Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤο μήκος της κάννης στα γυρίσματα των καιρών

Το μήκος της κάννης στα γυρίσματα των καιρών

|

Από τότε που υπάρχουν οπλουργοί και λειτουργεί… αγορά κυνηγετικών όπλων, το μήκος της κάννης έχει γνωρίσει απειράριθμα μακρέματα και κοντέματα!

Του Χρήστου Σωτηρόπουλου

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην περίπτωση των κυνηγετικών όπλων υπάρχουν τάσεις που έρχονται, παρέρχονται και -μετά από κάμποσο καιρό- ξαναεμφανίζονται. Συμβαίνει, δηλαδή, ότι και με τη μόδα των ρούχων, ένα πράμα… Ένα χαρακτηριστικό των όπλων που υπόκειται σε τέτοιες “τάσεις”, είναι και το… μήκος της κάννης ή των καννών του. Από τότε που υπάρχουν οπλουργοί και λειτουργεί… αγορά κυνηγετικών όπλων, το μήκος της κάννης έχει γνωρίσει απειράριθμα μακρέματα και κοντέματα!

“Πρωτοπόροι” οι Εγγλέζοι

- Advertisement -

Η αρχή έγινε με τους Εγγλέζους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα: ενώ ήταν όλα καλά και ωραία με τις κάννες να βρίσκονται στα 71 με 76 εκατοστά, πετιέται ξαφνικά ο Churchill με τα 63,5 εκατοστά του, κάνοντας όλους τους συμπατριώτες του να ψάχνουν για σιδεροπρίονα για να κοντύνουν τις δικές τους. Ο διάσημος Churchill υποστήριζε, τότε, ότι τα όπλα με μήκος καννών τα 63,5 εκατοστά, έφταναν πολύ πιο γρήγορα στον στόχο… Βέβαια, σε μία χώρα όπου το κυνήγι ήταν στατικό και με βολές από καρτέρια σε “καθοδηγούμενα” θηράματα, όσο γρήγορα έφταναν στον στόχο οι τόσο κοντές κάννες, άλλο τόσο γρήγορα έφευγαν και από αυτόν! Έτσι, τα επόμενα χρόνια, είδαν και έπαθαν οι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιώνας να ξαναγυρίσουν σε πιο… νορμάλ μήκη. Το ίδιο έχει γίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως λόγου χάριν όταν έγινε “μόδα” στην Κεντρική Ευρώπη το κυνήγι της μπεκάτσας, οπότε πολλοί κατασκευαστές προσέφεραν στους πελάτες τους τουφέκια ειδικά για το κυνήγι της. Τα περισσότερα από τα όπλα των 66 εκατοστών, φτιάχτηκαν τα χρόνια εκείνα. Darne, Browning, Webley & Scott και άλλα πολλά, υπάρχουν ακόμα για να θυμίζουν στους τωρινούς κατόχους τους, τάσεις και πάθη προηγούμενων γενεών. Το ίδιο “βιολί” με το μήκος των καννών, συνεχίστηκε και όταν εμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς οι καραμπίνες…

Πότε έτσι πότε αλλιώς…

Μόνο που τώρα, υπήρχε η δυνατότητα να τοποθετηθεί δεύτερη και διαφορετικού μήκους κάννη πάνω στο ίδιο όπλο. Και ήταν κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί με πολύ μικρό – συγκριτικά – κόστος, αφού δεν υπήρχε, πλέον, ανάγκη για ταίριασμα της κάννης στη βάση, από ειδικό τεχνίτη. Στη συνείδηση των περισσότερων κυνηγών, βέβαια, η επιλογή του μήκους των καννών συνδεόταν με το είδος του κυνηγιού και του θηράματος, για το οποίο προοριζόταν το όπλο: για το λαγό θα ήταν μεγαλύτερο από ότι για τα “λιανοπούλια”, για υδρόβια θηράματα σε ανοιχτό πεδίο μεγαλύτερο από ότι για κυνήγι με σκύλο φέρμας, κ.ο.κ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα μας, το μέσο μήκος ήταν τα 71 εκατοστά. Μετά το 1970 κατέβηκε στα 66 εκατοστά, μέχρι που σήμερα έχει φτάσει στα 71 ή και 76 ακόμα εκατοστά… Και μην βιαστεί κανείς να πει πως το 76 δεν είναι και πολύ συχνό, γιατί θα πρέπει να θυμίσω πως στα πλέον διαδεδομένα όπλα της εποχής μας (τις καραμπίνες), η κάννη των 71 εκατοστών, αντιστοιχεί σε συνολικό μήκος δίκαννου με… 81 εκατοστά κάννες! Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στα αθλήματα σκοποβολής κυνηγετικών όπλων… Παλιά, στο Ολυμπιακό Skeet, το “ενδεδειγμένο” μήκος ήταν τα 66 εκατοστά. Στην δεκαετία του ’80 έγινε 71 εκατοστά, ενώ τώρα είσαι εκτός “τεχνολογικών εξελίξεων” αν δεν κρατάς τουφέκι με κάννες από 72,5 έως 74 εκατοστά. Η αποθέωση συμβαίνει στο Sporting. Εκεί να δείτε όπλα, σαν… “ξαπλωμένα χιλιόμετρα”! Απλά να αναφέρω ότι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε προ ημερών στην Ουγγαρία, ο νικητής έριχνε με όπλο που είχε… 84 εκατοστά κάννες.

Και έχει ο θεός…

Και, βέβαια, δεν αποτελούσε κάτι το αξιοπερίεργο, αφού οι περισσότεροι από τους πάνω από χίλιους συμμετέχοντες, κουβαλούσαν όπλα με ίδιο μήκος καννών! Κάτι καραμπίνες με 84 εκατοστά κάννες, που βλέπει κανείς σε τέτοιους αγώνες, μοιάζουν πραγματικά με καλάμια ψαρέματος (βάλε και τα προεξέχοντα τσοκάκια… πάμε στα 87 εκ.). Είναι απόλυτα βέβαιο πως μετά από κάμποσα χρόνια, κάποιος θα “ανακαλύψει” τα πλεονεκτήματα των… πιο κοντών καννών. Και τότε τα μήκη θα αρχίσουν εκ νέου να μειώνονται, φτάνοντας, ίσως, ξανά…  στο άλλο άκρο.

Περιπτώσεις που το “μέγεθος μετράει”!

Πόσο μελάνι δεν έχει χυθεί για το… μήκος της κάννης των κυνηγετικών όπλων; Αυτό που πρέπει να βγάλετε από το μυαλό σας είναι οι συνειρμοί του τύπου “μακριά κάννη – μακρινές βολές”, ή το αντίθετο… Η επιλογή του μήκους της κάννης γίνεται με άλλα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με το ζύγισμα του όπλου, τη σκοπευτική ευχέρεια του καθενός και το συνολικό βάρος του όπλου. Αυτά και μόνον αυτά… Αυτό που, ουσιαστικά, συμβάλει στην απόδοση ενός κυνηγετικού όπλου δεν είναι το μήκος της κάννης, αλλά ο βαθμός σύσφιξής της και η διάμετρος των σκαγιών. Σήμερα που κυριαρχούν τα εναλλακτικά εσωτερικά και εξωτερικά τσοκ, το μέγεθος της κάννης μηδαμινή σημασία έχει για το τελικό βλητικό αποτέλεσμα ενός όπλου… Τα μακρύκαννα όπλα δεν “στέλνουν” μακρύτερα τα σκάγια, αλλά κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί πιο στέρεους λόγους, της πιθανής χρησιμότητάς τους…

Τα μακρύκαννα τουφέκια είναι, συνήθως, εμπροσθόβαρα! Και τα όπλα που είναι εμπροσθόβαρα, διατηρούν πιο εύκολα την κίνησή τους, από τη στιγμή που ο χρήστης τους αρχίζει να κινεί το όπλο παρακολουθώντας τον στόχο. Στον τομέα αυτό, το μακρύκαννο όπλο συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από ένα κοντόκαννο(!), πράγμα που λειτουργεί ευεργετικά στους νέους κυνηγούς, ή γενικότερα σε εκείνους που πατώντας τη σκανδάλη σταματούν και την κίνηση του όπλου (κάτι που καταλήγει σε σκοπευτική αποτυχία). Όσοι επιδίδονται στο στατικό κυνήγι (καρτέρι), αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους… Ένας άλλος παράγοντας είναι ο θόρυβος που παράγεται από την τουφεκιά: ένα όπλο με κάννη μήκους 81 εκατοστών, μεταφέρει την πηγή του θορύβου μακρύτερα από τα αυτιά του κυνηγού (να κάτι που μπορεί να αφορά, όσους ρίχνουν μεγάλο αριθμό φυσιγγίων).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φτιάξετε μια τεχνητή μύγα – Βίντεο

Η τεχνητή μύγα είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές των ψαράδων του ποταμού. Βέβαια δεν είναι η μόνη, γιατί πολλοί επιλέγουν ακρίδες και άλλα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
29.5 ° C
30.7 °
27 °
38 %
4.5kmh
0 %
Πε
28 °
Πα
34 °
Σα
35 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ