spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤο αλουμίνιο… παραμερίζει το ατσάλι στα δίκαννα

Το αλουμίνιο… παραμερίζει το ατσάλι στα δίκαννα

|

Πέρασαν χρόνια και το αλουμίνιο σαν υλικό για την κατασκευή βάσης στα αλληλεπίθετα θεωρείται πλέον «συνηθισμένο». Είναι όμως έτσι ή υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν έχει την ίδια αντοχή με το ατσάλι (χάλυβας);

Δεν είναι καθόλου εύκολο να καθιερωθεί ένα νέο υλικό ή προϊόν, ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση που για ολόκληρες 10ετίες υπήρχε ένα άλλο το οποίο θεωρούνταν μοναδικό και αναντικατάστατο.

Ο λόγος για το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται ευρέως, πλέον, στην κατασκευή της βάσης των δίκαννων όπλων, αντικαθιστώντας το ατσάλι που για αιώνες ήταν το ένα και μοναδικό υλικό κατασκευής του συγκεκριμένου «κομματιού» των τουφεκιών.

Eίναι θέμα βάρους

Οι λάτρεις των ελαφρών όπλων σήμερα, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να αγοράσουν ένα δίκαννο με βάση από αλουμίνιο, γιατί το πρώτο και βασικό κριτήριο τους για την αγορά όπλου είναι το βάρος.

Υπάρχουν όμως και οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν τις αλουμινένιες βάσεις με επιφύλαξη και καταλήγουν να αγοράζουν ένα πιο βαρύ όπλο, με ατσάλινη βάση, βασιζόμενοι στις κουβέντες κάποιων φίλων και γνωστών που περιστρέφονται γύρω από την άποψη, «άλλο πράγμα το αλουμίνιο και άλλο το ατσάλι».

Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό ισχύει, όχι όμως έτσι όπως το έχουν στο μυαλό τους αυτοί που διατυπώνουν την παραπάνω σκέψη.

Διαφορές ανάμεσα στο ατσάλι  και το αλουμίνιο υπάρχουν. Και είναι πολλές. Αναφέροντας, και μόνο, τις λέξεις «ατσάλι» και «αλουμίνιο», ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο που έχει να κάνει με το τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα δύο υλικά.

Συνθέσεις μετάλλων

Υπάρχουν πολλές συνθέσεις μετάλλων από τις οποίες μπορεί να κατασκευαστεί ένας τύπος χάλυβα ή αλουμινίου. Το κάθε μέταλλο που περιλαμβάνεται στην σύνθεση του χάλυβα ή του αλουμινίου, τους προσδίδει κάποιες μηχανικές ιδιότητες.

Για να μην μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε ανάλυση μετάλλων, κάτι που είναι πολύπλοκο και κουραστικό, θα περιγράψω, όσο πιο απλά γίνεται, πως οι κατασκευαστές κατέληξαν στο να χρησιμοποιήσουν (και) το αλουμίνιο στην κατασκευή βάσεων για τα δίκαννα όπλα.

Για την κατασκευή βάσεων υπάρχουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και μηχανικές ιδιότητες που θα πρέπει να έχει αυτή για να ανταπεξέλθει στο  μηχανικό έργο που καλείται να φέρει σε πέρας. Αναλυτικότερα, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη αντοχή στις μηχανικές καταπονήσεις, ελαστικότητα, και ότι άλλο είναι αναγκαίο για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε επιτυχία στις καταπονήσεις τις οποίες υφίσταται. Και μάλιστα ν’ ανταπεξέλθει σε βάθος πολλών χρόνων.

Ergal ή αλουμίνιο αεροπορικού τύπου

Η εξέλιξη της μεταλλουργίας, είχε ως αποτέλεσμα να παράγεται ένας τύπος αλουμινίου που μπορεί να έχει αυτές τις μηχανικές ιδιότητες, ώστε να είναι κατάλληλο για κατασκευή βάσεων και παράλληλα το βάρος του να είναι μικρότερο, συγκριτικά με αν το ίδιο κομμάτι κατασκευαζόταν  από ατσάλι.

Αυτό που σήμερα ονομάζουμε ergal ή αλουμίνιο αεροπορικού τύπου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μίξη μετάλλων με βάση το αλουμίνιο που του προσδίδουν τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά για να κατασκευαστούν βάσεις για δίκαννα όπλα.

Για τους κατασκευαστές όπλων η διαμόρφωση βάσεων από αλουμίνιο είναι προτιμότερη συγκριτικά με αυτές που φτιάχνονται από ατσάλι. Χρειάζεται μικρότερος χρόνος επεξεργασίας από τα κοπτικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα τα κοπτικά εξαρτήματα δεν παρουσιάζουν μεγάλη φθορά.

Ουσιαστικά δεν τίθεται λόγος για το αν οι ατσάλινες βάσεις είναι πιο «ενισχυμένες» συγκριτικά με τις αλουμινένιες. Και οι δύο κατασκευάζονται με γνώμονα συγκεκριμένα πρότυπα και απαιτήσεις.

Παράλληλα, τόσο το αλουμίνιο όσο και το ατσάλι έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Άλλωστε, τουλάχιστον στην μηχανολογία δεν υπάρχει κάτι που να έχει μόνο θετικά χαρακτηριστικά.

Τα αρνητικά του αλουμινίου είναι ότι μπορεί, ευκολότερα από τον χάλυβα, να αποκτήσει σημάδια από χτυπήματα. Αν δεν συντηρείται σωστά στα σημεία που υπάρχουν τριβές παρουσιάζει ευκολότερα φθορές.

Είναι πιο ευάλωτο σε φαινόμενα ηλεκτρόλυσης, ειδικά αν έρχεται σε επαφή με σκληρότερα μέταλλα όπως ο χάλυβας και δεν είναι εύκολο σαν υλικό στις επιμεταλλώσεις (επιχρωμίωση κ.ά.).

Τέλος, παρουσιάζει, συγκριτικά με τον χάλυβα, ευκολότερα αυτό που στην μηχανολογία ονομάζεται γήρανση μετάλλων. Από την πλευρά του ο χάλυβας είναι πολύ σκληρό υλικό στην επεξεργασία του.

Οι μέθοδοι για την σκλήρυνση του πρέπει να γίνονται με ακρίβεια, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι έχει τις απαραίτητες μηχανικές ιδιότητες. Έχει μεγαλύτερο βάρος και είναι αρκετά πιο επιρρεπείς συγκριτικά με το αλουμίνιο στις διαβρώσεις.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ