spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤουφεκιές στη ζέστη και την υγρασία

Τουφεκιές στη ζέστη και την υγρασία

|

Ζέστη με υψηλό ποσοστό υγρασίας το πρωί που σταδιακά μειώνεται όσο ανεβαίνει ο Ήλιος. Αυτές, είναι, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ντάλα καλοκαίρι, όταν αρχίζει η κυνηγετική περίοδος με τους Έλληνες κυνηγούς να αναζητούν το ιδανικό φυσίγγι για τις πρώτες μέρες της έναρξης…

Οι έμπειροι κυνηγοί δίνουν λύσεις που τις περισσότερες φορές αποτελούν συνδυασμό δύο διαφορετικών φυσιγγίων. Ένα για τα πρωινά που η υγρασία ξεπερνά το 70% στην ατμόσφαιρα και ένα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το ποσοστό της υγρασίας μειώνεται. Μία δεύτερη λύση, που κι αυτή είναι αποτελεσματική, είναι να ρίχνουν τα πρωινά με υγρασία ένα νούμερο σκάγια κάτω από αυτό που χρησιμοποιούν συνήθως. Δηλαδή, αν στα τρυγόνια ρίχνουν συνήθως σκάγια νούμερο 8, τα «δύσκολα» πρωινά ρίχνουν τα ίδια φυσίγγια σε νούμερο 7. Αυτές είναι οι δύο πρακτικές λύσεις που υπάρχουν. Ποια από τις δύο πρακτικές είναι η καλύτερη, είναι κάτι που σηκώνει κουβέντα…

Δύο διαφορετικά φυσίγγια

«Αυτά πάνε με την υγρασία, αυτά δεν πάνε με την υγρασία, αλλά είναι πολύ καλά στη ζέστη»Μεταφέρω όλα όσα θα έχετε ακούσει αρκετές φορές σε συζητήσεις μεταξύ κυνηγών. Αν το πάμε λίγο παρακάτω, οι πιο ψαγμένοι συζητούν για συγκεκριμένες πυρίτιδες, βύσματα κ.ά.. Η ουσία είναι, ότι τελικά επιλέγουν δύο διαφορετικά φυσίγγια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όταν έχουμε δύο διαφορετικά φυσίγγια αυτομάτως έχουμε και διαφορετικά δεδομένα. Άλλη πυρίτιδα, ενδεχομένως άλλη βυσμάτωση, διαφορετικές ταχύτητες και, γενικότερα, διαφορές μεταξύ των βλητικών χαρακτηριστικών. Στο κυνήγι, είναι αρκετά δύσκολο ο κυνηγός να μπορεί να προσαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα σε διαφορετικά δεδομένα. Το σημαντικότερο από όλα είναι η προσκόπευση. Από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά εμπειρικό, ο κάθε κυνηγός έχει προσαρμόσει την προσκόπευσή του πάνω σε συγκεκριμένα φυσίγγια και με αυτά έχει επιτυχίες. Πώς, όμως, μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν κατά τη διάρκεια του κυνηγίου και σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτά τα δεδομένα αλλάζουν;

Ίσως, κάποιοι, να έχουν την δυνατότητα προσαρμογής. Στις κοντινές τουφεκιές, οι μικρές διαφορές μεταξύ των βλητικών χαρακτηριστικών των φυσιγγίων δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Εκεί που θα φανεί έντονα το πρόβλημα είναι στις μακρινές τουφεκιές.

Ίδια φυσίγγια, άλλο νούμερο σκάγια

Δεν είναι καθόλου εύκολο να κατασταλάξει ο κυνηγός σε ένα και μόνο φυσίγγι. Ειδικά εκείνοι που δεν έχουν καλή επώμιση ή δεν έχουν όπλο καλά εφαρμοσμένο επάνω τους (βλέπε κοντάκι), είναι πολύ επιρρεπείς στο να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο φυσίγγια με την ελπίδα ότι τελικά θα βρουν αυτό που τους χαρίζει επιτυχίες.

Η επιλογή ενός φυσιγγίου σε διαφορετικά νούμερα σκαγιών είναι καλύτερη, γιατί τουλάχιστον δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βλητικών χαρακτηριστικών. Το ένα νούμερο πιο χοντρά σκάγια είναι σε θέση να αναπληρώσει την χαμένη ταχύτητα από την αυξημένη τριβή των σκαγιών στην ατμόσφαιρα λόγω υγρασίας, και να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλοι, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα συμβεί στην συνέχεια, αν οι πρώτες 2-3 τουφεκιές πάνε στον βρόντο. Χρησιμοποιώντας τα ίδια φυσίγγια, αυτό που κερδίζουμε είναι, ότι τα φτιάχνει ένας κατασκευαστής με την όποια φιλοσοφία και από τη στιγμή που έχουμε προσαρμόσει την προσκόπευσή μας με αυτά, τότε το ένα νούμερο πιο χοντρό σκάγι θα βοηθήσει να αναπληρώσουμε την χαμένη ταχύτητα. Αυτό που χάνουμε, είναι οι διακυμάνσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους τα φυσίγγια, γιατί ποτέ δεν είναι απολύτως ίδια, αλλά αυτό σαν αρνητικό χαρακτηριστικό υπάρχει και στην περίπτωση επιλογής των δύο διαφορετικών φυσιγγίων.

Λύση υπάρχει πάντα

Υπάρχει περίπτωση τα φυσίγγια να μην πηγαίνουν καθόλου. Γιατί η πυρίτιδα; Γιατί το βύσμα; Γιατί κάτι άλλο; Μπορεί οι κατασκευαστές πυρίτιδας να δίνουν προδιαγραφές που καλύπτουν όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά, εμπειρικά, γνωρίζουμε, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποια μπαρούτια έβγαλαν όνομα για την απόδοση τους στην υγρασία και κάποια άλλα στην ξηρασία. Αν κάνετε την δεύτερη επιλογή τους ενός φυσιγγίου σε δύο διαφορετικά νούμερα σκάγια και για κάποιο λόγο δεν πάνε εκείνη την ημέρα τότε, απλά την πατήσατε. Τουλάχιστον με την επιλογή των δύο διαφορετικών φυσιγγίων υπάρχει εναλλακτική. Επειδή εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δεύτερη επιλογή, του ενός φυσιγγίου, είναι η καλύτερη, θα πρότεινα να μην την εγκαταλείψετε. Κάπου στο αυτοκίνητο να έχετε και 2-3 κουτάκια με άλλη μάρκα φυσιγγίων για να μην χαλάσετε την ζαχαρένια σας. Μακάρι να υπήρχε ένα φυσίγγι που τα πάει καλά όλες τις ημέρες και όλες τις εποχές. Θα είχαμε γλυτώσει από πολλούς πονοκέφαλους και δεν θα χρειάζονταν να χυθεί τόσο μελάνι για αναλύσεις…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ