spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΤο λάθος των γουρουνάδων με τα φυσίγγια - Ο χρόνος που είναι...

Το λάθος των γουρουνάδων με τα φυσίγγια – Ο χρόνος που είναι αποδοτικά

|

Μπορεί να λέτε ότι είναι «πολύ καλά» τα φυσίγγια που έχετε φυλάξει για να ρίξετε στο καρτέρι για το αγριογούρουνο, όμως προσέξτε μην την πατήσετε…

Συναντώ κυνηγούς που μου δείχνουν φυσίγγια 20ετιας. Το ερώτημα τους είναι που θα ξαναβρούν τέτοια, καθώς, όπως μου λένε «δεν υπάρχουν πλέον» και «είναι τα καλύτερα φυσίγγια που έχουν βγει ποτέ».

Σταμάτησε ο χρόνος…

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γνωρίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό με βάση μερικές επιτυχημένες βολές που είχαν στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Από εκεί και πέρα, για τους συγκεκριμένους κυνηγούς, φαίνεται πως η τεχνολογική εξέλιξη… σταμάτησε και οι κατασκευαστές… ξέχασαν πως φτιάχνονται τα καλά φυσίγγια.

Βεβαίως, υπάρχει και μία άλλη οπτική, που λέει ότι αυτοί οι κυνηγοί προσπαθούν να αποδώσουν πρόσφατες αποτυχίες τους στα «κακά» φυσίγγια που υπάρχουν σήμερα, αναζητώντας τα παλιά καλά που τους χάρισαν επιτυχίες. Η τεχνολογία στα φυσίγγια έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που πλέον το προϊόν ελέγχεται εξονυχιστικά σε κάθε στάδιοnτης παραγωγής. Συγχρόνως, οι πρώτες ύλες συνεχώς εξελίσσονται. Παράλληλα οι βλητικοί σταθμοί παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις δοκιμές, συγκριτικά με τους παλαιότερους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι τουλάχιστον αστείο να λέει κάποιος ότι τα φυσίγγια που κατασκευάζονταν πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια είναι καλύτερα από τα σημερινά.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών φυσιγγίων είναι τόσο μεγάλο που κανένα λάθος δεν συγχωρείται. Αντίθετα, αυτό που όλοι επιδιώκουν είναι, μέσω της εξέλιξης να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό αναζητώντας το καλύτερο.

Μάρκες και διαθέσιμες τεχνολογίες

Τα φυσίγγια για το κυνήγι του αγριόχοιρου έχουν περιορισμό σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή μονόβολα ή δράμια, ή ένας συνδυασμό μεταξύ αυτών των δυο. Δεν υπάρχει όμως περιορισμός σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή σε μάρκες αλλά και διαθέσιμη τεχνολογία.

Κριτήριο επιλογής φυσιγγίου δεν είναι το «έριξα σε ένα γουρούνι και δεν έκανε δεύτερο βήμα», ούτε το «έριξα αλλά έφυγε». Κριτήριο είναι να δοκιμάσουμε τι μπορεί να κάνει, στα πόσα μέτρα, με τί τσόκ και κατά πόσο είναι σταθερή η απόδοσή του.

Το να ψάχνετε να βρείτε κάτι που δεν υπάρχει στην αγορά είναι χαμένος χρόνος. Το να φυλάτε κάποια φυσίγγια έχοντας την εντύπωση ότι μόνο αυτά υπάρχουν και μόνο αυτά είναι καλά, κάποιες φορές, και ειδικά όταν περνούν τα χρόνια, μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Στα σύγχρονα φυσίγγια θα βρείτε πολύ περισσότερα θετικά στοιχεία σε ότι αφορά στην απόδοση τους.

Τα κριτήρια της δοκιμής

Αρκεί να τα δοκιμάσετε και τα κριτήρια δοκιμής να είναι σωστά.

Τα φυσίγγια στο κυνήγι δεν τα ρίχνετε ούτε σε τενεκέδες, ούτε σε λαμαρίνες ούτε σε τσιμεντόλιθους. Τα ρίχνετε σε θηράματα. Αυτό που σας ενδιαφέρει, στην προκείμενη περίπτωση, είναι στο κυνήγι του αγριόχοιρου, είναι:

· Όταν πρόκειται για μονόβολα να είναι το δυνατόν πιο ευθύβολα. Και…

· Όταν πρόκειται για δράμια να σας δίνουν ένα ικανοποιητικό κύκλο διασποράς σε λογική απόσταση (μέχρι τα 40 μέτρα), τέτοιο που να δικαιολογεί μικρά σκοπευτικά λάθη.

Προσοχή στην διάρκεια ζωής και στον τρόπο φύλαξης

Οι κατασκευαστές πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των φυσιγγίων, και ειδικά της πυρίτιδας, θέτουν ένα χρονικό όριο ασφάλειας σε ότι έχει να κάνει με τη σταθερότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών της πυρίτιδας. Από εκεί και πέρα ουδείς δεν μπορεί να σας διασφαλίσει το ότι δεν θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά αυτά.

Και καλά να εξασθενήσει η πυρίτιδα. Αν συμβεί το αντίθετο, που είναι και το πιο πιθανό, τι μέλλει γενέσθαι;

Στην περίπτωση που στην πυρίτιδα προστεθεί υγρασία (π.χ. από πολλούς υδρατμούς) που μπορεί να προέρχεται από τον χώρο που φυλάσσονται τα φυσίγγια, τότε εξασθενεί και είναι αναποτελεσματική.

Αν, όμως, η πυρίτιδα απολέσει την φυσική της υγρασία με την πάροδο του χρόνου, τότε οι πιέσεις που παράγει κατά την καύση της αυξάνονται κατακόρυφα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να καταστρέψετε την κάννη του όπλου ή ακόμα και να έχετε πολύ σοβαρό ατύχημα.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η διάρκεια ζωής των φυσιγγίων -10 χρόνια σύμφωνα με τους κατασκευαστές- μικραίνει. Όσο δε, η έκθεση σε ακραίες συνθήκες υγρασίας ή ξηρασίας, είναι μεγαλύτερη, τόσο μικρότερη γίνεται η διάρκεια της ζωής τους. Το να κάθετε κάποιος και να μετρά τα χρόνια που έχει τα φυσίγγια και να επαναπαύεται στο ότι δεν έχει περάσει η δεκαετία, άρα όλα καλά, είναι μεγάλο λάθος.

Οι κατασκευαστές θέτουν το όριο αυτό –της 10ετίας, δηλαδή-με την προϋπόθεση ότι τα φυσίγγια φυλάσσονται σε σωστό μέρος, δεν έχουν εκτεθεί σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σε περιβάλλον με πολύ ξηρασία ή αυξημένο ποσοστό υγρασίας. Είστε βέβαιοι ότι τα δικά σας φυσίγγια τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις;

Αν ναι, τότε μπορείτε, χωρίς πρόβλημα, να τα χρησιμοποιήσετε στην 10ετια. Αν όχι καλύτερα να τα ξεχάσετε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ