Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήTo Κral Volt είναι ένα ηλεκτρικό σουπερποζέ..

To Κral Volt είναι ένα ηλεκτρικό σουπερποζέ..

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Μία μπαταρία με την οποία το όπλο μπορεί να ρίξει 500 βολές, είναι η “καρδιά” του νέου ηλεκτρικού σουπερποζέ της Kral Arms..

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Το ηλεκτρικό σουπερποζέ της τουρκικής εταιριας Kral Arms, εμφανίστηκε στην έκθεση της Νυρεμβέργης και τώρα διαφημίζεται σε κυνηγετικά έντυπα, κάτι που σημαίνει ότι ξεκίνησαν οι πωλήσεις του και… όσοι πιστοί προσέλθετε… Το τουρκικό όπλο δεν είναι το πρώτο ηλεκτρικό λειόκαννο. Η πρώτη εφαρμογή σε ηλεκτρικό μηχανισμό έγινε από την γαλλική Μοντυκλάρ, το όπλο της οποίας πυροδοτούσε ηλεκτρικά τα φυσίγγια και ήθελε ειδικά πυρομαχικά.

 

Κοινά φυσίγγια

 

Αντιθέτως, το Kral Volt χρησιμοποιεί κοινά φυσίγγια. Η Kral δεν δίνει αρκετές πληροφορίες για το μοντέλο αυτό κάτι που συνάδει με τη νοοτροπία των Τούρκων, οι οποίοι, συνήθως, αποφεύγουν να δίνουν πολλές πληροφορίες. Με βάση, όμως, αυτά που μπορέσαμε να συλλέξουμε – σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους – ο μηχανισμός λειτουργεί με μπαταρία που βρίσκεται μέσα στο κοντάκι και έχει ενέργεια για να πραγματοποιήσει 500 βολές. Τη θέση των βελόνων επίκρουσης έχουν πάρει δύο αυτοματισμοί που οπλίζουν με ηλεκτρική ενέργεια και απελευθερώνονται για να πυροδοτήσουν όταν τραβηχτεί η σκανδάλη. Το κουμπί της ασφάλειας λειτουργεί και σαν επιλογέας, ως προς το ποια κάννη θα πυροδοτήσει η μονή σκανδάλη.

 

Σύστημα κλειδώματος Brescia

 

Η βάση του Volt είναι από ενιαίο κομμάτι χάλυβα και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μηχανισμοί, παρά μόνο δύο ηλεκτρόδια που λειτουργούν ως βελόνες επίκρουσης για να χτυπήσουν τα καψούλια από τα φυσίγγια, η αφαίρεση μετάλλου για την συγκεκριμένη εφαρμογή θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, πράγμα που μεταφράζεται σε κόστος. Το σύστημα κλειδώματος του Volt είναι το γνωστό κλείδωμα του συστήματος Brescia. Έχει διακεκομμένους πίρους καννών και συρταρωτό κλειδί. Αυτό το κλείδωμα εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα σουπερποζέ της μεσαίας κατηγορίας και σε βάθος χρόνου έχει αποδείξει την αξιοπιστία του. Οι Ιταλοί είναι οι εμπνευστές αυτού του συστήματος και από την περιοχή Brescia προέρχεται το όνομά του.

Το Volt οπλίζει χωρίς να χρειάζονται οι μηχανισμοί που εδρεύουν στην πάπια και στη βάση. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να προσφέρουν ευκολότερο άνοιγμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν δεν υπάρχουν αυτά τα εξαρτήματα που ασκούν γενικότερα πίεση, το όπλο ενδεχομένως να είναι και πιο επιρρεπές στο να παρουσιάσει τζόγους στις εφαρμογές. Η εταιρία δεν δίνει πληροφορίες για τους εξωλκείς, αν, δηλαδή, είναι ηλεκτρικοί ή μηχανικοί και πως ενεργοποιούνται.

 

Εύκολη αντικατάσταση των ηλεκτροδίων

 

Η αντικατάσταση των ηλεκτροδίων που λειτουργούν για την πυροδότηση, λογικά πρέπει να είναι εύκολη αλλά και οικονομικά συμφέρουσα, συγκριτικά με τα ελατήρια των συμβατικών σουπερποζέ. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους (των ελατηρίων) πέφτει και χάνουν μέρος από τη δύναμη τους. Στα μείον πρέπει να βάλουμε και το όριο που θέτει η μπαταρία και έχει να κάνει με την αυτονομία. Κάθε 500 φυσίγγια πρέπει να επαναφορτίζεται το σύστημα. Για ένα λαγοκυνηγό ή γουρουνοκυνηγό αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί με αυτήν την αυτονομία το όπλο θα χρειάζεται φόρτιση κάθε 3 χρόνια και αν… Οι 500 βολές ίσως αποδειχτούν λίγες για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όπλο στο σκοπευτήριο.

Δεν έχουμε στοιχεία για την μπαταρία ή για το αν μπορεί να δεχτεί και άλλες μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιος ενδιαφερθεί να αγοράσει το όπλο και θεωρήσει λίγες τις 500 βολές στο κυνήγι μιας μέρας, θα μπορεί να αγοράσει μία δεύτερη μπαταρία, για εφεδρική. Ο μεγάλος εχθρός όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι το νερό και η υγρασία. Η Kral δεν δίνει πληροφορίες για τις μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει για να είναι το σουπερποζέ ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, που είναι συνήθεις στο κυνήγι. Έτσι, περιμένουμε με ενδιαφέρον να πιάσουμε το όπλο στα χέρια μας, για να δούμε τις λύσεις που έχουν υιοθετήσει οι Τούρκοι.

 

Μεγάλο το ρίσκο…

 

Δίχως άλλο, το ρίσκο είναι μεγάλο για την kral που επιχειρεί κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρoν, αλλά από την άλλη είναι βέβαιο πως μεγάλο κομμάτι των κυνηγών θα το αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό. Πάντως, αν κάτι είναι βέβαιο, αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός, όπως και σε χιλιάδες άλλους τομείς της καθημερινότητας – εσχάτως και στα αυτοκίνητα – αργά ή γρήγορα θα κάνει δυναμική εμφάνιση στα σκοπευτήρια και τους κυνηγότοπους. Γενικότερα οι Τούρκοι οπλοκατασκευαστές βρίσκονται σε μία διαδικασία αναζήτησης. Προσπαθούν να βρουν πράγματα, σε ότι έχει να κάνει με τα όπλα, που θα τους διαφοροποιήσουν. Κάποια από αυτά είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν νέους δρόμους.

 

Η τιμή θα κρίνει πολλά

 

Σε ότι έχει να κάνει με το ηλεκτρικό kral, σύντομα θα γνωρίζουμε ποια είναι η εμπορική πορεία του και η αποδοχή του από τις αγορές. Καθοριστικός παράγοντας, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών και της αξιοπιστίας του, είναι και η τιμή που θα πωλείται. Αν είναι κάτι προσιτό οικονομικά (κάτω από 800 δολάρια), αυτοί που θα το επιλέξουν δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Οπότε, είναι εύκολο να κάνουν το μεγάλο βήμα, έστω και για να πειραματιστούν. Αν είναι ακριβό, τότε ο υποψήφιος αγοραστής θα μπει στη διαδικασία της σύγκρισης με τα συμβατικά όπλα και ότι βγει… 

 

Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού

 

Πολλά και θετικά τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού όπλου με βασικό και κύριο, ότι δεν υπάρχουν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που χρειάζονται για τη λειτουργία των “συμβατών” όπλων. Ούτε χρειάζονται, επίσης, οι πολύ καλές εφαρμογές που απαιτούνται για την καλή λειτουργία τους. Λογικά μειωμένο θα είναι και το κόστος συντήρησης αλλά και γενικότερα οι ανάγκες για καθαρισμό και λάδωμα των εξαρτημάτων.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Γήπεδο του γκολφ καταστράφηκε από αγριογούρουνα – Βίντεο

Γαλλία: Γήπεδο του γκολφ καταστράφηκε από αγριογούρουνα Έχουν περάσει 15 μέρες, ή μάλλον 15 νύχτες, που το γήπεδο γκολφ του Saint-Herblain στη Γαλλία οργώνεται συστηματικά...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.2 ° C
30.2 °
26.8 °
44 %
4.5kmh
0 %
Πε
28 °
Πα
29 °
Σα
31 °
Κυ
29 °
Δε
24 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ