδειχνε προτίμηση σε ότι δεν παράγεται στην χώρα μας. Ωστόσο, αυτή είναι μία λογική την οποία θα πρέπει να αναθεωρήσουμε, γιατί τελικά έχουμε ελληνικά φυσίγγια -όπως και πολλά άλλα προϊόντα- που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα εισαγόμενα.

Στα φυσίγγια, όλα ξεκινούν από τις πρώτες ύλες. Αυτές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα τους. Τα σκάγια που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κατασκευαστές, σε πολύ υψηλό ποσοστό τα προμηθεύονται από ελληνική εταιρεία που έχει καθετοποιημένη παραγωγή. Η ελληνική παραγωγή σκαγιών, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και η εταιρεία ΜΕΤΠΛΑΣΤ, η κορυφαία στο είδος της στη χώρα, διαθέτει διεθνή ακτινοβολία καθώς συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Από την άλλη, παραγωγή πυρίτιδας και κάλυκα δεν έχουμε. Ωστόσο έχουμε παραγωγή σε βύσματα (τάπες).

Με υπερσύγχρονες μηχανές γόμωσης

Παράλληλα, είναι χρήσιμο και κρίσιμο ν’ αναφέρουμε, ότι είναι αρκετοί οι Έλληνες κατασκευαστές που έχουν υπερσύγχρονες μηχανές γόμωσης, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί φυσίγγια κορυφαίας ποιότητας, με τη χρήση, πάντα, κορυφαίων υλικών. Γιατί, διαφορετικά δεν γίνεται…
Στο σημείο αυτό, να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Καλοί και μέτριοι κατασκευαστές υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν αρμόζει ο προσδιορισμός «κακοί» -για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ την λέξη «μέτριοι»-, γιατί η λογική λέει ότι δεν υπάρχει κατασκευαστής φυσιγγίων στον κόσμο που φτιάχνει προϊόντα τα οποία μπορούν να σκοτώσουν κυνηγούς ή σκοπευτές.

Αν λάβουμε ως δεδομένη την ασφάλεια που έχει να κάνει με τα όρια των παραγόμενων πιέσεων και τις προδιαγραφές, αυτό που μένει για να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης είναι η ποιότητα των πρώτων υλών και η ακρίβεια των μηχανών γόμωσης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που κατατάσσουν τα φυσίγγια στις κατηγορίες, «καλά» ή «μέτρια».

Μπορεί στην πλειοψηφία τους οι κυνηγοί να συζητούν για το ποια είναι η καλύτερη πυρίτιδα, αλλά από μόνο του αυτό δεν λέει κάτι. Δυστυχώς υπάρχουν Έλληνες και ξένοι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν πολύ καλές πυρίτιδες αλλά την ποιότητα που αναζητούν δεν είναι σε θέση να την πετύχουν γιατί δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν σε αυτό οι μηχανές γόμωσης που διαθέτουν.

Σταθερότητα στα τεχνικά χαρακτηριστικά

Ζητούμενο για τους κυνηγούς, πέραν της ασφάλειας που αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι η σταθερότητα. Αυτή επιτυγχάνεται από την ποιότητα των πρώτων υλών αλλά και από τις μηχανές γόμωσης. Υπάρχουν πιο οικονομικές πυρίτιδες που μπορεί κάποιος με αυτές να γεμίσει ασφαλή φυσίγγια, αλλά αυτό που τους λείπει είναι η σταθερότητα στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Πρόκειται για πυρίτιδες που παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανά παρτίδα, οι οποίες είναι τέτοιες, που δεν μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή απόδοση των φυσιγγίων.

Έχω ξαναγράψει ότι το σημαντικότερο στα φυσίγγια είναι, κάθε ένα που πιάνει ο κυνηγός για να βάλει στην θαλάμη του όπλου, να είναι το δυνατόν ίδιο σε τεχνικά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα που είναι μέσα στο ίδιο κουτί.

Δυο ακριβώς ίδια φυσίγγια δεν πρόκειται να βρείτε, σε καμία συσκευασία, από όπου κι αν προέρχονται αυτά. Αποκλίσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά που ξεπερνούν το 10% εντάσσουν τα φυσίγγια στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν σταθερή απόδοση. Δυστυχώς, αυτή είναι μια παράμετρο που δεν αναφέρεται από τους κατασκευαστές, Έλληνες και ξένους, παρά το ότι είναι μετρήσιμη και τα στοιχεία αυτά βγαίνουν πολύ εύκολα από τον βλητικό σταθμό.

Οι προδιαγραφές των πρώτων υλών

Οι προδιαγραφές για την κατασκευή των πρώτων υλών διέπονται από αυστηρές νόρμες με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ο Έλληνας κατασκευαστής τις χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Για να μην το περιορίσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνει εισαγωγή πρώτης ύλης στην Ε.Ε. θα πρέπει να τηρεί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται. Αν τα μηχανήματα είναι εξίσου καλά, το μόνο που αλλάζει είναι η φίρμα που αναγράφεται στην συσκευασία.

Αυτό που δεν υπάρχει στους Έλληνες είναι η μελέτη για την εξέλιξη των πρώτων υλών. Κάτι απολύτως κατανοητό, καθώς, από την στιγμή που δεν υπάρχει παραγωγή πυρίτιδας και καψουλιών, δεν γίνεται να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα μελετών και εξέλιξης των συγκεκριμένων πρώτων υλών. Κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο σε εταιρείες που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή.

Το μεγάλο ατού των Ελλήνων κατασκευαστών

Ένα μεγάλο ατού που έχουν οι Έλληνες κατασκευαστές είναι το γεγονός ότι είναι σε θέση να συγκεντρώσουν στοιχεία, τέτοια, που τους είναι πολύ χρήσιμα για να προσαρμόσουν τα φυσίγγια τους στα δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα, με βάση τα θηράματα, τις εποχές αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Τεχνικά περιθώρια, μέσω των οποίων οι Έλληνες κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να ελιχτούν για να προσαρμόσουν τις γομώσεις τους, υπάρχουν, χωρίς να χρειαστεί να «θυσιάσουν» την σταθερότητα των φυσιγγίων και πάνω από όλα την ασφάλεια.

Μπορεί το ερώτημα ελληνικά ή εισαγόμενα φυσίγγια, να απασχολεί αρκετούς κυνηγούς σε ότι αφορά στο τι θα επιλέξουν, ωστόσο αυτό είναι ψευτοδίλημμα που οδηγεί αρκετές φορές σε λάθος συμπεράσματα.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι επιλογή μεταξύ καλών ή μέτριων φυσιγγίων. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί η ερώτηση αυτή γιατί πρέπει κάνεις να ασχοληθεί αρκετά, ψάχνοντας και διαβάζοντας στην αναζήτηση απαντήσεων που έχουν πραγματική ουσία.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οκτώβρης των φερματζήδων…

Οκτώβρης και η δράση για τους κυνηγούς ξεκινά! Βέβαια το γουρούνι και ο λαγός έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η εκκίνηση για την πέρδικα οριοθετείται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
26.5 ° C
28.1 °
25.4 °
46 %
5.1kmh
20 %
Κυ
29 °
Δε
27 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ