spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤα συνήθη ερωτηματικά των κυνηγών

Τα συνήθη ερωτηματικά των κυνηγών

|

 

Είναι πολλά τα ερωτήματα των κυνηγών σχετικά με τα όπλα, αλλά κάποια εξ’ αυτών σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι απλώς για να γίνεται κουβέντα…   

Είναι λίγες οι φορές που έχω συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τι ρίχνουν, γιατί το ρίχνουν και με ποιο σκεπτικό συνδυάζουν τα φυσίγγια με την κάννη (τεχνικά χαρακτηριστικά) που έχουν τα όπλα τους. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, η σύνθεση των μετάλλων έχει εξελιχθεί, ενώ τα μηχανήματα επεξεργασίας των μετάλλων έχουν εκμηδενίσει τις απώλειες, που δεν είναι πλέον καν άξιες αναφοράς. Αλήθεια, αυτό το έχουν λάβει υπόψη οι ενδιαφερόμενοι για τα όπλα ή ακόμα έχουν μείνει στο μήκος της κάννης και στην εσωτερική διάμετρο του αυλού; Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρω και την μεγάλη εξέλιξη που υπάρχει και στην παραγωγή φυσιγγίων. Το ερώτημα είναι αν στην πλειοψηφία τους οι κυνηγοί, είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτά που προσφέρουν πλέον τα σύγχρονα όπλα και φυσίγγια. Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τους περισσότερους.

Διευρυμένος αυλός και ελαφριές γομώσεις

Μεγάλη είναι η συζήτηση τελευταία για τους διευρυμένους αυλούς και το κατά πόσο είναι σε θέση να ρίχνουν με αξιώσεις τις ελαφριές γομώσεις. Αναφερόμενος πάντα στο διαμέτρημα 12, τα 32 γραμμάρια σκάγια -ήταν το ιδανικό βάρος γόμωσης για αυτά-, θεωρούνται πλέον «ελαφριά». Για να μην το κουράζουμε, σαφέστατα και μπορούν οι κάννες με διευρυμένο αυλό να ρίξουν «ελαφριές» με αξιώσεις.

Ποιος είναι εκείνος που ψάχνει να βρει τον καλύτερο συνδυασμό φυσιγγίου κάννης; Όχι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν αυτό, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Ας το δούμε και από την άλλη πλευρά.

Ας θεωρήσουμε, ότι οι κάννες με διευρυμένο αυλό ρίχνουν καλύτερα τις πιο βαριές γομώσεις. Όλες τις γομώσεις άραγε; Βάζοντας ένα φυσίγγι στη θαλάμη, είμαστε σίγουροι ότι αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει η κάννη; Και δεν αναφέρομαι στο αν θα επιτύχουμε το στόχο, γιατί αυτό είναι μία άλλη παράμετρος, αλλά στο κατά πόσο το βλητικό αποτέλεσμα θα έχει προσεγγίσει το απόλυτο της απόδοσης.

Τσοκ: Μία πονεμένη ιστορία

Τα τσοκ είναι μία άλλη… πονεμένη ιστορία. Υπάρχουν τα εργοστασιακά και τα εξωεργοστασιακά. Όλα αποδίδουν αρκεί να ξέρουμε τι ζητάμε από αυτά. Τα εναλλασσόμενα τσοκ εφευρέθηκαν για να δίνουν λύσεις και όχι για να δημιουργούν προβλήματα. Τα τσοκ δεν τα αλλάζουμε σε κάθε αποτυχημένη τουφεκιά, με τη λογική ότι αυτά είναι η αιτία που δεν καταβλήθηκε ο στόχος.

Τα τσοκ δοκιμάζονται στην απόσταση που επί το πλείστον πυροβολούμε και με βάση το μετρήσιμο βλητικό αποτέλεσμα βγάζουμε συμπεράσματα. Η δοκιμή και η σύγκριση μεταξύ τσοκ, γίνεται με συγκεκριμένα φυσίγγια και κανείς δεν είναι σε θέση να σας εγγυηθεί, ότι αλλάζοντας φυσίγγια το βλητικό αποτέλεσμα θα παραμείνει ίδιο. Είστε σίγουροι ότι έχετε εξαντλήσει τα βλητικά χαρακτηριστικά που σας προσφέρουν τα τσοκ που συνοδεύουν το όπλο σας; Οι κώνοι συναρμογής έχουν κάποιο μήκος. Το σωστότερο είναι να κρίνονται με βάση την κλίση τους σε μοίρες. Πόσοι είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις διαφορές που θα δουν στο βλητικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας δύο απολύτως ίδια φυσίγγια μεταξύ δύο κώνων συναρμογής, που ο ένας έχει κλίση 5 και ο άλλος 9 μοίρες;.

Ακόμα και αν πάρουμε όλα τα παραπάνω συνδυαστικά μαζί, διευρυμένο ή κανονικό αυλό, τσοκ εργοστασιακό ή εξωεργοστασιακό, κώνο επιμηκυμένο ή κανονικό, και τα βάλουμε σε μία κάννη, άραγε θα λύσουμε δια μαγείας τα όποια προβλήματα;

Το απόλυτο βλητικό αποτέλεσμα

Όλα τα παραπάνω και ανάλογα την επιλογή που θα κάνουμε θα αποτελέσουν από μόνα τους εγγύηση, ότι θα «πάρουμε» το απόλυτο βλητικό αποτέλεσμα; Μήπως το ζητούμενο είναι να βρούμε σε αυτά που έχουμε το καλύτερο και αν αυτό δεν μας αρκεί, τότε να αναζητήσουμε κάτι άλλο;

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Πριν την τεχνολογική βελτίωση των όπλων, αν θέλετε και την αναβάθμιση της βλητικής απόδοσης των καννών, τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάζονται σήμερα σαν εξέλιξη δεν υπήρχαν. Αυτό που υπήρχε ήταν ευχαριστημένοι αλλά και δυσαρεστημένοι κυνηγοί από την βλητική απόδοση των όπλων τους.

Η διαφορά μεταξύ τους, ήταν ότι οι πρώτοι είχαν φροντίσει να προσεγγίσουν με τις επιλογές τους σε υψηλό ποσοστό τις βλητικές δυνατότητες που τους προσέφερε η κάννη του όπλου τους, ενώ οι δυσαρεστημένοι ήταν εκείνοι που μετάνιωναν συνεχώς γιατί επέλεξαν κάννη η οποία αντί για 18,4 ήταν 18,3 χιλιοστά, η εσωτερική διάμετρος του αυλού ή τα σταθερά τσοκ που είχαν επιλέξει ήταν λάθος, και άλλα πολλά.

Μην μπορώντας να κατανοήσουν τι ακριβώς φταίει που έριχναν στο γάμο του καραγκιόζη, τους έφταιγε το ένα δέκατο του χιλιοστού που μπορούσε να είναι πιο διευρυμένος ο αυλός της κάννης ή τα τσοκ και για το λόγο αυτό δεν είχαν επιτυχίες. Για να απορρίψεις μία κάννη ή για να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις όπλο ή κάννη με σκοπό το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να έχεις εξαντλήσει τις δυνατότητες αυτού που έχεις. Να είσαι σίγουρος, ότι με την όποια αλλαγή θα εξασφαλίσεις κάτι καλύτερο και πάνω από όλα να ξέρεις τι ζητάς. Τα υπόλοιπα είναι η χαρά του καταναλωτή και η απόγνωση του τουφεκαλεύρη. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ