Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΒαθύς τρυπανισμός και ψυχρή εξέλαση

Βαθύς τρυπανισμός και ψυχρή εξέλαση

|

- Advertisement -

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

 

Ο βαθύς τρυπανισμός και η ψυχρή εξέλαση είναι οι δύο τρόποι που κατασκευάζουν τις κάννες των όπλων τους όλοι οι οπλοκατασκευαστές στον πλανήτη. Κατά καιρούς έχει γίνει –και εξακολουθεί να γίνεται- πολύ κουβέντα για το ποια μέθοδος κατασκευής είναι η καλύτερη.

Όλη αυτή η φιλολογία θα είχε μικρή σημασία, αν στην κουβέντα δεν έμπαιναν και άλλες παράμετροι, όπως είναι η αξιοπιστία, η αντοχή στην σκληρή και πολυετή χρήση, ακόμα και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν για τον ίδιο τον κυνηγό από τη χρήση ενός όπλου του οποίου η κάννη είναι κατασκευασμένη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

- Advertisement -

Προκειμένου, λοιπόν, να μπει ένα τέλος σε όλη αυτήν την παραφιλολογία, το Kynigesia.gr σας αναλύει τους δύο τρόπους κατασκευής των σύγχρονων κυνηγετικών όπλων, διακρίνοντας τα υπέρ και τα κατά και των δύο αυτών κατηγοριών.

 

Βαθύς τρυπανισμός

Oι κάννες με βαθύ τρυπανισμό (όπως άλλωστε προδίδει και η ονομασία τους) κατασκευάζονται από τρυπάνια που έχουν μήκος ένα μέτρο και λειτουργούν κάθετα ή οριζόντια. Τα τρυπάνια τρυπούν μασίφ βέργες χάλυβα προκειμένου να τους δώσουν την μορφή σωλήνα. Η θαλάμη, ο κώνος συναρμογής και το τσοκ (στην περίπτωση που είναι σταθερό)διαμορφώνονται μετά το τρύπημα της κάννης από άλλα εργαλεία.

Η ακρίβεια της εργασίας καθορίζεται από την απώλεια που παρουσιάζουν τα μηχανήματα. Καθώς το τρυπάνι περιστρέφεται για να τρυπήσει την μήκους ενός μέτρου βέργα, σε κάποια σημεία λειτουργεί έκκεντρα. Το αποτέλεσμα της έκκεντρης περιστροφής που μετριέται σε χιλιοστά του χιλιοστού έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ανομοιόμορφο πάχος στα τοιχώματα του σωλήνα.

Με λίγα λόγια, σε κάποια σημεία κατά μήκος της κάννης, τα τοιχώματα δεν έχουν ίδιο πάχος. Για το λόγο αυτό μετά το τρύπημα η κάννη περνά από τα χέρια των ειδικών και ελέγχεται για την ευθύτητα της εσωτερικά.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η διαφορά πάχους στα τοιχώματα, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την αντοχή και την αξιοπιστία της κάννης και κατ’ επέκταση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον κυνηγό. Αυτό συμβαίνει, γιατί εκ των προτέρων έχει υπολογιστεί ότι, ακόμη και στο λεπτότερο σημείο της κάννης, το μέταλλο θα έχει επαρκές πάχος, ώστε να αντέξει όλες τις κακουχίες.

Στα αρνητικά αυτής της εφαρμογής συγκαταλέγεται το ότι κατά την περιστροφή του τρυπανιού και την τριβή του με την βέργα δημιουργείται θερμότητα. Παρά το ότι το σημείο τριβής τροφοδοτείται συνεχώς με λιπαντικό υλικό η παραγωγή θερμότητας είναι αναπόφευκτη με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η αρχική μορφή σύστασης του μετάλλου της βέργας.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ακολουθείται από εταιρείες που δεν έχουν πολύ μεγάλη παραγωγή όπλων ή που καλύπτουν τις ανάγκες για την κατασκευή καννών μόνο για τα όπλα που παράγουν.

Ψυχρή εξέλαση

Οι βέργες για την κατασκευή καννών όταν εισάγονται στην μονάδα παραγωγής έχουν μήκος περίπου, 50 εκατοστών. Εκεί τρυπιούνται έτσι ώστε να μπορεί να περάσει στο εσωτερικό τους το καλούπι που διαμορφώνει το εσωτερικό της κάννης.

Και σε αυτήν την τεχνική κατασκευής καννών έχουμε τρυπανισμό, με όλα τα αρνητικά που προκύπτουν από αυτήν την διεργασία, αλλά υπάρχει μία επιπλέον μηχανουργική εργασία που βελτιώνει στο μέγιστο την αντοχή του μετάλλου, εξαλείφοντας τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στην δομή της κάννης.

Αφού τοποθετηθεί εσωτερικά το καλούπι, η βέργα των 50 εκατοστών μπαίνει σε διαδικασία περιφερειακής σφυρηλάτησης από ειδικά μηχανήματα. Όταν η διαδικασία αυτή τελειώσει, το μήκος του σωλήνα που έχει προκύψει ξεπερνά το ένα μέτρο, καθώς έχει «χτυπηθεί» περιφερειακά με αποτέλεσμα να έχουν λεπτύνει τα τοιχώματα της και να έχει επιμηκυνθεί. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η εργασία, φανταστείτε ότι τα μηχανήματα έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται το μέταλλο σαν να είναι ζυμάρι. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι νοικοκυρές όταν ανοίγουν φύλλο.

Με την διαδικασία αυτή ότι σφάλματα δομής υπάρχουν στην βέργα, εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Η μοριακή δομή του μετάλλου πυκνώνει με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αντοχή και με την τεχνική αυτή υπάρχει η δυνατότητα να παράγονται κάννες με λεπτότερα τοιχώματα -άρα και ελαφρύτερες- που έχουν την ιδία, ίσως και μεγαλύτερη μηχανική αντοχή από αυτές που κατασκευάζονται με βαθύ τρυπανισμό. Η εφαρμογή αυτή δεν συμφέρει για περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής καννών. Συνήθως χρησιμοποιείται από εταιρείες που κατασκευάζουν κάννες και για άλλους (φασόν). Η ψυχρή σφυρηλάτηση χρειάζεται μικρότερο χρόνο για την παραγωγή καννών.

Η καλύτερη διαδικασία

Μηχανολογικά, η ψυχρή σφυρηλάτηση είναι καλύτερη γιατί προσδίδει στο επεξεργασμένο μέταλλο επιπλέον ιδιότητες που βελτιώνουν την αντοχή και την αξιοπιστία του.

Ωστόσο, και ο βαθύς τρυπανισμός είναι μία διαδικασία που ποτέ δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ότι έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας, αντοχής και απόδοσης καννών.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα Perazziή ένα Holland&Hollandπου οι κάννες τους κατασκευάζονται με βαθύ τρυπανισμό  είναι υποδεέστερα ενός Berettaπου οι κάννες του κατασκευάζονται με ψυχρή σφυρηλάτηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε κάποια διαφορά στην απόδοση ή στην αντοχή. Αλλά, ακόμη κι αν υπάρχουν τέτοιες διαφορές, ένα είναι το βέβαιο: ο μέσος κυνηγός δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν οι κάννες του όπλου που κρατάει στο χέρια του έχουν κατασκευαστεί με την μία ή την άλλη τεχνική.

Μπορεί να γνωρίζετε πως η κάθε εταιρεία κατασκευάζει τις κάννες της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά ισχύουν για πάντα. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες που έφτιαχνα μόνες τους τρυπητές κάννες θεώρησαν ότι αυτό είναι ασύμφορο και ανέθεσαν την παραγωγή σε εξωτερικούς συνεργάτες που τις φτιάχνουν πλέον με ψυχρή εξέλαση. Άλλες εταιρείες έκαναν το αντίθετο.

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα

Α' ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
23.5 ° C
25.2 °
22 °
59 %
5.4kmh
0 %
Δε
23 °
Τρ
27 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
28 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ