Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒελτιώσεις βλητικής στο «χειρουργείο» του Ντίνου

Βελτιώσεις βλητικής στο «χειρουργείο» του Ντίνου

|

{module Kyrgias}

 

Επισκευή των καννών εσωτερικά λόγω φθοράς, διεύρυνση των αυλών, τοποθέτηση τσοκ, είναι μερικές κρίσιμες επεμβάσεις για τη βελτίωση της βλητικής απόδοσης του όπλου.

 

- Advertisement -

του ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΤΣΑΡΟΥΧΑ

 

Υπάρχει μια κατηγορία όπλων για τα οποία όλα αυτά που θα αναφέρουμε στην πορεία, δεν την αφορούν. Αναφερόμαστε στα ακριβά, χειροποίητα όπλα, που εκτός της ποιότητας κατασκευής τους, έχουν ελεγχθεί και για τα βλητικά τους χαρακτηριστικά. Η μόνη παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει στα όπλα αυτά είναι η ρύθμιση των τσοκ. Συνήθως αυτό γίνεται για όπλα που αγοράζονται από «δεύτερο χέρι» και τα τσοκαρίσματα ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του νέου αγοραστή ή σπανιότερα, σε περιπτώσεις που ο κάτοχος του όπλου αλλάζει άποψη σε σχέση με αυτήν που είχε αρχικά, όταν παράγγειλε το όπλο, σε ότι αφορά το βαθμό σύσφιξης των καννών.

Στην περίπτωση αυτή, για τη ρύθμιση των τσοκ και εφόσον οι κάννες είναι χρωμιομένες εσωτερικά, θα πρέπει να γίνει μερική αποχρωμίωση στο σημείο των τσοκ.

Αυτό ισχύει για περιπτώσεις που το τσοκ δεν θα υπερβαίνει σε άνοιγμα τον βελτιωμένο κύλινδρο. Στην περίπτωση που ο κάτοχος του όπλου επιθυμεί «ανοιχτότερο» τσοκ, τότε η αποχρωμίωση θα πρέπει να γίνει σε όλη την κάννη και μετά να ακολουθήσει λείανση.

Η αποχρωμίωση στο εσωτερικό των καννών γίνεται με χημικά. Για εμάς η εργασία αυτή είναι εργασία ρουτίνας.

Και στις δύο περιπτώσεις μερικής ή ολικής αποχρωμίωσης επιβάλλεται να γίνει και «βάψιμο» των καννών εξωτερικά.

Απ’ εκεί και πέρα, οι εργασίες που συνήθως γίνονται στα όπλα μαζική παραγωγής εντοπίζονται σε φθορές που έχουν υποστεί εσωτερικά οι κάννες, και σε μια τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο ότι πρέπει να γίνει επισκευή (λείανση). Σε διαβρωμένες εσωτερικά κάννες τα σκάγια που «ταξιδεύουν» προς την έξοδο είναι σαν να περνάνε από τον τρίφτη του τυριού με καταστρεπτικές, για το βλητικό αποτέλεσμα, συνέπειες.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό των καννών προκύπτουν επειδή καθαρισμός τους δεν γίνεται καλά με αποτέλεσμα να μένουν κατάλοιπα και σκουριές που σταδιακά επιδεινώνουν την κατάσταση. Η εργασία αυτή γίνεται με συνεχή μέτρηση του πάχους του τοιχώματος της κάννης με ειδικό μηχάνημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, κατά τη διαδικασία λείανσης του εσωτερικού των καννών, να ξεπεράσουμε τα όρια ασφαλείας.

Παλαιότερα τα όπλα, ειδικά τα βέλγικα και τα γαλλικά, είχαν στενούς αυλούς 18,1 –18,2. Με τα τότε δεδομένα και τα φυσίγγια που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, τα βλητικά τους αποτελέσματα ήταν καλά. Με τα σημερινά δεδομένα και τα φυσίγγια που υπάρχουν, τα όπλα αυτά «κλωτσάνε» σαν …γαϊδούρια και δεν έχουν καλές κατανομές.

Επίσης σε πολλά τέτοια όπλα, με τη χρήση σύγχρονων φυσιγγίων, στο σημείο του τσοκ δημιουργείται ένα περιμετρικό εξόγκωμα (δακτυλίδι) και αυτό οφείλεται στην «απότομη» διαμόρφωση των τσοκ. Αλλά και σε ορισμένα όπλα από αυτά η διαμόρφωση του τσοκ δεν είναι κωνική παράλληλη. Στην περίπτωση αυτή η διαμόρφωση του κώνου του τσοκ βελτιώνει κατά πολύ το βλητικό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα μειώνει αποτελεσματικά και το λάκτισμα.

Στις κάννες αυτές υπάρχει η δυνατότητα ολικού ανοίγματος στην διάμετρο του κοίλου της κάννης την (διεύρυνση) διαμόρφωση του κώνου του τσοκ αλλά και αποχρωμίωση.

Σε ότι αφορά το μύθο των … καφενείων που θέλει τα «καλά» όπλα να έχουν διαμορφωμένο τσοκ σε όλο το μήκος της κάννης αυτό δεν υπάρχει. Κανένα μα κανένα όπλο δεν είχε, ούτε έχει, διαφορετική διαμόρφωση στο εσωτερικό της κάννης πλην εκείνου του απολύτως κυλινδρικού τμήματος που ξεκινάει από το τέλος του κώνου συναρμογής και φτάνει μέχρι την αρχή του τσοκ. Μία κάννη με προοδευτική κωνικότητα δίνει απίστευτα «άσχημες» κατανομές.

Όλα όσα προαναφέραμε είναι εργασίες που μπορούν να γίνουν τόσο σε καραμπίνες όσο και σε δίκαννα, ενώ επιπλέον, μπορεί να γίνει και porting. Με το porting επιτυγχάνουμε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της κατανομής αλλά και στον «χαρακτήρα» της τουφεκιάς (αυξάνουμε σημαντικά το βάθος πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι «κερδίζουμε» ωφέλιμα μέτρα λόγω βελτιωμένης κατανομής). Επίσης, με το porting συνδυάζουμε αισθητή μείωση αναπήδησης των καννών.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στον κώνο προσαρμογής, παρότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης, προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στην απόδοση πλην μερικών IDEAL τα οποία έχουν κώνο τύπου σκαλάκι και κλωτσάνε ανυπόφορα. Στην περίπτωση αυτή ο κώνος μετατρέπεται σε κανονικό. Γενικότερα πιστεύω ότι η φήμη του επιμηκυμένου κώνου αποτελεί αμερικάνικο μάρκετινγκ.  

Στην βλητική δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί εδώ και 100 χρόνια με αποτέλεσμα ό,τι παρουσιάζεται σαν καινούριο να μην είναι. Η μόνη διαφορά που έχει υπάρξει είναι στο πώς κατασκευάζονται τα φυσίγγια.

Οι κάννες χωρίς χρώμιο ρίχνουν καλύτερα και έχουν καλύτερες κατανομές ενώ από την άλλη είναι σίγουρο ότι το χρώμιο κάποια στιγμή θα χαλάσει. Υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες χρωμιώσεις και, σε ότι αφορά στα αυτογεμή, δεν έχει μεγάλη σημασία αν διαθέτουν χρωμιωμένη κάννη, γιατί είναι πολύ εύκολο, στην οποιαδήποτε περίπτωση η αντικατάσταση της. Για τα υπόλοιπα όπλα το χρώμιο εσωτερικά της κάννης τα καθιστά μη συντηρήσιμα.

Αν χτυπήσουμε κάπου τις κάννες και γίνει βαθούλωμα ή θέλουμε να αλλάξουμε τους βαθμούς σύσφιξης τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

 

Κάννες με εσωτερικά βιδωτά τσοκ

Από κατασκευής τους οι κάννες έχουν ανοχές ως προς την εσωτερική διάμετρο. Μπορεί κάννες του ίδιου μοντέλου να έχουν εσωτερική διάμετρο από 18,2 mm έως 18,6mm. Μιλάμε πάντα για όπλα Cal 12. Στην περίπτωση των εσωτερικών τσοκ, αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα να βιδωθούν σε όλες τις κάννες. Η αρχή, το ξεκίνημα του τσοκ, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάμετρο κατά 1 έως 1,5 δέκατο, έτσι ώστε ο συγκεντρωτήρας και τα σκάγια να μην «συγκρούονται» με τα χείλη του στομίου εισαγωγής του τσοκ. Στην πλειοψηφία τους οι κάννες έχουν εσωτερική διάμετρο κοίλου 18,4 mm. H κολώνα των σκαγιών φτάνει στο τσοκ έρχεται σε επαφή, «βλέπει» το τσοκ 1-2 εκατοστά μετά την είσοδο σε αυτό. Έτσι, στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τσοκ 3 cm και όχι για 5 cm. Στα σφικτά τσοκαρίσματα τα 3 εκατοστά (λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου εισόδου) δεν είναι αρκετά για να διαμορφώσουν καλή κατανομή.

Για το λόγο αυτό έχουμε σχεδιάσει τα έσω – έξω τσοκ MAXWELL. Τα τσοκ αυτά έχουν μήκος 7 cm και είναι διαμορφωμένα κωνικά παράλληλα. Στην ουσία αυτό που «χάνεται» στο ξεκίνημα του τσοκ έχει προστεθεί στο τελείωμα. Όλα αυτά έχουν γίνει σύμφωνα με τα Αγγλικά πρότυπα διαμόρφωσης και βαθμού σύσφιξης των τσοκ.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικών τσοκ δικής μας κατασκευής. Τα HYPER τσοκ, βελτιώνουν ουσιαστικά το βλητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα σταθερά. Διαθέτουν ενσωματωμένο porting πριν το τσοκάρισμα, επίσης φέρουν τμήμα μεγαλύτερης διαμέτρου πάλι πριν το τσοκάρισμα δημιουργώντας έτσι προθάλαμο τύπου TULLA που σπάει τα συσσωματώματα και σε συνδυασμό με το porting μειώνει τις πιέσεις, φρενάρει τον συγκεντρωτήρα και τέλος δίνει βελτιωμένο βλητικό αποτέλεσμα.

Τέλος η εργασία που μπορεί να γίνει είναι η ρύθμιση των καννών δηλαδή το να ρυθμίζονται τα κέντρα των καννών σε διάφορες αποστάσεις. Η εργασία αυτή γίνεται συνήθως σε λειόκανα που προορίζονται για το κυνήγι του αγριόχοιρου και την ρίψει μονόβολων. Για να γίνει η εργασία αυτή προϋποθέτει αλλαγή καννών Slevnig. Μετά ακολουθεί η ρύθμιση των κέντρων ανάλογα.

 

Ποιος είναι ο Ντίνος

Ο Ντίνος Παπατσαρούχας είναι μηχανολόγος μηχανικός και ειδικεύθηκε στην οπλουργική στην Αγγλία. Εδώ και 30 χρόνια έχει «στήσει» το δικό του οπλουργείο, με την επωνυμία «Ήφαιστος», στην περιοχή των Αμπελοκήπων, προσφέροντας, όπως ο ίδιος αναφέρει «ποιοτική επισκευή (και όχι “μαστορέματα”) και εργασίες οι οποίες παλαιοτέρα ήταν παντελώς άγνωστες ή αδύνατες στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αποχαιρετισμός στον Έτο…

Τα λίγα αυτά λόγια για τον Έτο δεν τα γράφω ούτε για να τον παινέψω (δεν θα το ήθελε), ούτε για να περηφανευτώ για...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14 ° C
14.7 °
12 °
89 %
0.9kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
11 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ